SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukorbetegséget megelőző tünetekre figyelni kell!

Családinet [cikkei] - 2022-05-26
Nem a cukorbetegséggel kell orvoshoz menni, hanem még előtte! A fogyásra való képtelenség, az arc fokozott izzadása, a falási rohamok, a kajakóma figyelmeztető jelei lehetnek a cukorbetegséget megelőző állapotnak.
A cukorbetegséget megelőző tünetekre figyelni kell!

Magyarországon minden tizedik ember cukorbeteg, 2019-ben 1,1 millió felnőtt és 5 ezer gyermek élt együtt ezzel a betegséggel. Az elmúlt két évtizedben a 100 ezer főre vetített cukorbetegek aránya megháromszorozódott.1 A diabétesz előfordulásáról, annak megelőzéséről beszélgettünk Dr. Balogh Illéssel, az Affidea Magyarország endokrinológus szakorvosával.

 

Egyre több fiatalt veszélyeztet a cukorbetegség

„Sokan nem tudják, hogy többféle cukorbetegség létezik.” – mondta Dr. Balogh Illés - „Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között a legfontosabb különbség a kialakulásuk módja. Míg a 2-es típus rendszerint a helytelen életmód következménye és általában idősebb korban alakul ki, addig az 1-es típus rendszerint egy autoimmun folyamat eredménye és már gyermekkorban jelentkezik. Utóbbi esetében a szervezet immunrendszere a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei ellen fordul, így egyáltalán nem termelődik inzulin vagy csak nagyon kevés. A 2-es típusú cukorbetegségre a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély az inzulintermelés kapacitáscsökkenése nyomán, amelynek hátterében az elhízás, a túlsúly, az alkoholizmus, vagyis a helytelen életmód áll.” A 2-es típusú diabétesz kialakulása egy viszonylag lassú folyamat, ugyanakkor ma már egyre gyakoribb, hogy megjelenik fiatal felnőtteknél, sőt gyermekeknél is. Egy tengerentúli kutatás kimutatta, hogy a serdülők (12-18 évesek) 18%-a és a fiatal felnőttek (19-34 évesek) egynegyede úgynevezett prediabéteszes állapottal él. Ezeknek a fiataloknak magas a koleszterinszintje, a vérnyomása, problémás az inzulinérzékenysége, amely egyenes út a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.2

 

Figyelmeztető jel, ha valaki nem képes fogyni

„A 2-es típusú cukorbetegség hátterében jórészt a túlsúly áll, amely fokozódott a COVID pandémia alatt, átlagosan 3-5 kilogramm súlytöbbletet szedett össze a felnőtt lakosság.”  - hívta fel a figyelmet az Affidea Magyarország endokrinológusa, aki emiatt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának növekedésére számít. „Komoly probléma az is, hogy a páciensek nem fordulnak időben szakorvoshoz. Nem szabad megvárni, hogy a labor kimutassa a magas vércukorszintet. Fontos figyelmeztető jel, ha valaki szeretné leadni a túlsúlyát, de sem diétával, sem sporttal nem tud fogyni. Ezekben az esetekben gondolni kell arra, hogy valamilyen olyan folyamat indult el a szervezetben, amihez esetleg orvosi segítséget kell igénybe venni.” További tünetei lehetnek a cukorbetegséget megelőző állapotnak az úgynevezett kajakóma, azaz az étkezés után jelentkező álmosság, vagy ha étkezés után kézremegés jelentkezik, amelynek megszüntetéséhez újabb szénhidrátot kell ennie a páciensnek. Szintén figyelmeztető jel lehet az extrém, indokolatlan izzadás az arcon, a hangulatingadozások, dühkitörések, az indokolatlan falási rohamok. Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy valamilyen anyagcserezavar léphetett fel a szervezet működésében.

A kezeletlen 2-es típusú cukorbetegség számtalan súlyos szövődménnyel jár. A diabéteszes betegeknek általában magas a vérnyomása, és emelkedett a koleszterinszintje, amelyek önmagukban is komoly szív- és érrendszer kockázatnak számítanak. A kezeletlen cukorbetegek esetében igen gyakori a láb amputációja, amely a láb keringésének a megszűnése miatt, a szövetek elhalása nyomán válik szükségessé. Magyarország sajnos a lábamputációk számát tekintve előkelő helyen van Európában, 100 ezer felnőttre vetítve évente mintegy 45 lábamputációt végeznek. Mindez megelőzhető lenne a cukorbetegség elkerülésével, vagy ha már fellépett a diabétesz, annak megfelelő karbantartásával.

1 https://www.ksh.hu/infografika/2020/infografika_diabetesz.pdf
2 https://www.cdc.gov/media/releases/2019/p1202-diabetes.html

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja