SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukorbetegség 4 gyakori, ám nem tipikus jele

Családinet [cikkei] - 2018-04-10
Gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, nehezen gyógyuló sebek - a 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori tünetei, melyet a legtöbb ember jól ismer, így ezen panaszok esetén többen is orvoshoz fordulnak. Igen ám, viszont a betegségnek még sok más figyelmeztető jele is van, melyről nem ugrik be egyből az, hogy érdemes ellenőriztetni a vércukor értékeket. Hogy melyek a cukorbetegség gyakori, ám nem tipikus jelei, dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.
A cukorbetegség 4 gyakori, ám nem tipikus jele

Gyakori bőrproblémák

Cukorbetegség esetén gyakori, amikor vissza-visszatérő bőrproblémákkal szembesül a beteg. Az egyik legjellemzőbb, amikor sötét, bársonyosabb tapintású foltok jelentkeznek a bőrön - rendszerint a hajlatokban, a nyakon, csuklón, könyök részén (acanthosis nigricans). A magas inzulinszint ugyanis fokozza a bőrsejtek növekedését és a melanin termelődését. Amennyiben ezt tapasztalja valaki, mindenképp ellenőriztesse vércukor szintjét (OGTT, ne csak az éhomit valamint az inzulin szintet is), mivel igen gyakori, hogy inzulinrezisztenciára, vagy már cukorbetegségre utal a probléma!
Ezen kívül érdemes tudni, hogy a megemelkedett glükóz szint okozhat még visszatérő bőrfertőzéseket, szőrtüszőgyulladást, valamint heves bőrviszketést is.
 

Horkolás

Sokan nem gondolnak rá, pedig a horkolás bizony a cukorbetegség egyik tünete is lehet, sőt, a 2-es típusú diabetes-ben szenvedők csaknem fele tapasztalja a problémát. Sőt, egy nemrégiben napvilágott látott kanadai tanulmány szerint az alvási apnoe-val diagnosztizált betegek 23 százalékánál 5 és fél éven belül cukorbetegség alakult ki. Az összefüggés pontos oka egyelőre nem tisztázott, ám valószínű, hogy ekkor stresszhormonok szabadulnak fel, mely megemeli a vércukor szintjét.
 

Hallásromlás

A hallásromlást rendszerint a kornak tudják be, ám érdemes tudni, hogy cukorbetegség tünete is lehet, ha valaki kénytelen hangosabbra állítani a TV-t. A National Institute of Health tanulmánya szerint ugyanis a hallásromlás a diabetes korai jele is lehet. A megemelkedett vércukorértékű embereknél - akiknél addig még nem diagnosztizálták a cukorbetegséget - 30 százalékkal nagyobb volt a halláskárosodás az egészséges társaikkal szemben. Ennek oka, hogy a magas glükóz szint miatt károsodnak a belső fülben lévő erek, így a hallás károsodik - magyarázza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.
 

Testsúly csökkenése

Gyakori tévhit, miszerint a 2-es típusú cukorbetegséget csakis a testsúly növekedése jelez. Való igaz, a diabetes egyik fő rizikófaktora a túlsúly, ám előfordulhat, hogy a betegeknél kevesebbet mutat a mérleg nyelve diéta, több testmozgás és stressz nélkül is. Ennek oka a magas vércukorszint okozta fokozott vizeletürítésben keresendő. Igy egyrészt vizet és glükózt is veszít az illető, mivel a vércukor távozik a vizelettel együtt. Ráadásul mivel a sejtek ekkor éheznek, a szervet az izmokból kezdi el lebontani a fehérjét, ami szintén súlyvesztéssel jár.

Forrás: Cukorbetegközpont
Indexkép:  pixabayTesaPhotography

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja