SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hepatitis C: előítéletek és a valóság

Családinet [cikkei] - 2015-01-14
A fertőző betegségek esetében a betegeknek nemcsak a fizikai tünetekkel, hanem számos társadalmi megpróbáltatással is szembe kell nézniük. Ilyen például az előítéletesség, mely gyakran a fertőző betegség rendszeres velejárója. A Hepatitis C fertőzés hallatán a közmegítélés főként a szélsőséges esetekre gondol, azonban a magyarországi fertőzöttek nagy része valamilyen egészségügyi beavatkozás során fertőződött meg 1992 előtt.
Hepatitis C: előítéletek és a valóság

A Hepatitis C vér útján terjedő, májat érintő betegség, mely hosszútávon a máj maradandó károsodásához, májzsugorodáshoz vagy akár májrákhoz is vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a betegség több mint 170 millió embert érint világszerte, és évente majdnem 4 millió új fertőzés történik. Magyarországon a fertőzöttek − és egyben vírushordozók − száma akár 70 ezer is lehet, amely a teljes népesség 0,7%-át jelenti.

A Hepatitis C fertőzés hallatán a közvélemény fókusza a társadalmi perifériákon élőkre irányul, ahol a fertőzöttek tűvel, vágóeszközzel felelőtlenül érintkeznek droghasználat, tetoválás vagy egyéb tevékenység közben. Nem csoda, hogy a betegek számos előítélettel néznek szembe. Szakértői elemzések azonban azt mutatják, hogy a magyarországi fertőzöttek 95%-át a vétlen elszenvedők képezik, kiknek meghatározó része az 1992 előtt vérátömlesztésen átesettek csoportját alkotja. 1992 előtt ugyanis nem ismerték a betegséget, nem vizsgálták a vérkészítmények fertőzöttségét, így − a műtéti beavatkozások során végzett vérátömlesztésnél, esetleg vérkészítmények alkalmazásánál vagy művesekezelésnél − a mai betegek többsége önhibájukon kívül fertőződött meg.

„Az előírás szerinti higiénés rendszabályok betartása megfelelő védekezési mód, de fontos, hogy ezeket pontosan, minden beteg esetében betartsuk a kezelések során. Ha egy páciens nem tud róla, hogy Hepatitis C fertőzött, attól még lehet, hogy az, hiszen a betegség akár évekig is lappanghat tünetmentesen. Mindemellett, egyik beteg sem hoz magával friss leletet arról, hogy nincs fertőző betegsége” – mondta Dr. Horváth Gábor, a Budai Hepatológiai Centrum centrumvezető főorvosa.

Nemcsak a fertőződés körülményei, hanem a betegség terjedéséről kialakult tévhitek is fokozott társadalmi előítéletet és félelmet szülnek. A WHO szerint a közvélemény nagy része még mindig úgy tudja, hogy a Hepatitis C közönséges érintkezéssel terjed, ezért gyakori a betegek megbélyegzése, kiközösítése és megkülönböztetése. Ez azonban alaptalan, hiszen a Hepatitis C kizárólag vérrel és testnedvekkel terjed, így például tűhasználattal, testékszer-behelyezéssel, nyállal, szexuális úton vagy anyáról gyermekre is, a betegek jelentős részénél viszont nem határozható meg a fertőzés forrása.

Arról, hogy Ön fokozott kockázatú csoportba tartozik-e, érdeklődjön háziorvosánál vagy a lenti információs források bármelyikén.

A Hepatitis C-ről a következő forrásokból tájékozódhat:
Egészségügyi Világszervezet: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/
Vírusus Májbetegek Országos Egyesülete: www.vimor.hu
Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ: www.obdk.hu

Fotó: hin255/ FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja