SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi tegyünk és mit NE tegyünk, ha eltörött a gyerek keze? - Teendők csonttörés esetén

Németh Noémi [cikkei] - 2017-09-04
Az Országos Mentőszolgálat hívta fel a figyelmet arra, milyen súlyos károkat okozhatunk, ha ösztönösen, de meggondolatlanul cselekszünk, és nem tartjuk be a tanácsaikat.
Mi tegyünk és mit NE tegyünk, ha eltörött a gyerek keze? - Teendők csonttörés esetén

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán osztotta meg a történetet. Mit ne tegyünk, ha eltörik egy velünk tartózkodó személy keze vagy lába? 

"MEGGONDOLATLAN LÉPÉSSEL RONTOTT SÉRÜLT BARÁTJA ÁLLAPOTÁN EGY FIATAL

Focizó fiatalok kérték a mentők segítségét a közelmúltban Budapesten. Egy játék közben elesett fiúnak, már a bejelentés szerint is eltört az alkarja, hisz deformitásról számolt be a segélykérő. A mentésirányító megkérte az izgatottan telefonáló 16 év körüli bejelentőt, hogy helyezzék nyugalomba a sérültet és ne mozgassák az érintett végtagot! Ennek ellenére helyszínre érkező bajtársaink ijesztő helyzettel találták szembe magukat. A fiatalok azzal próbálták barátjuk fájdalmát csillapítani, hogy a deformált végtagot természetes helyzetébe húzták vissza. A meggondolatlan lépés hatalmas fájdalommal járt, melytől a sérült állapota jelentősen romlott. A lépés olyannyira elhibázott volt hogy komoly szövődményeket okozott az amúgy is súlyos sérültnek. A fiatal fiút bajtársaink fájdalom csillapítás és rögzítés után stabil paraméterekkel szállították kórházba a tettét sokszorosan megbánó bejelentő kíséretében.

Kérjük az elsősegélynyújtókat, hogy minden deformált sérülést a talált helyzetben rögzítsenek, és helyezzék nyugalomba. Ez az egyszerű lépés a fájdalomcsillapítás első lépése!

A sérültnek mielőbbi felépülést kívánunk!"


Tennivalók csonttörés esetén

Hogyan ismerhetjük fel a csonttörést? Ha a gyerek nem tudja használni a sérült végtagot és éles fájdalom kínozza, valószínű, hogy töréssel állunk szemben. Mit tegyünk ilyenkor?

  • Ha a kicsi keze vagy válla sérült, háromszögletű kendővel rögzítsük a karját könyöknél behajlítva, a test előtt - és azonnal vigyük orvoshoz.
  • Ha a láb vagy a medence sérült, nem szabad mozgatni a gyereket: támasszuk meg két oldalról, és így várjuk meg a mentők kiérkezését.
  • Bordatörés esetén félig ülő helyzetben fektessük le a gyereket, és ne mozgassuk tovább, várjunk türelmesen, amíg megérkezik a segítség. Fontos, hogy - bármilyen nehéz is - ne pánikoljunk, ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk meggondolatlanul cselekedni. Az egyébként is rémült kicsi pedig még jobban megijed majd, ha azt látja, hogy elveszítjük a fejünket.
  • Nyílt törés esetén (amikor a törött csont átszakítja a bőrt), fertőtlenítsük a sebet és fedjük be steril gézlappal. Mielőtt nekiállnánk, a kezünket is mossuk meg alaposan fertőtlenítő kéztisztítóval.
  • Ha a sérült végtag el van deformálódva, a legfontosabb, hogy nyugtassuk meg a gyereket és mi se mozgassuk a törött végtagot - minél többet mozgatjuk ugyanis, a törött csontvégek annál súlyosabb sérülést okozhatnak, s annál nehezebb lesz az orvosok számára a megfelelő helyzetben rögzíteni azokat. Gerincsérülés esetén mindez fokozottan érvényes: a sérültet ilyenkor egyáltalán nem szabad mozgatni, ezzel ugyanis akár végleges bénulást is okozhatunk!

Kép: sferrario1968 / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja