A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ki lesz a főnök a kapcsolatban?

Tóth Rita - 2021-04-16
Párkapcsolati asztrológia 1. - Minőségi, dinamikai felosztás

Sokszor az emberek úgy érzik, hogy a kapcsolataik nem úgy működnek, ahogy azt szeretnék, ilyenkor érdemes megnézni a partnerek közötti kompatibilitást.
Ki lesz a főnök a kapcsolatban?

Sokféleképpen lehet a bolygókat, az elemi felosztáson kívül kategorizálni, és ezek közül az egyik legfontosabb a csillagjegyek minősége, modalitása.

A képletünk minőségi felosztása fogja megmutatni (többek között), hogyan reagálunk a változásokra, hogyan kezdeményezünk, és azt, hogy milyen gyorsan vagy lassan fogunk haladni a kapcsolatainkban.

 

A jegyek minőségi, dinamikai csoportosítása

A jegyek minősége azt jelzi, hogy a személy hogyan fejt ki a hatást másokra, és hogyan gyakorolja az irányítást az életében. Egyetlen minőség sem jobb, mint a másik. A tökéletes csapat mindhárom tulajdonságból egyformán áll, így egyesek terveznek, mások végrehajtanak, a többiek pedig az utolsó simításokat végzik el.

Az asztrológiában három minőség (vagy működési módszer) létezik: kardinális, fix és labilis. Négy kardinális, négy szilárd és négy változó jel van, és mindegyik csoportban van egy-egy a tűz, föld, levegő, és víz elem. A csillagjegyek kompatibilitása azt sugallná, hogy az azonos minőségű jelek jól tudnak együtt működni a kapcsolatokban, de ez tényleg így van a gyakorlatban?

  • Kardinális – Akarati természetű. Az energiát, dinamizmust, valamint képességeit a célok felállítására és elérésére mozgósítja
  • Fix – Érzelmi jellegű. Jelzi azt a képességet, hogyan használjuk az energiát a stabilitás és a célok elérésére, utal az eltökéltségre és a kitartóerőre 
  • Labilis – Gondolati, intellektuális jellegűek. Jelzi az alkalmazkodó képességet és a befolyásolhatóságot 

 

A Kardinális jegyek: dinamikus, kezdeményező, mindig tudja mit akar, cselekvés orientált

A négy évszak kezdetét jelző jegyek tartoznak ebbe a csoportba. A Kardinális jegyű emberek érdeklődésének irányát a külvilág határozza meg. A horoszkópjukban erősen kardinális minőséghez tartózó emberek alkalmasabbak a vezetésre, mint a szolgálatra, engedelmességre. Dinamikus működést, tettrekészséget, öntudatos, önálló, kezdeményező magatartást mutatnak. Rendkívül aktívak, mozgékonyak. Akaratuk erős és energiájuk heves. Képesek elindítani a dolgokat, erős kezdeményező képességgel rendelkeznekel. Szeretik a kihívásokat és szeretnek elsők lenni, mindig egyenesen mennek céljuk felé és gyorsan cselekszenek. A kardinális minőség mindig az energikus külső tevékenységre irányul, becsvággyal, öntudatossággal, vállalkozó kedvvel, függetlenséggel. Mindig küzd, hogy a csúcsra jusson és magához ragadja az irányítást mind a munkában, mind a magánéletben. Aktuális céljaik elérése érdekében nagy kezdeti lendülettel látnak neki a tevékenységüknek, de a kitartásuk kevesebb, sokszor kifullad a lendületük és feladják a célt.

A kardinális jelek egy kicsit hasonlóak a tűz elemhez. Imádnak felelősséget vállalni, dominánsak és legtöbbször egoisták. Nagyon gyakran megbántják az érzékenyebb embereket.

Diszharmónia esetén felléphet erőszakosság, vakmerőség, túlzott ambíció, és esetleg elveszti a fejét és túlhajszolttá válhat.

Azoknál az embereknél, akiknél nincsen, vagy kevés a kardinális jegyű bolygó, a tehetségek és az adottságok nem érvényesülnek kellőképpen, és általában nehézségekbe ütköznek a feladatok megkezdésénél.

Kardinális jegyű személyiség Stefan Keller képe a Pixabay-en

 

A szilárd (fix) jegyek: megbízható, hű, türelmes, kitartó

Az évszakok kiteljesedésének jegyei. A fix jegyek érdeklődése elsősorban befelé, vagyis önmaguk felé irányul. Nehezen kezdeményeznek, de amit megszereztek, azt gondosan megőrzik és gyarapítják. Makacsul és kitartóan ragaszkodnak céljaik megvalósításához.

Azok az emberek, akiknek diagramjában többnyire fix jelek szerepelnek, mindig az állandóságra törekszenek és nem szeretik a változásokat. Rendkívül szívósak, kitartók, állhatatosak, nyugodtak, de ugyanakkor passzívak és kényelmesek, sőt sokszor csökönyösek. Általában mindig befejezik, amit elkezdtek, szeretnek mindent megőrizni, még a sérelmeiket, a betegségeiket és a kilóikat is.

A szilárd jegyek túlsúlya makacsságot, maradiságot, elvakultságot, korlátoltságot, sőt lustaságot jelezhet.

A szilárd jegyek hiánya nehézséget eredményez a cél felállításában, hiszen sokszor nem is tudják, hogy valójában mit is akarnak.

Szilárd, fix jegyű személyiség
Stefan Keller képe a Pixabay-en
 

 

A változó (labilis) jegyek jellemzői az egyéniség sokoldalúsága, alkalmazkodó képessége, mozgékonysága

Ezeknek a jegyeknek az érdeklődése hol a külvilág felé, hol önmagukra irányul. Ez nagyfokú alkalmazkodási képességet, sokoldalúságot, rugalmasságot, de ugyanakkor latolgató, fontolgató magatartást ad. Az erősen labilis minőség hatása alatt lévő személyek változékony természetűek, nyugtalanok, de ezek túlhajtása miatt sokszor bizonytalanok, befolyásolhatóak, felületesek, alig tudnak döntéseket hozni. Sokoldalúak, de felszínesek is, hiszen ha mindenben elmélyednének, semmire sem maradna idejük. Könnyen együtt tudnak menni az áramlással, gyorsan reagálnak az új ötletekre, általában nem ők kezdeményeznek, de nem is állnak ellen a változásoknak.

Testileg és szellemileg is frissek, mozgékonyak. Jó megfigyelők. Állandó a mozgásigényük, jó a nyelv- és kommunikációs készségük.

A változó jegyek túlsúlya nyugtalanságot, befolyásolhatóságot, belső káoszt, céltalanságot eredményezhet, sőt határozatlanságot, ingadozást, közömbösséget, felületességet, sőt megbízhatatlanságot.

A változó jegyek hiánya rugalmatlanságot, egyoldalúságot, választási és döntési képtelenséget jelez, illetve nagyfokú ellenállást változásokkal szemben.

Változó (labilis) jegyű személyiség
Enrique Meseguer képa a Pixabay-en

 

A domináns mód kiszámítása

Az asztrológiai képletünk alapján ki tudjuk számolni a saját és a partner diagramjának domináns minőségét.

Míg az Elemek az ember természetét, temperamentumát képviselik, a Minőségek azt, ahogyan reagálnak a változásra és cselekednek a világban.

Használjuk a diagrampontokat a domináns minőség meghatározásához. Minden bolygó vagy képletelem abba a minőségi csoportba fog tartozni, amilyen állatövi jegyben van. Minden bolygóra 1 pontot számolunk, kivéve a Napot, holdat és az Ascendenst, melyek 2 pontot érnek.

A különböző Napjegyek az alábbi dinamikai felosztásba tartoznak:

  • Kardinális – Kos; Rák; Mérleg; Bak
  • Fix –Bika; Oroszlán; Skorpió; Vízöntő
  • Labilis – Ikrek; Szűz; Nyilas; Halak

Miután meghatároztuk az egyes bolygók, illetve képletelemek milyenségét, a legmagasabb számmal rendelkező elem lesz a domináns minőség, tehát minél több pont van egy jegyben, annál jobban érvényesül a hatása.

Előfordulhat, hogy mindegyik minőségben egyformán vagy viszonylag egyenletesen helyezkednek el a bolygók. Ebben az esetben a képlet tulajdonosa jól és könnyen kapcsolódhat minden emberhez.

Fontos tanulmányozni a modalitás hiányát is - ha a saját, vagy a társunk képletéből hiányzik kardinalitás, szilárdság vagy labilitás, ellenállhatatlanul vonzódhatunk ahhoz, amire szükségünk van ahhoz, hogy kiteljesítsük magunkat. Ennek az elemnek a tudatosítása, megtapasztalása, megélése nagyon fontos, különben ez megnehezítheti a kapcsolatot az ilyen típusú, természetű emberekkel.

A cikk következő részében a 12 jegy minőségi tulajdonságaival és a kapcsolati viselkedésük leírásával foglalkozunk.

Ha asztrológiai, párkapcsolati tanácsadásra van szükséged, hívj nyugodtan!

Nyitókép: beate bachmann képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja