SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Közeleg a Diabétesz Világnap: szűrőkamionnal, szakértői tanácsadással és premierrel várja a CEOSZ az érdeklődőket

Családinet [cikkei] - 2022-11-09
Hazánkban jelenleg közel 1 millió diagnosztizált cukorbeteg él, nekik és közvetlen környezetüknek mindennapos küzdelmet és odafigyelést jelent állapotuk kontroll alatt tartása. A kulcs a rendszeres önellenőrzésben, a megfelelő életmódban és a kiegyensúlyozott terápiában rejlik - hívja fel a figyelmet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége. A CEOSZ a Diabétesz Világnap alkalmából november 12-én az ELTE Lágymányosi Campusán várja rendezvényére a cukorbetegségben érintett valamennyi korosztályt, hogy szakértők tanácsadásaival, előadásokkal, a cukorbetegség szövődményeit feltáró szűrésekkel és rengeteg színes, szórakoztató programmal segítse őket a betegséggel járó kihívások leküzdésében. Az idei rendezvényen külön figyelmet kap a gesztációs (terhességi) cukorbetegség, melynek kapcsán a CEOSZ a rendezvényen tartja a kismamáknak szóló nyomtatott kiadvány bemutatóját is.
Közeleg a Diabétesz Világnap: szűrőkamionnal, szakértői tanácsadással és premierrel várja a CEOSZ az érdeklődőket

Sajnos évről évre többen emlékeznek meg a november 14-i Diabétesz Világnapról, hiszen a cukorbetegségben szenvedők száma rohamosan emelkedik, globálisan már a 450 millió főt is meghaladja.1 Magyarországon nagyjából minden 10. embert érint ez az anyagcsere-betegség, becslések szerint azonban több százezer magyar beteg diagnózis hiányában még nincs tisztában állapotával. Ez azért is rendkívül veszélyes, mert a későn felismert, illetve nem megfelelően kezelt diabétesz súlyos következményekkel, többek között szív- és érrendszeri elváltozásokkal, ideg- és vesekárosodással, valamint vaksággal is járhat. A szakértők nem győzik hangsúlyozni: a rendszeres vércukor-önellenőrzéssel, egészségtudatos életmóddal és következetes terápiával a cukorbetegek is teljes életet élhetnek.

Egy nap az egészség jegyében

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a népbetegségnek számító anyagcsere-rendellenességgel kapcsolatos edukációt és közösségépítést tűzte ki céljául. A CEOSZ a közelgő világnaphoz kapcsolódva várja rendezvényére a hazai diabétesz közösség tagjait és minden érdeklődőt az ELTE Lágymányosi Campusán november 12-én fél 10 és délután 3 között. A látogatók nemcsak vércukor- és koleszterin-mérésen, valamint látásvizsgálaton vehetnek részt, de az ország legnagyobb mobildiagnosztikai szűrőkamionja is rendelkezésükre áll majd, hogy értékes információkhoz juthassanak aktuális egészségi állapotukról. Az eseményen részt vevők a kiállítói szekcióban megismerkedhetnek számos olyan termékkel és szolgáltatással, melyek megkönnyíthetik hétköznapjaikat – többek között az esemény szponzorai, a Dcont vércukormérő készülékeket és tesztcsíkokat gyártó 77 Elektronika Kft., illetve a Diabest étrendkiegészítő kapszula forgalmazója is jelen lesz az eseményen.

Az idei rendezvényen külön figyelmet kap a gesztációs (terhességi) cukorbetegség, mely a várandósság alatt alakul ki, kezeléséhez pedig szigorú diéta és szükség esetén inzulin-terápia indokolt. A gesztációs cukorbetegség kapcsán a CEOSZ a Diabétesz Világnapi rendezvényén mutatja be a most megjelent kiadványt is, mely a legfontosabb tudnivalókat gyűjti össze a kismamák számára. A rendezvényen lehetőség lesz a téma kapcsán személyesen is konzultálni kiváló szakorvosokkal és dietetikussal egyaránt, a CEOSZ emellett egy edukációs felületet is indít honlapján a téma kapcsán.

Gyakorlati segítség a mindennapi jó gyakorlatokhoz

A diabétesszel élők számára a rendszeres és alapos kontroll mellett kétségtelenül kihívást jelent az, hogy minden felmerülő kérdésükre, kételyükre, problémájukra mielőbb pontos és hatékony szakértői választ kapjanak. Éppen ezért a CEOSZ világnapi rendezvényén lehetőség nyílik olyan tanácsadásokon és beszélgetéseken való részvételre is, melyek az egészségügyi rendelések során sokszor nem tudnak megvalósulni. Az eseményen ugyanis a látogatók amellett, hogy a diabétesszel összefüggő fontos témákban elhangzó előadásokat hallgathatnak meg, olyan szakértői konzultációkon is részt vehetnek, melyeken lehetőség van egyéni problémáik, kérdéseik átbeszélésére. A programon számos kiváló szakember – többek között például diabetológus, dietetikus, alvászavar-szakértő, klinikai szakgyógyszerész és érsebész is – várja az érdeklődőket.

Emellett az eseményen kerül sor a CEOSZ idei receptversenyének eredményhirdetésére és díjátadójára is. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének 2023-as naptárában a hagyományos magyar konyha ízvilágát felidéző ételleírás kategóriában nevezett 12 legkreatívabb és legegészségesebb fogás szerepel. A receptverseny nyerteseiről, illetve a naptárról is a CEOSZ Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó rendezvényén hull majd le a lepel.

A rendezvény részletes programjáról, az előadásokról, valamint az elérhető vizsgálatokról és tanácsadásokról a CEOSZ Diabétesz Világnapi rendezvényének weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

1 Forrás: 2020. EüK. 12. szám EMMI irányelv 4 11.o. (https://www.sanofi.hu/hu/magunkrol/terapias-megoldasok/diabetesz-es-kardiovaszkularis-keszitmenyek)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja