A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kerüljük a rovarirtó szerrel kezelt tojásokat! - Pajzsmirigyfunkciós tesztek a fipronillal foglalkozó személyeknél

Prof. Dr. Balázs Csaba - 2017-08-24
Korábban már írtam róla, hogy az ún. kémiai anyagok egy külön csoportját alkotják a TDC "thyroid disrupter chemicals", azaz a pajzsmirigyet károsító szerek.
Kerüljük a rovarirtó szerrel kezelt tojásokat! - Pajzsmirigyfunkciós tesztek a fipronillal foglalkozó személyeknél

Egyes TDC molekuláról, így a biszfenol-A-ról (BPA-ról) bebizonyosodott, hogy gátolja a pajzsmirigy hormonjainak a jelátvivő receptorhoz történő kötődését. Ráadásul kedvezőtlen, az immunrendszert károsító hatásai miatt fokozza az autoimmun gyulladásokat is. Mindez a pajzsmirigy csökkent működéséhez, golyva kialakulásához vezethet.

A témának különös aktualitás ad a napjainkban szinte egész Európát érintő tojásmérgezés, a fipronillal kezelt tojások egészségkárosító veszélye. Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság lapja részletesen foglalkozott ezzel a problémával már korábban is, de különösebb figyelmet nem kapott (Thyroid. 2011 Jul;21(7):701-6. doi: 10.1089/thy).
 

Mi az a fipronil?

A fipronil a kártevők γ-amino-vajsav receptorán ható rovarölő szer. A fipronilt a pajzsmirigy-daganatok előfordulási gyakoriságának jelentős növekedésével figyelték meg állatokban. Ezt követően emberekben is vizsgálták, hogy a szernek van-e kártékony hatása.
A vizsgálat elsődleges célja annak a hipotézisnek a vizsgálata volt, hogy a krónikus foglalkozási fipronil expozíció kóros pajzsmirigyfunkciós tesztekkel társulhat. 2008-ban a fipronil tartalmú állatgyógyászati ​​készítményeket gyártó gyár 159 dolgozójának pajzsmirigyműködését vizsgálták meg.
Megmérték a TSH, a teljes tiroxin, a szabad tiroxin, a fipronil és a fipronil szulfon szérumkoncentrációját. Az eredményeik azt mutatták, hogy szignifikáns összefüggés volt meg a fipronil vagy a fipronil szulfon szintje és a fipronil expozíció időtartama között. Azokban a dolgozókban, akiknél a szérum koncentráció emelkedett volt, kóros pajzsmirigyműködést találtak. A további vizsgálatok kimutatták, hogy a fipronil gátló hatással van a humán TSH-szekrécióra és felelős lehet a pajzsmirigy betegségeinek (daganatok és gyulladások) növekedésében. Ezért úgy tűnik, hogy szoros szakmai orvosi felügyelet szükséges a fipronilt tartalmazó állatgyógyászati ​​készítmények gyártásában.
 

Mit tehetünk?

Kerüljük ezzel a szerrel kezelt termékeket. A mosás és más próbálkozás sajnos nem eredményes.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja