SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A legfontosabb tudnivalók a koronavírusról

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-03-30
Miért "új" ez a koronavírus? Melyek a tünetei? Ki fertőz, és ki nem? Kérdések és válaszok a Covid-19-ről, röviden.
A legfontosabb tudnivalók a koronavírusról


A koronavírus fogalma, tünetei és kezelése

 

Miért mondják, hogy „új típusú koronavírus”? Létezik „régi típusú” is?

Igen, létezik. A koronavírusok alapvetően állatokban fordulnak elő, de jelenleg 7 olyan típust ismerünk, amely képes az embernél is betegséget okozni. Legismertebb köztük a néhány éve komoly járványt okozó SARS és MERS. A jelenlegi vírus hivatalos neve SARS-CoV-2, a betegségé COVID-19.


Kikre veszélyes a koronavírus?

A koronavírus alapvetően az idősek és a krónikus betegek életét veszélyezteti, de bárki kerülhet tőle súlyos állapotba. Kanadában a kórházi kezelésre szorulók 12 százaléka 40 év alatti. Nagy-Britanniában halt már bele a koronavírusba olyan 21 éves lány, akinek a családja szerint semmi egyéb betegsége nem volt. Az eddigi legfiatalabb magyarországi áldozat a 37 éves brit nagykövet-helyettes, Steven Dick, róla nem tudjuk, szenvedett-e bármilyen krónikus betegségben.

(Olvasd el: Ezekkel a krónikus betegségekkel különösen veszélyes a koronavírus)


Mik a koronavírus tünetei?

A koronavírus tünetei nagyban hasonlítanak az influenzára. Az alábbi tünetek megjelenésekor érdemes gyanakodni:

  • láz
  • fáradékonyság
  • nehéz légzés, légszomj
  • hasmenés
  • étvágytalanság
  • száraz köhögés
  • ritkán: torokfájás, orrfolyás

Nagyon fontos, hogy aki ezeket a tüneteket észleli magán, semmiképp ne menjen le az orvosi rendelőbe, hanem telefonon kérjen tanácsot, és kövesse az orvos utasításait. A legfontosabb híreket, telefonszámokat, tudnivalókat itt találjátok: https://koronavirus.gov.hu/


Ha nem észlelek magamon semmi ilyesmit, nem fertőzök?

Sajnos ez egyáltalán nem biztos. Az új típusú koronavírus egyik legalattomosabb jellemzője egyrészt az, hogy hosszú a lappangási ideje (2-14 nap), ami alatt már fertőz, másrészt pedig az, hogy a fiatal, egészséges emberek nagy részénél nem okoz semmilyen különösebb tünetet enyhe köhécselésen kívül. Most vagyunk túl az influenzaszezonon, rengetegen küszködnek kisebb légúti megbetegedésekkel, és senki nem tudhatja, hogy a néhány héttel ezelőtti megfázása miatt köhög még mindig egy picit, vagy már koronavírust terjeszt. Ezért szükséges mindenkinek az óvatosság.


Hogyan kezelhető a koronavírus?

Jelenleg a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy új betegséggel állunk szemben, amire még nem fejlesztettek ki gyógyszert. Léteznek biztató kísérletek, amelyek szerint bizonyos gyógyszerek – pl. a malária, a vérzéses lázak, a HIV és a hepatitisz elleni készítmények - kombinációival jól kezelhető a COVID-19, de ezek széles körű alkalmazására még várni kell.

Amíg nincs gyógyszer, a tünetek enyhítése és az életfunkciók javítása a feladat, és abban kell reménykedni, hogy az immunrendszer magától legyőzi a kórt.


A koronavírusos betegek hány százaléka hal bele a betegségbe?

Erre azért nagyon nehéz pontosan válaszolni, mert a különböző országok tesztelési protokollja eltérő. Magyarországon ma (március 29-én) 408 beazonosított esetről és 13 halálos áldozatról tudunk. Ez 3,1 százalékos halálozási arányt jelent, ami elég magas szám, de mivel nálunk nem végeznek széles körben teszteket, a koronavírusos betegek túlnyomó többsége nem is kerül be a rendszerbe. Németországban ezzel szemben a széles körű tesztelésnek köszönhetően a felderített esetek száma hatalmas (ma 50 871), a halálozásé azonban rendkívül alacsony: eddig 351 ember életét követelte a koronavírus, ami 0,6 százalékos arányt jelent.

A WHO becslése szerint a koronavírus az esetek 2 százalékában halálos kimenetelű.


Meddig fog tartani ez az egész?

Különböző becslések léteznek, de az sajnos valószínű, hogy sokáig. A londoni Imperial College számításai szerint a vakcina kifejlesztéséig – ami egy-másfél év – szükség lehet különböző mértékű korlátozásokra. Ez nem azt jelenti, hogy addig kell a lakásba bezárva ülni, de az idő kétharmadában, az egészségügyi rendszer kapacitásának függvényben csökkenteni kell a társas érintkezést. A járvány tetőzését az osztrákok április közepe és május közepe, a magyarok június és július között várják.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Tumisu / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja