A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így óvjuk a családban egymást a vírustól!

Családinet - 2021-03-16
 [X]

Valószínűleg nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt másfél év bekerül a világtörténelembe, hiszen roppant rendhagyó időszakon vagyunk túl. Nem csupán Magyarországon, de az egész világon végigsöprő koronavírus járvány rányomta bélyegét az élet számos oldalára. Megszámlálhatatlan korlátozást kell megszoknunk a mindennapi életünkben, gondoljunk csak a boltok nyitvatartására, a munkavégzés módjának átszervezésére, az oktatásra, a sportolási vagy a szórakozási lehetőségek beszűkülésére.
Így óvjuk a családban egymást a vírustól!

A koronavírus, vagy más néven covid kialakulása, tünetei, kezelése, esetleges későbbi következményei napi beszédtéma mindenütt. Tekintve, hogy sokszor komoly szövődményeket maga mögött hagyó jelenségről van szó, érdemes megismerkedni a konkrétumokkal, a gyógyulás folyamatával, a covid szűrővizsgálat lehetőségével.


A covid leggyakoribb tünetei

Az egyik legnagyobb fejtörés, ami a covidhoz köthető, a betegség felismerése, hiszen kísértetiesen hasonlít az influenzaszerű megbetegedésekhez. Ráadásul az is roppant gyakori, hogy teljesen tünetmentes marad a páciens, és az esetleges később felbukkanó, szűnni nem akaró panaszok engednek csak következtetni a koronavírusra.

A legjellemzőbb covid tünet a láz, fejfájás, köhögés. Nem ritka az izomfájdalom, orrdugulás, torokfájás. Egyre többet hallani az íz- és szaglás elvesztéséről, amely gyakran az egyetlen árulkodó jel, főként az újabb fajta koronavírus esetében.

Fontos tudni, hogy az esetek jó részében tünetmentesen bonyolódik a betegség - főleg a fiataloknál. Ha mégis vannak tünetek, sokszor még családon belül is eltér a jelek intenzitása. Van, akinél enyhébb, másoknál egészen megterhelő a betegség lefolyása.

 

A koronavírus és a gyerekek

Noha több álláspont napvilágot látott a gyerekek covid általi érintettségét illetően, egyelőre még szakmai berkekben is megoszlanak a vélemények. Általánosságban azonban igaznak tartják a szakemberek, hogy a gyerekeket kevésbé viselik meg a tünetek. Kisebb a kórházban ápolt súlyos esetek száma ebben a korcsoportban, valamint a halálozási ráta is alacsonyabb. Mindazonáltal nagyon kell figyelni a kisebbekre. Egyfelől a későbbi esetleges szövődmények azonosítása miatt, másrészt potenciális vírushordozóként is érdemes szem előtt tartani ezt a korcsoportot.

Nem csupán a gyerekek veszélyeztetettsége okoz megosztottságot szakmai körökben, de az oltással kapcsolatos vélemények is. A jelenleg rendelkezésre álló oltások nem alkalmasak a kiskorúak oltására. Még jó pár kutatás és vizsgálat hátra van, hogy ez a korosztály is részesülhessen a megelőzés ezen formájából, legalábbis ami Magyarországot illeti.

 

A covid elleni védekezés módjai

Szerencsére egyszerre többféle módon van lehetőség védekezni a vírussal szemben. Az első és legfontosabb, hogy aki betegnek érzi magát vagy gyanús jeleket észlel, esetleg érintkezett fertőzöttel, az maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Ezt szokták otthoni karanténnak nevezni.

Amennyiben a háziorvos az előzetes konzultálás után javasolja a mintavételt, többfajta teszt elvégzésére van lehetőség, amelyek során bizonyosság nyerhető a fertőzöttségről. Végül, de nem utolsó sorban az oltások jelentőségére is fel kell hívni a figyelmet, hiszen kulcsfontosságú szerepe van a tömegimmunitás biztosításában.


A koronavírus tesztekről röviden

Amennyiben fertőzésre utaló jeleket észlel valaki magán, kérhető a mintavétel, amelyet házhoz szállítva lehet kézhez venni. Ennek három fő típusát különböztethetjük meg:

  • PCR teszt – ezt tartják a legérzékenyebb tesztnek, amely a vírus jelenlétét már a fertőzöttség után 2.-4. napon kimutatja. A vizsgálat után néhány órával már lehet eredmény. Száj- és orrgaratból nyerhető a minta.
  • Antigén teszt – orrgarati mintavétel történik. Már 20 perccel a vizsgálat után értelmezhető az eredmény. Legalább 4, de nem több, mint 14 napja tartó tünetek vagy fertőzöttel történt érintkezés esetén javasolt a használata.
  • Antitest - vénás vérből nyert mintavétel, amely aránylag nagy pontossággal bizonyítani tudja az ellenanyag jelenlétét a szervezetben. Két típusa van, az IgM és az IgG. Míg az első a fertőzést követően a 7. naptól, a másik a 10.-14. naptól képes jelezni a fertőzöttség után a vírust.


Mi az a post-covid szűrőcsomag?

A koronavírus kellemetlen velejárója, hogy sokszor akár tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel lezajlott betegség esetén is maradhatnak hosszabb távon is érzékelhető szervi elváltozások, egyéb panaszok. Ezek azonosítására született meg az úgynevezett post-covid szűrőcsomag.


Mikor érdemes igényelni a covid szűrőcsomagot?

Amennyiben valaki bizonyítottan túlesett a koronavírus fertőzésen, és panaszai több hét után sem múltak el, érdemes lehet egy covid szűrővizsgálat során meggyőződni az esetleges szövődményekről. Az is gyakori, hogy tünetmentesen sikerült átvészelni a vírust, ugyanakkor szűnni nem akaró fáradtság, esetleg légzési nehézség teszi gyanússá a mindennapokat. Ilyenkor szintén érdemes átgondolni a szűrővizsgálat igénylését.

A covid szűrővizsgálatok szakorvosi ajánlásokkal kerültek összeállításra. Rendszerint laborvizsgálatokat, kardiológiai ellenőrzést, EKG-t, vérnyomás- és oxigénmérést, de antitest vizsgálatot is magába foglal.

 

Végszóként megállapítható, hogy nem szabad félvállról venni a korovanírust, hiszen korosztálytól függetlenül hosszú távon is maradhatnak egészségügyi panaszok, melyekre oda kell figyelni. Az egészséges életmód mihamarabbi visszanyerésében sokat segíthetnek a tesztek vagy egy covid szűrővizsgálat. A szűrővizsgálat által hatékonyan, gyorsan és alaposan felszínre kerülhetnek a panaszok mögött meghúzódó problémák, szakértői segítséggel pedig szépen kezelhetőek.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja