SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Oltásellenesség: amikor szintet lép az ostobaság

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-12-01
Hallottad már, hogy a védőoltás autizmust okoz? Vagy, hogy a gonoszok csak azért fejlesztették ki, hogy így tejesszék el a HIV-vírust? És arról értesültél, hogy a védőoltásokkal valójában mikrochipet ültetnek a gyermeked bőre alá, hogy a globális háttérhatalom a megfigyelése alatt tarthassa? Nem? Akkor most gratulálhatsz magadnak, mert eddig elkerülted az oltásellenes irodalmat.
Oltásellenesség: amikor szintet lép az ostobaság

A huszadik századig a szenvedélyes háborúzás mellett a gyermekbetegségek és a járványok jelentették a legnagyobb veszélyt az emberiségre. Az ókori Rómában a születéskor várható élettartam 35 év volt, és ez a 19. századra sem emelkedett ötven fölé. Nem volt család, amely ne veszített volna el jó néhány gyermeket még egészen fiatal életkorban, a különböző halálos járványok pedig minden csoportból válogatás nélkül szedték az áldozataikat.

Arra már viszonylag korán rájöttek az emberek, hogy aki túlél valamilyen, a többség számára végzetes betegséget, az onnantól fogva egész életére védetté válik ellene. Ezt a jelenséget továbbgondolva alkotta meg az elméletét egy bizonyos Edward Jenner nevű angol orvos, aki felfedezte, hogy a fejőnők immunisak a fekete himlőre, és ezt annak tulajdonította, hogy ők korábban már megfertőződtek a jóval enyhébb lefolyású tehénhimlővel. Kísérleti alanyként a kertésze szellemi fogyatékos kisfiát használta fel, amikor 1796-ban először tehénhimlővel majd a halálos változattal fertőzte meg. A gyermek túlélte a nem túl etikus beavatkozást. A himlőoltás innentől hamar szédületes karriert futott be, a 19. században Magyarországon már csak oltott gyermekek járhattak iskolába, 1980-ban pedig a WHO bejelentette: himlőmentessé vált a Föld.

Az orvostudomány közben szép lassan felvette a harcot a többi rettegett gyerekbetegséggel is. A mai szülők generációja számára már ismeretlen a kanyaró, a szamárköhögés vagy a torokgyík. Az ügy politikamentességét jelzi, hogy az 1950-es évek végén tomboló gyermekbénulás-járvány során a magyar kormány ugyan visszatartotta a disszidensektől származó postai csomagokat, ám kivételt tettek azokkal, amelyek oltóanyagot tartalmaztak.

Ám ahogy az emberiség szerencsésebbik fele elfelejtette, milyen érzés a járványoktól való folyamatos félelem, felütötték a fejüket az összeesküvés-elméletek. Ezek csúcsosodtak ki 1998-ban, amikor egy brit orvos, Andrew Wakefield olyan tanulmányt jelentetett meg a Lancet című orvosi lapban, amely szerint az MMR oltás autizmus okoz. A téma hatalmas publicitást kapott, és hiába jelent meg azonnal számtalan cáfoló cikk, hiába mutattak rá szakemberek tömegei a megfigyelési módszerek szakmaiatlanságára, és hiába derült ki azóta, hogy Wakefield egyszerűen üzleti érdekből hazudott - s ezért el is tiltották a praktizálástól -, a tévhit, amelyet közel húsz év elültetett a fejekben, azóta is virágzik.

Számtalan lélektani oka van annak, hogy emberek – köztük sok tanult, bár az orvostudományhoz nem értő személy – elhiszik, hogy károsak a védőoltások. Ezek egyike az összeesküvés-elméletek elfogadására való hajlam. Nem árt, ha rendelkezünk valamekkora egészséges gyanakvással, ám ha meggyőződésünk, hogy a világ 99 százaléka rosszul tudja, akkor azért érdemes elgondolkozni azon, hogy a hiba esetleg a mi készülékünkben van.

A másik a rosszul értelmezett természetességhez való ragaszkodás. Az - érthető - idegenkedés a vegyszerektől és génmanipulált élelmiszerektől vezet arra a helytelen következtetésre, hogy a természetes mindig jó, a mesterséges mindig rossz. Ennek továbbgondolása hangzik úgy, hogy a védőoltás feleslegesen avatkozik be az immunrendszer működésébe. Ennek megcáfolásához elég a józan eszünket használnunk: mikor voltak jobbak az életfeltételek, mikor élték túl az emberek jó eséllyel a gyerekkorukat, és látták meg unokáikat vagy akár dédunokáikat: a 19. század elején, amikor minden „természetes” volt, vagy most, a „mesterséges” anyagok korában?

Hasonlóan nyújt táptalajt a téveszméknek az, ha kizárólag a saját megfigyeléseinkre és szóbeszédekre hagyatkozunk. Tipikus példája ennek az az egyre szélesebb körökben terjedő vélemény, miszerint „nem lehet véletlen”, hogy egyre több autista gyermek él a környezetünkben. Ha pedig a szomszédasszony kolléganőjének a kislánya furcsa tüneteket kezdett produkálni 15 hónapos kora környékén (ekkor adják az MMR-oltást), úgy érezzük, kezünkben a bizonyíték.

Ez a logika azonban több sebből vérzik. Először is az autista gyermekek száma olyan országokban is nő, ahol nem is használják az MMR-oltást, például Japánban. Másrészt az érintett gyermekek száma valójában nem változik, hanem a diagnosztikai eljárások finomodnak, és a szülők váltak egyre tudatosabbá, ezért rengeteg olyan esetben mondják ki az autizmust, amelyre néhány évtizeddel ezelőtt még mindenki legyintett volna.

Hiába azonban a felvilágosító munka, az oltásellenes mozgalom sajnálatos sikereket ér el. Amerikában a lakosság 25 százaléka elhiszi, hogy az MMR autizmust okoz (érdekességképpen: ugyanitt a lakosság nagyjából fele tagadja az evolúciót és a globális felmelegedést), Hollywoodban pedig akkora az oltott gyermekek aránya, mint Szudánban. Az oltásellenesek szívesen hivatkoznak a nyájimmunitásnak nevezett jelenségre, mondván: ha a többiek (értsd: a sok birka) beoltatja a gyerekét, akkor az övéknek sem lesz kitől elkapni a betegséget, tehát nem jelentenek veszélyt senkire. Ez azonban csak akkor érvényes, ha a lakosság túlnyomó többsége – kóronként változó, de nagyjából minimum 90 százaléka – oltott. Ezáltal lehet megvédeni azokat, akik valami miatt – mondjuk, mert még csecsemők vagy valamilyen speciális betegségük van – nem olthatóak.

Egyre több helyen próbálnak fellépni az oltásellenesség ellen: Montenegróban például szigorúan büntetnék a védőoltást elutasítókat.

Szerencsére Magyarországon igen nehéz megúszni a kötelező oltások beadatását, ám más, kevésbé szigorú helyeken nem egy gyermek életét követelte már szülei elvakult oltásellenessége. Idén kanyarójárvány söpört végig Románián több gyerek életét követelve, Spanyolországban 2015-ben pedig egy kisfiú halt bele az akkor már 28 éve kiirtottnak hitt torokgyíkba. Noha minden ilyen eset rettentő; külön szomorú, amikor életkoruk miatt még nem oltható csecsemők esnek más szülők elvakultságának áldozatává.

Fotó: stux / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja