A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Még mindig tabu témának számít: a méhsüllyedés okai, tünetei és kezelése

Pintér Dóra - 2021-03-03
Bizonytalan, húzó jellegű fájdalom, melyhez gyakran társul derékfájdalom, vizelettartási és székletürítési probléma, kitágult hüvely, nehezített szexuális élet. Ha ezek bármelyikét tapasztalod magadon, fordulj orvoshoz! Nem ritka a jelentség: a méhsüllyedés becslések szerint a 40 év feletti nők 5-10%-át érinti.
Még mindig tabu témának számít: a méhsüllyedés okai, tünetei és kezelése

Amit a méhsüllyedésről tudni kell

Pontos számokat a nemzetközi tanulmányok sem említenek, mivel még mindig tabu témának számít ez a nagyon kellemetlen, a normál életvitelt jelentősen akadályozó betegség.

A méhsüllyedés tünetei

Honnan tudhatod, hogy méhsüllyedésed van? A tünetei már korán jelentkeznek. Az elsőként megjelenő tünet a húzó, derékba sugárzó alhasi fájdalom. Később a hüvelybe lesüllyedt méh, méhnyak miatt úgynevezett hüvelyi idegentest érzés, a hüvelybemenetben, majd akár a hüvelybemenet elé süllyedt látható, tapintható méhnyak. Mivel a lesüllyedő méh magával húzza a húgyhólyagot, ezáltal megváltoztatja a húgycső-húgyhólyag szögét, így a húgycső zárófunkciója romlik. Megjelenik a méhsüllyedés következő, talán legkellemetlenebb tünete: a vizelet inkontinencia.

Az enyhe fokú méhsüllyedést sokszor észre sem veszik a nők és csak a nőgyógyászati vizsgálaton derül ki a jelenléte. Ha azonban a fent említett tünetek fennálnak, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, hiszen az időben megkezdett kezelés súlyos állapotokat előzhet meg.

A méhsüllyedés megnevezés pontosan leírja azt az állapotot, amely során a meggyengült medencefenéki izmok és megnyúlt szalagok miatt a méh – megfelelően erős támasztás híján – elkezd lecsúszni.

A méhsüllyedés kialakulása - több stádiuma van

Az első fokozatban a méhnyak a vaginába süllyed, a második fázisban a hüvelybemenetbe esik, a harmadik fokozatban a méhnyak már a hüvelyen kívül van és a legsúlyosabb az, amikor az egész méh a hüvelyen kívül helyezkedik el.

Előrehaladottabb stádiumban úgy érezheti a páciens, hogy golyókon ül, a hüvelyben pedig már kitapintható valamiféle kiboltosulás, illetve, ha ez nem is, a hüvelycsatornában nyomás érezhető. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a méh teljesen kiboltosul a hüvelyből vagy lehetetlenné válik a vizelés, a székelés!

A kismedencei szerveket tartó rendszer meglehetősen összetett, hiszen izmok, szalagok és kötőszövet együttes ereje, támogatása szükséges ahhoz, hogy megtartsa többek közt a méhet, a húgyhólyagot, a petefészket stb.

Önvizsgálat: a méhsüllyedés kitapintása

Fontos az orvosi vizsgálat, azonban első lépésként önvizsgálatot is végezhetsz, ha arra gyanakszol, hogy méhsüllyedésed van. Álló helyzetben, steril kézzel próbáld meg kitapintani, milyen magasan helyezkedik el a méhszájad - majd ismételd ezt meg fekvő helyzetben is. Ha álló helyzetben könnyedén elérted, fekvő helyzetben viszont nem, azaz vízszintes testhelyzetben magasabban helyezkedik el, az méhsüllyedésre utal.

A méhsüllyedés okai

Számos olyan tényező van, ami hajlamosíthat a méhsüllyedésre, mely az életkor előrehaladtával egyre több nőt érint. Ilyenek

  • a menopauza,
  • a várandósság,
  • a hüvelyi szülés(ek),
  • az elhízás,
  • az ösztrogénhiány,
  • a genetikai hajlam a kötőszöveti gyengeségre,
  • a tartósan fokozott nyomás a hasüregben, amit okozhat például betegség miatti rendszeres köhögés, székrekedés miatti feszítés vagy akár nehéz súlyok emelgetése.

Kialakulásáért a méhet tartó kismedencei szalagrendszer, izomzat és a medencefenék izomzata, a gátizomzat veleszületett vagy szerzett gyengesége felelős. Rendszerint együtt jár a mellső hüvelyfal süllyedésével, bedomborodásával (hólyagsérv) és a hátsó hüvelyfal süllyedésével, hüvelybe domborodásával (végbélsérv).

A menopauza után az ösztrogén hormon hiánya miatt a szövetek rugalmassága csökken, ezáltal a már korábban megnyúlt, meggyengült kismedencei gátizom és szalagrendszer tovább tágul, lazul, fokozva a méh süllyedését.

A fokozott fizikai terhelés, élsport, erős haspréssel járó tevékenység, súlyemelés, futás szintén kockázati tényező a méhsüllyedés kialakulásában.

Meg kell még említeni a genetikai tényezőket is. Akinek alkatilag gyengébb a kötőszöveti rendszere, nagyobb eséllyel alakul ki nála ez a betegség.

Méhsüllyedés szülés után

A helytelenül vezetett szülés, szülészeti fogó használata, gátvédelemben, gátmetszés nélkül vezetett szülés a hüvely, gátizomzat, végbélzáró izomzat szülés közbeni sérülését eredményezheti. Ezek nem megfelelő ellátása a gátizmok és záróizmok anatómiai eltérését és működési zavarát okozzák. Nagy magzat, ikerterhesség, az elhúzódó, nehéz szülés után szintén jelentkezhetnek a panaszok.

Muszáj foglalkozni vele: a méhsüllyedés kezelése

Ha valaki méhsüllyedés gyanúja miatt megy kivizsgálásra, álló és fekvő helyzetű kismedencei vizsgálatot végeznek nála és a tesztek segítségével megállapítják, hogy az elváltozás milyen súlyossági fokú, hogyan befolyásolja az életminőséget és milyen kezelést tesz szükségessé.

A méhsüllyedés kezelésében a legfontosabb a fent említett kockázati tényezők csökkentése. Ha azonban már jelentkeznek a tünetek, mielőbb el kell kezdeni a kezelést, melynek célja a gátizomzat erősítése. A hüvelybe a páciens által felhelyezett szilikon kocka pesszárium, valamint a hüvelysúly, hüvelygolyók állandó tónusban tartják a kismedencei izmokat, erősítve azokat.

A következő fokozat a méhsüllyedés lézeres kezelése, azaz a hüvely elektromos stimulációja, mely során a hüvelybe és a végbélbe helyezett elektródák akaratlan izom összehúzódásokat idéznek elő. A menopauza kapcsán kialakuló ösztrogénhiány pedig hormonpótlással orvosolható.

Amennyiben a konzervatív kezelés nem javítja a panaszokat, műtéti beavatkozás szükséges.

Tornával a méhsüllyedés ellen

Még a legenyhébb eltérés esetén is nagyon ajánlatos az intim torna, inkontinencia torna, gátizom torna, az úgynevezett Kegel-gyakorlatok végzése, amelyek szó szerint edzik a kismedencei izmokat. Sokszor már ez is elégséges lehet ahhoz, hogy megakadályozza a folyamat további romlását és esetleg más szervek (hólyag, végbél) süllyedését.

Méhsüllyedés megelőzése

Összefoglalva tehát a méhsüllyedést a legjobb megelőzni.

Szülés után minden nőnek javasolt elkezdenie akár otthon is a gátizom tornát, ezáltal csökkentve az idős kori vizelet- és széklettartási rendellenességek kialakulását. A megelőzés fontos része még, hogy

→ Ha szükséges, csökkentsük a testsúlyunkat

→ Kerüljük a székrekedést magas rosttartalmú diéta alkalmazásával

→ Kerüljük a nehéz súlyok emelését

→ Erősítsük a medencefenék izmait

A cikket lektorálta: Dr. Petróczi István, szülész-nőgyógyász

Fotó: C Technical-tól a pexels-en

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja