SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Liptai Claudia: "Erős tünetekkel a mai napig elkísér a fertőzés"

Családinet [cikkei] - 2021-03-31
Liptai Claudia még tavaly szeptemberben esett át a koronavírus-betegségen, ám az azóta eltelt időszakban sem tudta maga mögött hagyni a nehéz heteket, a poszt-covid tünetek a mai napig elkísérik. A műsorvezető erről az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom online beszélgetésén vallott, amelyen a résztvevők azt vitatták meg, hogy a pandémia elmúltával az életünk vajon visszatér-e a normális kerékvágásba?
Liptai Claudia: "Erős tünetekkel a mai napig elkísér a fertőzés"

Több, mint fél éve esett át a fertőzésen Liptai Claudia, fellélegezni mégsem tud, a mai napig poszt-covid tünetek nehezítik az életét. „Kihordtam lábon egy tüdőgyulladást, és egy sor tüdőproblémám lett azóta, rengeteg orvostól kértem már segítséget, csak reménykedni tudok benne, hogy egyszer teljesen meggyógyulok” – mondta el a műsorvezető az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom online beszélgetésén.
 
Arról is beszélt, hogy családjában, mint mindenhol, vannak mentálisan terheltebb időszakok, de összezárnak és egymást segítik ebben a mindenki számára nehéz periódusban. Mellettük pedig a barátai azok, akikkel még szorosabbra fűzte a kapcsolatát. „Tavaly tavasszal, a pandémia kezdetén attól rettegtem, hogy elveszítem a munkámat, mostanra azonban – bár jelenleg több okom lenne ezen aggódni – az emberi kapcsolataim lettek a legfontosabbak. A világjárvány számomra azt tanította, hogy még jobban figyeljek a hozzám közel állókra, támogassuk egymást a bajban, mert most mindennél többet jelent egy kedves szó és egy vállveregetés.”

Liptai Claudia

A panelbeszélgetésen többek között arról is szó esett, hogy a pandémia elmúltával az élet vajon visszatér-e a normális kerékvágásba, erről Liptai Claudia így beszélt: „Mi emberek önhittek vagyunk, azt gondoltuk, velünk nem történhet ilyesmi. Most, hogy már egy éve nyögjük a koronavírus-járvány terheit, és mentálisan egyre rosszabb állapotban vagyunk, azt kell erősítenünk magunkban, hogy összefogva, szabálykövetően, együtt igenis átvészeljük ezt az időszakot. Hiszek abban, hogy az élet utat tör magának, a rossz emlékek pedig megkopnak a jövőben.”
 
Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom első nyilvános panelbeszélgetésén Liptai Claudia mellett Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Kende-Hofherr Krisztina üzletasszony, motivációs tréner, Kitanics Márk pszichológus, igazságügyi orvosszakértő és Krisán László, a KAVOSZ Zrt., a Széchenyi Kártya Program irányítását végző szervezet vezérigazgatója vitatott meg olyan kérdéseket, mint, hogy milyen testi, lelki és gazdasági károkat okozott eddig a világjárvány. Valamint hihetünk-e abban, hogy a pandémia elmúltával az életünk visszatér a normális kerékvágásba, és miben érdemes változtatnunk, hogy mentálisan is rendben legyünk?
 
Fodor Rajmund az elmúlt bő egy évben három alkalommal is átesett a COVID-19 betegségen, a panelbeszélgetésen elmondta: ebben a bizonytalan időszakban nagyon fontos lenne a napi rutin kialakítása, ami biztonságot ad a mindennapokban, és a rendszeres testmozgás, amely bizonyítottan segít a szorongásos tünetek leküzdésében.
 
Kende-Hofherr Krisztina az emberi kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet. „A mostani tragikus helyzet talán még jobban ráébreszt minket a földi élet végességére, engem pedig arra sarkall, hogy a családi, baráti kapcsolataimat még szorosabbra fűzzem és arra is, hogy semmit nem szabad halogatni, lépni kell, és az embernek helyet kell csinálnia önmaga számára is a saját életében a kötelességek és kötelezettségek hálójában."
 
Kitanics Márk szerint még mindig nagyon keveset tudunk a járványról, ez a nem-tudás pedig félelemmel, bizonytalansággal és feszültséggel tölti el az embereket, a depresszió egyre többeket érint, nem is beszélve az egzisztenciális szorongásról. „Ugyan az ember a végtelenségig terhelhető, de biztosra vehetjük, hogy ez a trauma tartósan velünk marad, lesz mit feldolgoznunk még akkor is, ha idővel elmosódnak a rossz emlékek.”
 
Krisán László azt emelte ki, hogy mostanra alig van olyan vállalkozás, amit ne ütött volna meg a pandémia, és ne omladozna a frusztráció súlya alatt. „Nem volt mentális transzformáció a kkv fejekben, elfelejtődtek az előző válság hatásai. A járvány kirobbanásakor a legtöbb vállalkozásnak nem volt tartaléka. Muszáj a jövőre gondolni és félretenni, amennyit csak lehet és folyamatosan számítani a kiszámíthatatlanra. A merev modellek mentén haladó szervezetek és elgondolások sorra buknak el, a rugalmasság és alkalmazkodókészség nyer most csatát.”

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja