SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új módszer a policisztás ovárium szindróma (PCOS), az inzulin rezisztencia, az elhízás kezelésre

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2017-01-25
A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma neve jelezi, hogy sok apró ciszta van a petefészekben, ám fontos tudni, hogy nem ez a kizárólagos tünete, sőt vannak olyan formái is, amikor ciszta nem mutatható ki.
Új módszer a policisztás ovárium szindróma (PCOS), az inzulin rezisztencia, az elhízás kezelésre

Ez egy komplex anyagcsere betegség, amelynek háttérben az androgén (férfi) hormonok túlsúlya áll. A férfi hormonok ugyanis a női szervezetben is megtalálhatóak, ám lényegesen kisebb mennyiségben. Ha a női szervezetben kezdenek „tombolni”, az a megszokottnál erőteljesebb szőrnövekedéshez, férfias típusú hajhulláshoz, pattanásos bőrhöz vezethet. 
A hormonális egyensúly felborulása okozza ilyenkor azt is, hogy szinte lehetetlenné válik a fogyás. A petefészekben található hormontartalmú ciszták megzavarják a menstruációs ciklust, elmaradhat a peteérés, mely idővel felelős lehet a meddőségért is. A tünetek nem feltétlenül jelennek meg maradéktalanul. A tévhittel ellentétben sok beteg nem túlsúlyos, ám valóban előfordulhat, hogy a PCOS miatt megy nehezen a fogyás. 

Egy nemzetközileg elfogadott kritériumrendszer (Rotterdami kritériumok) alapján diagnosztizáljuk a betegséget, mely ma a nők nagyjából tíz százalékát érinti. Az úgynevezett hiperandrogén tünetek a legáltalánosabbak: a bőr zsírossá, aknéval borítottá válik, szőrnövekedés figyelhető meg az arcon, a melleken és a hason, megnövekszik a derék-csípő arány és hullhat a haj. 

A PCOS megjelenése lehet örökletes, emellett befolyásolhatják a szervezetet érő környezeti hatások. Nem vezet megoldáshoz, ha az egyes tünetek kezelésével próbálkozunk, a betegséget, mint minden hormonzavart holisztikusan, az egész testet figyelembe véve kell orvosolni, a tünetek ugyanis szorosan összefüggnek. A pattanások felületi kezelése, a hajhullás elleni szerek bevetése vagy a ciszták eltávolítása még nem szünteti meg az alapvető okot, így a legfontosabb cél mindezek mellett a hormonegyensúly visszaállítása.
A fogamzásgátló tabletta felírás egyszerűnek tűnő módszer, de nem a gyógyulás kulcsa. A diagnosztika gondolatmenete talán kissé szokatlan: a klinikai gyanút nem pozitív laboratóriumi leletekkel, hanem a PCOS-nél ritkább, hasonló tüneteket okozó egyéb betegségek kizárására alapozzuk. Vagyis a részletes kikérdezésen és vizsgálati eredményeken túlmenően, célzott széleskörű laboratóriumi vizsgálatra van szükség, amely segítséget nyújt a kór megállapításában.
 

Inzulinrezisztencia: magas cukor és magas inzulinszint

Az anyagcsere-egyensúly felborulásának jellegzetes formája, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is szoktak emlegetni. Az inzulinrezisztencia lényege, hogy a szervezet sejtjei nem érzékelik az inzulin hatását, „rezisztenssé” válnak.
A szervezet ezt úgy próbálja javítani, hogy egyre több és több inzulint termel. A magas inzulinszint azonban már önmagában is sok szövődményt okoz és végül az inzulint termelő béta-sejtek kimerüléséhez, cukorbetegséghez vezet.

Az inzulinrezisztencia azért veszélyes, mert olyan, kevésbé markáns tüneteket okoz, melyek más problémára is utalhat, így a diagnózis felállításáig hosszú idő telhet el. Intő jel a menstruációs zavar, a nehezebb teherbeesés, a fokozott szőrnövekedés, illetve a bőrproblémák kialakulása és a hízás. A normálisnál magasabb inzulinszint megemelheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is, hosszú távon elhízáshoz is vezethet.
A magas inzulinszint mellett a magas vércukorszint is állandósulhat, így nagyon fontos a megfelelő étrend betartása és az orvosi kontroll. A betegség gyakran társul autoimmun pajzsmirigybetegséggel, ezért több kutató ezt a betegséget is az autoimmun betegségek közé sorolja (Hifsa és munkatársai: Polycystic Ovary Syndrome May Be an Autoimmune Disorder.  Hindawi Publishing Corporation Scientifica Volume 2016, Article ID 407173.)

Nagyon sok kezelési mód látott és lát napvilágot. Ezekről azért nem írok, mert közöttük több olyan van, amelyet sem a tudományos kutatás, se a tapasztalat nem támasztott alá.
 

Mi az új módszer lényege?

Az elmúlt év végén a legelismertebb endokrin folyóiratban publikálták, hogy egy természetes anyag, a resveratrol képes a PCOS tüneteinek kedvező befolyásolására és a kezeléssel tartós sikert értek el {Beata B. és munkatársai: Effects of Resveratrol on Polycystic Ovary Syndrome: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Trial.  (J ClinEndocrinol Metab 101: 4322–4328, 2016)}. A vizsgálat lényege az volt, hogy az un. Rotterdam kritériumok alapján diagnosztizált (ez az alapvető kritérium rendszer!)  34 PCOS-ben szenvedő beteget kezeltek resveratrollal 3 hónapon át. Azt figyelték meg, hogy a kezelés végére szignifikánsan csökkent a tesztoszteron szint. Ezzel egy időben az inzulin szint is jelentősen mérséklődött, az inzulinrezisztencia pedig jelenősen javult. A testsúly BMI-ben kifejezve lényegesen csökkent (1. ábra).

(1. ábra) a testsúly és az inzulin szint között összefüggés

 

Mi is az a resveratrol?

Az már korábban is tudtuk, hogy a növényi anyagok, kivonatok (szőlő, vörösbor) kedvező hatásúak különböző betegségekben. Bár más növényekben is előfordul ez a vegyület, pl. az eukaliptuszban, liliomban és a lucfenyőben, valamint az olyan ételekben, mint a faeper és a földimogyoró, legnagyobb mennyiségben mégis a borszőlőben található. Jelen van a gyökérben, a magokban és az indákban is, de legnagyobb mennyiségben a szőlőszemek héjában található meg, mely 50-100 µg-ot tartalmaz grammonként. A resveratrol egy fitoalexin, mely az antibiotikus összetevők közé tartozik – ezek a növény egyik védelmi vonalát képezik a betegségekkel szemben!
Például, egy gombabetegség támadása ellen resveratrol termelődik a p-coumaroyl CoA-ból és a malonil CoA-ból. Mivel a gombás fertőzések igen gyakoriak a hűvösebb klímájú területeken, az ilyen helyeken élő szőlőfajtákban nagyobb mennyiségben található meg a resveratrol. A borok  resve-ratrol tartalma függ attól, hogy a szőlőhéj mennyi ideig van kitéve az erjedésnek. Ezért magasabb a koncentráció a vörösborban, mint a fehérben. A szőlőlé, ami nem egy erjesztett ital, nem jelentős resveratrol forrás. 2,5 dl vörösbor átlagosan 640 µg resveratrolt tartalmaz, szemben pl., a földimogyoróval, melyből egy marék átlagosan csak 73 µg-ot. Az utóbbi időben sikerült azonban megtalálni és kristályos formában előállítani azt az anyagot, amely a biológiai hatásokért felelős. Ez a Resveratrol, 3,4,5-trihydroxystilbene (Delmas D.és munkatársai: Transport, stability, and biological activity of resveratrol. Ann. N.Y. Acad. Sci. 1215 (2011) 48–59 c_ 2011 New York Academy of Sciences) (2. ábra)
 

(2. ábra) A resveratrol  (3,4,5-trihydroxystilbene) képlete


 

(3. ábra) A resveratol hatásmechanizmusa

Ismertté vált a resvertrol pontos hatásmechanizmusa (3. ábra). Anélkül, hogy ennek a szakmai résznek a magyarázatába belekezdenék, csupán arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy ez a vegyület jól felszívódik a gyomor-bél traktuson át, majd az egyes sejtekben speciális kötőhelyeken (receptorokon) keresztül fejti ki hatásait:

  • Tesztoszteront csökkentő hatása: {Beata B és munkatársai: Effects of Resveratrol on Polycystic Ovary Syndrome: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Trial.  (J ClinEndocrinol Metab 101: 4322–4328, 2016)} A resveratrol és a dietil-stilbestrol (egy szintetikus ösztrogén) szerkezeti hasonlósága indította el a resveratrol esetleges fitoösztrogén hatását célzó kutatásokat (olyan növényi összetevő, melynek ösztrogénszerű hatásai vannak). Az endogén ösztrogének olyan szteroid hormonok, melyek emberekben és más emlősökben termelődnek. Ezek a hormonok a sejtek ösztrogén receptoraihoz kapcsolódnak. Az ösztrogénreceptor komplex a DNS bizonyos szakaszaival lép kölcsönhatásba, hogy így stimulálja az ösztrogén érzékeny géneket. Ha egy anyag az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódik, és válaszreakciót vált ki az endogén ösztrogénekre, akkor az ösztrogén agonistának, ha megakadályozza az endogén ösztrogén által kiváltott válaszreakciókat, akkor azonban ösztrogén antagonista anyagnak nevezzük. A resveratrol kémiai szerkezete nagyon hasonlít egy szintetikus ösztrogén agonistáéra, a dietil-stilbestrolra, ami azt sugallja, hogy a resveratrol talán szintén ösztrogén agonistaként működik.
  • Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatásai (Gu ,Wei Hu,, Da-dong Zhang: Resveratrol, a polyphenol phytoalexin, protects against doxorubicin-induced cardiotoxicity (J. Cell. Mol. Med. Vol 19, No 10, 2015 pp. 2324-2328)
  • Elhízást megelőző, testsúlyt csökkentő hatása: {(Wang S.:Prevention of obesity by dietary resveratrol: how strong is the evidence? Expert Rev Endocrinol Metab. 2015 ; 10(6): 561–564.  doi:10.1586/17446651.2015.1096771}
  • Daganatellenes, ill. gátló hatásai: {Meng és munka társai: Combination Therapy using Co-encapsulated Resveratrol and Paclitaxel in Liposomes for Drug Resistance Reversal in Breast Cancer Cells in vivo (Scientific Reports | 6:22390 | DOI: 10.1038/srep22390)}. A jelek szerint a resveratrol csökkenti a tumor fejlődését a ciklooxigenáz-1 enzim gátlásán keresztül. Ugyancsak rokonszenves tulajdonságnak nevezhető az, hogy a vérképző sejtekre minimális toxicitást mutat csupán.
  • Szív-és érrendszeri hatások: Sok kutatás sugallja, hogy az alkoholfogyasztás (különösen a vörösbor) csökkentheti a szív koszorúér megbetegedéseket. Néhány kutatás azt is bebizonyította, hogy a resveratrol hatékony antioxidáns. Ennek lényege, hogy megakadályozza az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL, low-density lipoprotein) peroxidációját, és megvédi a sejteket az oxidálódott LDL káros hatásaitól, valamint a lipidek peroxidációjától. Azt találták, hogy sokkal hatékonyabb lehet, mint a már régóta antioxidánsként is ismert C-vagy E-vitamin.
  • Pajzsmirigy működésére kifejtett kedvező hatásai, autoimmun gyulladást gátló tulajdonságai: Javítja a pajzsmirigy hormonjainak képződését, a tanulási készséget, csökkenti a feledékenységet. {(Ge JF  és munkatársai: Resveratrol improved the spatial learning and memory in subclinical hypothyroidism rat induced by hemi-thyroid  electro-cauterization Endocr J.2015;62(10):927-38. doi:0.1507/endocrj Epub 2015 Jul 29)}.

Összességében a legutóbbi évek kutatásai és a legfrissebb tudományosan is megalapozott publikációi alapján új lehetőség kínálkozik a PCOS, az inzulin rezisztencia, az elhízás, a pajzsmirigy betegségeinek természetes anyagokkal történő kezelésére. Fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy alkalmazása csak szigorú szakorvosi ellenőrzés mellett ajánlott!

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja