A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi áll a gyerekkori szájszag hátterében? – Súlyos betegségeket is jelezhet!

Tóth Nikolett - 2021-06-21
A szájszag általában átmeneti, és egy alapos fogmosással megszüntethető. Ám van, amikor nem múlik el a probléma. Gyerekkorban gyakori, hogy egy orrba szorult idegentest, például egy borsószem miatt kellemetlen a lehelet. Előfordulhat az is, hogy valamilyen felső légúti betegség miatt az orrba és garatba csorgó váladék a felelős a szájszagért. De diabétesz, reflux, anyagcserezavarok is állhatnak a háttérben, ahogy fogászati probléma is. Vedd észre időben a jeleket és tudd, hogy mikor kell orvoshoz fordulni vele!
Mi áll a gyerekkori szájszag hátterében? – Súlyos betegségeket is jelezhet!

A szájszag, vagyis halitózis lehetséges okai

Kétféle szájszagot lehet megkülönböztetni: a fiziológiás és a patológiás szájszagot. Míg előbbinél a szájüregben keresendő a probléma, utóbbinál komoly betegségek is állhatnak a háttérben.

Fiziológiás szájszag

Az úgynevezett fiziológiás szájszag megfelelő szájhigiéniával megszüntethető. Ilyenkor a rossz leheletet általában a gyerek szájában lerakódott ételmaradék bomlása okozza.

Szájüregi probléma az is, ha a gyereknek reggel kellemetlen a lehelete, de ez ivással és fogmosással rendeződik. Éjszaka ugyanis lelassul a nyáltermelődés, ami szájszárazságot okozhat. Ha pedig a száj nyálkahártyája kiszárad, akkor elszaporodhatnak a baktériumok. A nyál ellenben kellemessé és frissé teszi a leheletet.

Ezeken túl pedig ínybetegségek és nyelvlepedék is okozhat szájszagot.

fogorvosnálMichal Jarmoluk képe a Pixabay-en

Patológiás szájszag

Patológiásnak nevezzük a szájszagot, ha az fogmosás és megfelelő szájhigiénia hatására sem múlik el, tartósan fennáll. Ilyenkor kóros elváltozások is lehetnek a háttérben, ezért mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.
 

Büdös leheletet, szájszagot okozhatnak a következő betegségek:

 • krónikus orrnyálkahártya gyulladás
 • gyakran visszatérő mandulagyulladás, mandulakő
 • nyelőcsőproblémák, reflux
 • cukorbetegség
 • vesebetegság
 • májelégtelenség
 • felső légúti fertőzések

Dr. Jókay Kinga gyerekorvos kiemeli, hogy ezeknek a betegségeknek nem az egyedüli figyelemfelhívó jele a szájszag, emellett számos más tünet jelentkezik.

”Cukorbetegségnél például az acetonos lehelet mellett a gyerek rengeteget iszik, gyakran jár mosdóba és fogy. Ha a szájszag tartósan fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni, de nem kell egyből megijedni, hogy komoly betegség van a háttérben, ha nincs más kísérőtünet.”

A szakértő azt mondja, minden harmadik felnőtt panaszkodik rossz leheletre, a gyerekek esetében azonban nehéz megmondani, mekkora réteget érinthet, ezzel kapcsolatban ugyanis még nem készültek átfogó kutatások.

Idegentest

”Gyerekek esetében a problémát gyakran az is okozhatja, ha idegentest kerül az orrjáratukba. Hajlamosak ugyanis borsót, gyöngyöt, papírt vagy szinte bármit az orrukba dugni, ami csak a kezük ügyébe akad. Ha a gyereknél szűnni nem akaró szájszagot tapasztalunk, akkor érdemes ezt a tényezőt is figyelembe venni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy idegentest okozza a problémát” – mondja Dr. Jókay Kinga gyerekorvos.

Szájszag csecsemőknél

baba sírTania Van den Berghen képe a Pixabay-en

Előfordulhat, hogy már csecsemőkorban jelentkezik szájszag a babánál. Ilyenkor legtöbb esetben az okozza a problémát, ha a gyerek cumisüveggel a szájában alszik el. A tej és a tea ugyanis lepedéket okozhat a baba szájában.

A gyerekorvos azt javasolja, hogy ne altassuk cumisüveggel a babát, és törekedjünk a szájhigiéniára már az első fogak kibújása előtt. Steril gézlappal érdemes áttörölni a baba száját, a fogacskákat pedig megjelenésüktől kezdve tisztítsuk, akár egy ujjra húzható gumisörtékből álló kefével. A cumizásnál és az ujjszopásnál is érdemes figyelni: a rossz leheletet megelőzhetjük azzal, ha rendszeresen sterilizáljuk a cumit és gyerekünk kezét szappanos vízzel megmossuk. Ezekben az esetekben ugyanis a nyállal szájba kerülő baktériumok okozzák a szájszagot.

Pszichés szájszag

Dr. Jókay Kinga gyerekorvos találkozott már olyan esettel is, amikor a szájszag valójában pszichés eredetű, vagyis az illetőnek nem rossz a lehelete, csak úgy gondolja. Ez leginkább kamaszoknál fordul elő.

”Ha a kivizsgálás során kiderül, hogy semmilyen kóros folyamat nincs a háttérben, akkor azt ajánlom, hogy forduljunk pszichológushoz.”
 

A szájszag kialakulásának megelőzése

A kellemetlen leheletet, rossz szájszagot gyerekkorban a szakértő szerint úgy előzhetjük meg, ha:

 • kellő figyelmet fordítunk a szájhigiéniára. Vagyis korán megtanítjuk a gyereknek a fogmosást, s amíg ő maga nem tudja egyedül megmosni, addig segítünk neki megtisztítani.
 • sterilizáljuk a cumit.
 • ha szopja az ujját, akkor rendszeresen megmossuk a kezét szappanos vízzel.
 • nem hagyjuk, hogy szájában a cumisüveggel aludjon el.
 • nem csak a fogakat, hanem a nyelvet is megmossuk a fogkefével, legfőképp a nyelv hátsó részét. Ha ugyanis ez a lépés elmarad, az is okozhat szájszagot.
 • ügyelünk rá, hogy semmiképp ne kerüljön idegentest az orrába, ha pedig megtörtént a baj, akkor azonnal orvoshoz fordulunk.

Indexkép: Depositphotos

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja