SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hepatitis-helyzet 2016: aki A-t mond, mondjon B-t is!

Családinet [cikkei] - 2016-07-27
Mintegy 1000 regisztrált beteg, 2 éttermi eredetű járvány, 1 haláleset: ez a Hepatitis A-fertőzések 2015-ös hazai mérlege. A WHO szerint a Hepatitis A vírus szempontjából Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik; Borsodban és Zalában fokozott a fertőzésveszély.
Hepatitis-helyzet 2016: aki A-t mond, mondjon B-t is!

A fertőző májgyulladások kezdeti tünetei nagyon hasonlóak lehetnek, ezért a pontos diagnózis megszületéséig hepatitis infectiosa összefoglaló néven kerülnek bejelentésre.  A fertőző májgyulladás egyik nagyon gyakori változata a hepatitis A, amelyre jellemző, hogy könnyen és gyorsan terjed.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 1,4 millió új Hepatitis A-fertőzés fordul elő évente[1]. Magyarországon az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a Hepatitis A-megbetegedések száma, a WHO 2012 óta a közepesen fertőzött területek közé sorolja hazánkat. Míg 2011-ben 82 fertőzött beteget regisztráltak, addig 2014-ben már 1556 embert fertőzött meg a vírus. Az elmúlt évben ugyan csökkent a regisztrált esetek száma, de 2015-ben még mindig mintegy ezer esetet jelentettek[2]

Az elmúlt évekhez hasonlóan az összes Hepatitis vírus okozta fertőzésen belül is abszolút dominált a Hepatitis A aránya. A Hepatitis infectiosa-diagnózissal bejelentett megbetegedések 80,6%-áért a Hepatitis A vírus felelt.[3] Hazánkban a megbetegedések országos eloszlása egyenetlen: a legtöbb fertőzést évek óta Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből jelentik[4].

A Hepatitis világnapja előtt dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont járványügyi főorvosa elmondta: Nem szükségesek ma egzotikus utazások vagy rossz higiénés körülmények a vírus robbanásszerű terjedéséhez. A hosszú és tünetmentes lappangási idő miatt bárhol, bármikor kialakulhatnak járványok. Sajnos a sokcsillagos szálloda sem feltétlen garancia a betegség elkerülésére. Bár az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a Hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban nagyfokú és hosszú távú védelmet csak védőoltással szerezhetünk”.

A Magyarországon is jellemző, sporadikus Hepatitis A-járványok gócpontjai lehetnek iskolák és az óvodák is, ahol a gyerekek közvetlenül érintkeznek egymással. A Hepatitis A vírus igen könnyen terjed, emiatt a közvetlen kapcsolat a fertőzött személyekkel betegségeket okozhat. A kórokozó szájon át mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, a part menti fertőzött vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem megfelelően elkészített ételekkel, szennyezett vízzel kerülhet a szervezetbe.

A Földközi-tenger kagylóinak bizonyos hányada is hordozza a Hepatitis A fertőzést. Tavaly – a betegség hazai történetében először – két olyan Hepatitis A-járványt jelentettek, amelyekben a kórokozó valószínűsíthetően étel közvetítésével terjedt, és tömegesen azonos vendéglátóhelyen étkezőknél fordult elő.

A Hepatitis A nem csak itthon jelent reális kockázatot, hanem a külföldi utazások, nyaralások kapcsán is. A magyarok közkedvelt úticéljai közül Egyiptom és Tunézia kiemelt[5], Törökország, Olaszország, Horvátország és Görögország pedig közepes kockázatú terület. 

„Annak ellenére, hogy a Hepatitis A az utazók egyik leggyakoribb, védőoltással megelőzhető betegsége[6], kétharmaduk továbbra sem védekezik ellene[7]” – mutatott rá dr. Béres Zsuzsanna.

Dr. Béres Zsuzsanna elmondta: a betegségnek viszonylag hosszú a lappangási ideje, a tünetek – melyek közül a legszembetűnőbb a bőr sárga elszíneződése – azonban nem minden estben alakul ki –, általában 14-28 nappal a fertőzést követően jelentkezhet. A betegség tünete lehet még a fejfájás, a hányinger, hányás, az étvágytalanság, a fáradékonyság, a sötétebb színű vizelet is. A súlyosabb eseteket kórházban kezelik. A betegség komolyabb veszélyt jelenthet korábbi májérintettség esetén is.

„Kevesen tudják, de a betegség az egyik leginkább érintett korcsoportban, a 6 éves kor alattiaknál gyakran tünetmentes tette hozzá dr. Béres Zsuzsanna –, de mivel a vírus feko-orális úton terjed, ezek a gyermekek hosszú ideig fertőzhetik a közvetlen környezetüket.” 
 

A Hepatitis B akár májrákot is okozhat

A Hepatitis vírusok közül a Hepatitis B jelenti az egyik legsúlyosabb globális egészségügyi problémát, hiszen jelenleg a tizedik vezető halálok a fertőző betegségek között[8]. A WHO adatai szerint ez idáig a világ egyharmada, azaz 2 milliárd ember esett már át a májat megtámadó akut vagy krónikus betegséget is okozó vírusos Hepatitis B-fertőzésen[9].

Közülük mintegy 240 millióan jelenleg is krónikus Hepatitis B-fertőzésben szenvednek, ez pedig nemcsak járványügyi veszélyforrás, de az érintettek számára komoly egészségügyi kockázat is. A krónikus Hepatitis B-fertőzés nyomán ugyanis májzsugor és májrák is kialakulhat.
Évente körülbelül 500-700 ezer haláleset történik a Hepatitis B vírus fertőzése következtében,[10] holott a Hepatitis A-hoz hasonlóan ez a betegség is hatékonyan megelőzhető védőoltással.

Örvendetes tény ugyanakkor, hogy Magyarországon az akut B vírushepatitiszek száma jelentősen csökkent az előző évihez képest: 2015-ben 43 esetet regisztráltak, ami kétharmada a 2014-ben bejelentett megbetegedéseknek (67).[11]

1999 óta a Hepatitis B elleni vakcina hazánkban is a kötelező védőoltási program része, jelenleg az általános iskolák 7. évfolyamát végző tanulók részesülnek az oltásban.
Az életkorukból adódóan a védőoltási programban még nem oltott, szexuálisan aktív korosztály jelentős része továbbra is védtelen, hiszen hazánkban a betegség főleg nemi úton terjed. Pedig a védekezés fontos, hiszen a fertőzés következtében krónikus májgyulladás, májzsugor és akár májdaganat is kialakulhat.

A Hepatitis B vírus leggyakrabban vérrel és különböző testnedvekkel terjedhet. Közvetítheti szexuális kapcsolat, de a betegség forrása lehet akár fertőzött olló és borotva, piercing, tetoválótű, pedikűr és manikűr, közös fogkefe használata. A világ endémiás területein jellemző módon gyakran a már megfertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán. A vírus veszélyeztetheti azokat az utazókat is, akik olyan országba utaznak, ahol nagyon magas arányban fordulnak elő vírushordozók.

Itt egy kisebb baleset miatt szükséges orvosi beavatkozás is jelentősen megnöveli a fertőződés valószínűségét.

„Ezekben az országokban semmiképp se készíttessenek tetoválást, illetve testékszereket se helyeztessenek el!” – figyelmeztetett dr. Béres Zsuzsanna.

A Hepatitis B előfordulása a szub-szaharai országokban a legmagasabb, ahol a felnőtt népesség 5-10%-a krónikusan fertőzött. Dél-Amerikában, az Amazonas vidékén szintén magas a fertőzöttek száma, de ugyanez igaz Kelet- és Közép-Európa déli régióira. A közel-keleti országok és az indiai szubkontinens lakosságának 2-5%-a krónikusan fertőzött[12].

További rizikócsoportot jelentenek a szabados szexuális életet élők, a Hepatitis B-betegek családtagjai és közeli hozzátartozói, a droghasználók, az egészségügyi dolgozók, a veszélyes munkát végzők (rendőrök, tűzoltók, katonák, laboratóriumi dolgozók stb.) és a májbetegek.

A Hepatitis B-fertőzés után a tünetek megjelenéséig átlagosan 75 nap telik el, de ez az idő 30–180 nap is lehet. A Hepatitis B vírus fertőzés tünetei a következők lehetnek: sárga bőr és szemfehérje, sötétebb vizelet, erős fáradtság és levertség, hasi fájdalom, láz.

Dr. Béres Zsuzsanna aláhúzta: „A Hepatitis B-fertőzés krónikussá is válhat bizonyos esetekben; tapasztalataink szerint a betegek mintegy 10%-ánál májzsugorhoz és májrákhoz vezethet”.
 

Hepatitis elleni védekezés itthon és a világban

Jelenleg a világ több országában, például az USA-ban aktív immunizációs programmal küzdenek a Hepatitis A-fertőzések számának visszaszorításáért.

Hazánkban a Hepatitis A elleni vakcina nem szerepel a kötelező védőoltások között, az egyén felelőssége tehát, hogy magát és környezetét megvédje ettől a potenciálisan súlyos következményekkel járó és ragályos betegségtől.

A betegségek megelőzésével kapcsolatban a főorvosnő kiemelte: Abban az esetben, ha legalább 6 hét áll rendelkezésre a védettség kialakítására, és az egyén még nem részesült hepatitis ellen védőoltásba,  a gyermekeknél és a felnőtteknél is előnyös lehet a kombinált oltóanyag alkalmazása, így kialakítható a védettség mind az A, mind a B vírustörzs ellen.”  Azoknál, akik életkorukból adódóan már részesültek a Hepatitis B elleni kötelező védőoltásban, náluk igény esetén elegendő a Hepatitis A elleni oltás beadása.

„Ezek az oltások – utazástól függetlenül is – bárkinek fontosak lehetnek, hiszen egy relatíve gyakori, igen ragályos betegségről van szó, mely akkor is kiesést okoz a munkából, ha enyhe lefolyású. A Hepatitis B krónikus hordozói állapot mindenképpen komoly kockázatot jelent hosszútávon is. Míg egy Hepatitis A fertőzés jó eséllyel csak átmeneti munkaképtelenséget okozhat, egy Hepatitis B fertőzést követő krónikus hordozói állapot krónikus gyulladást, májzsugort, illetve májdaganat kialakulását is eredményezheti” – mutatott rá a szakember.

2016 májusában a Világ Egészségügyi Tanács (WHA) elfogadta „A Vírusos Hepatitis Elleni Globális Egészségügyi Iparági Stratégiát” a 2016–21 közötti időszakra. A stratégia célja a krónikus hepatitis fertőzés incidenciájának csökkentése a jelenlegi 6-10 millióról 0,9 millióra és az ebből adódó haláleseteknek pedig 65%-os csökkentése 2030-ra, illetve ezáltal a vírusos Hepatitis-fertőzések globális egészségügyi kockázatának radikális csökkentése. A stratégia országszintű konkrétumokat is tartalmaz a célkitűzések eléréséhez szükséges lépésekről.[13]


Hasznos tippek utazóknak
 

  • A Hepatitis A főként szennyezett élelmiszerrel és vízzel terjed, tehát a mediterrán térségben, különösen az arab országokban kerüljük a nyers ételek és a jégkocka, fagylalt fogyasztását! Fontos, hogy az utazók csak palackozott vizet fogyasszanak lehetőleg még fogmosáshoz is.
  • Ahol a csapvíz nem iható, ott előfordulhat, hogy nem megbízható vízből készítenek jégkockát, koktélt, gyümölcslét, fagylaltot, amelyek így mind tartalmazhatnak Hepatitis A vírust
  • Kerüljük az utcai árusok ínyencségeit. Zöldséget, gyümölcsöt csak akkor fogyasszunk, ha megfelelően megmostuk-megpucoltuk, meghámoztuk, illetve megfőztük. (Wash it, peal it, cook it – or forget it!)
  • A gyakori kézmosás talán a megelőzés legfontosabb része, de pusztán ezzel nem lehet kivédeni a fertőzést!
  • Az idei utazási szezonban a magyarok főként Törökországba, Tunéziába, Egyiptomba, valamint a Földközi-tenger partvidékére – Horvátországba, Olaszországba és Spanyolországba – látogatnak el. Az Egészségügyi Világszervezet ezekbe az országokba általánosan ajánlja a Hepatitis A és B elleni védőoltások felvételét.
  • A Földközi-tenger kagylóinak egy része Hepatitis A-fertőzött, emiatt veszélyesek lehetnek a nem kellően átsütött, megfőzött tenger gyümölcsei is.
  • A balkáni régió, a szubszaharai és az arab mediterrán országok felnőtt népességének jelentős hányada Hepatitis B vírus hordozója. Ha ide tervez utazást és még nem kapott Hepatitis B elleni védőoltást, ezt mindenképp érdemes pótolnia.
  • A Hepatitis B szexuális úton, vérrel és testnedvekkel terjed. Könnyen átadható tetoválószalonban, piercingkészítéssel, nem steril intravénás tű használatával. 
  • Az észak-afrikai országok higiénés körülményei messze elmaradnak az európai normákétól, ezeken a helyeken előfordulhatnak tífuszos megbetegedések is. Ez utóbbi ellen szintén létezik védőoltás.
  • Az utazás alatt számos egészségügyi veszély leselkedik a felelőtlen turistákra. Leggyakoribb a hasmenés, a napégés, a hányás, de apróbb balesetek is történhetnek. Utazás előtt érdemes időben ellátogatni a legközelebbi oltóközpontba, ahol egészségügyi szempontból teljeskörűen felkészítik az utazókat a külföldi tartózkodásra.
  • A védőoltásokon kívül érdemes úti patikát is a bőröndbe készíteni: láz- és fájdalomcsillapítót, naptejet és aloe vera gélt, sebfertőtlenítőt, széntablettát és hányás elleni gyógyszert.

További információk: http://www.utazaselott.hu

[1] http://www.who.int/csr/disease/hepatitis/whocdscsredc2007/en/index4.html
[2] EPINFO 23. évfolyam 27. szám 2016. július 15.
[3] EPINFO 23. évfolyam 27. szám 2016. július 15.
[4] EPINFO 23. évfolyam 27. szám 2016. július 15.
[5]http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/hepatitis_A/factsheets/Pages/Factsheet-for-the-general-public.aspx
[6] Steffen, et al. Int J Antimicrob Agents 2003; 21: 175–80
[7] Zwar, et al. J Travel Med 14; 2007: 31–6
[8] http://www.who.int/csr/disease/hepatitis/whocdscsrlyo20022/en/index3.html
[9] http://www.who.int/csr/disease/hepatitis/world_hepatitis_day/en/
[10] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/
[11] EPINFO 23. évfolyam 27. szám 2016. július 15.
[12] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/
[13] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs328/en/
Fotó: commons.wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja