SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Van kiút a szorongásból!

Családinet [cikkei] - 2018-01-15
 [X]

Ma már népbetegségnek számít a stressz, gyakran halljuk ismerőseinktől, hogy idegesek, türelmetlenek, ingerlékenyek. "Összecsaptak a hullámok a fejem felem" - hangzik gyakran a panasz, és nem ritka, hogy a pánik is elhatalmasodik rajtunk. Túl sok a munka, szoros határidők nyomasztanak minket, állandó megfelelési kényszer uralkodik rajtunk, önbizalomhiánnyal küzdünk, aggódunk a létbiztonságunk miatt, vagy érzelmi válságba kerültünk.
Van kiút a szorongásból!

Otthon is szeretnénk helytállni, párunkkal, gyermekeinkkel több időt tölteni, egy picit saját magunkkal is törődni... Erre persze már végképp nem jut sem idő, sem energia. Ismerős a helyzet?

A szorongás a gyermekeket is érinti, náluk gyakran még nehezebb megállapítani, mi is lehet a háttérben, hiszen sokszor attól is félnek, hogy elmondják, vagy nem is tudják igazán megfogalmazni, mi bántja őket. Rajtuk is nagy a nyomás, főleg iskolás korban, amikor már nekik is komolyan teljesíteniük kell, és mind az iskolai, mind a szülői elvárások magasak. A közösségbe való beilleszkedés is gyakori probléma.  

Mindenkinek más a stressztűrő képessége. Az a szint, ami valakinek még ösztönzően hat, az másnak már az utolsó csepp is lehet a pohárban, és a pszichés kiborulás szélére kergetheti, vagy akár a „szakadékba is lökheti”. A belső feszültség előbb-utóbb komoly tüneteket eredményez, a pszichés tünetek mellett akár szervi megbetegedéseket is generálhat (pl. visszatérő légúti és húgyúti fertőzések).

Leggyakoribb tünetek a gyomorfájás, hányinger, néha hányás is, emésztési zavarok, szédülés, fejfájás, remegés, heves szívverés, vagy akár légzési nehézség. Az alvászavar (nehezen jön álom a szemünkre, sokat forgolódunk, gyakran felébredünk) sem ritka, sőt, gyakran párosul is a fenti tünetekkel. És ekkor beindul az ördögi kör: ha rosszul alszunk éjszaka, fáradtak, és ingerlékenyek leszünk napközben, többet hibázunk, ez nyomaszt minket, emiatt majd ismét nem tudunk aludni, és kezdődik az egész elölről. Ez fordítva is lehetséges: eleinte még nincsenek alvás-problémáink, de a folyamatos stressz következtében, vagy mert állandóan pörög az agyunk, folyton a problémákon rágódunk, vagy pusztán az állandó feszültségtől már nem tudunk kikapcsolni, aludni. A folyamat hosszútávon kimerültséghez, sőt depresszióhoz is vezethet.

Alvászavar, stressz, szorongás

Azonosítsuk és tudatosítsuk a problémát! Ha egyedül nem megy, bátran merjünk segítséget kérni! Nem kell attól tartanunk, hogy bolondnak néz minket az orvosunk vagy a pszichológus, a szakemberek tisztában vannak a tünetekkel és a lehetséges okokkal, sőt a megoldásokkal is. Ne féljünk, hogy azonnal „begyógyszereznek” minket erős nyugtatókkal, hiszen léteznek kevésbé agresszív gyógymódok is.  Enyhébb tüneteknél választhatunk természetes eredetű hatóanyagokat tartalmazó, gyógynövényes vagy homeopátiás készítményeket is.

A Sedatif PC növényi eredetű összetevőket tartalmazó, vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer. Egy olasz klinikán végzett vizsgálat1 eredményei szerint a Sedatif PC-t használó enyhén alvászavaros illetve szorongó betegek alvásának minősége már 24 óra után javult, és egy hónapos időtartam alatt az éjszakai felébredések száma felére csökkent. A betegek 79%-a találta hatásosnak a kezelést. A szorongás mértéke is szignifikánsan javult.

Alvászavar, stressz, szorongás

A Sedatif PC biztonsággal adható a szorongó, alvászavaros vagy enyhén hiperaktív tüneteket mutató kisgyermekeknek is.

Az életmódváltás is sokat segíthet! A rendszeres mozgás segíti a boldogsághormonok termelődését, bármillyen sport, a zene és a tánc is stresszoldó hatású. Kiránduljunk, menjünk ki a szabadba! Kellemes, megnyugtató program lehet a szaunázás, masszázs.  És ne feledjük, a pozitív gondolatok, sőt, a humor, a nevetés is csodát tesz!

A stressz mindennapjaink része. Szervezetünk természetes reakcója, és valójában szükségünk is van rá a létfenntartáshoz, a kihívások leküzdéséhez. Azonban, ha úgy érezzük, nem tudunk megküzdeni a stresszünkkel, szorongásainkkal, az alvászavarral, avagy hosszan elhúzódó tünetek esetén kérjük szakember segítségét!

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

További információ: stressz.info.hu

1 : Effect of a homeopathic complex medicine on state and trait anxietyand sleep disorders: an observational study; Coppola Luigi, Montanaro Fabio; in: European Journal of Integrative Medicine 4S (2012) 124-201;142p; PP-043.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja