SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A táplálkozás és az endokrin-, immunológiai-, szív- érrendszeri- és bélbetegségek összefüggése

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2017-04-24
Az utóbbi évek széleskörű nemzetközi kutatásai eredményeképpen ismerhettük meg a mikrobiom fogalmát. Mi az a mikrobiom?
A táplálkozás és az endokrin-, immunológiai-, szív- érrendszeri- és bélbetegségek összefüggése

A mikrobiom a bélben élő, dinamikusan változó baktériumok, vírusok, gombák összessége.

Egy felnőtt bélrendszerében változatos baktériumflóra él, amelynek tagjai részt vesznek az anyagcsere folyamatokban, a szénhidrátok lebontásában, serkentik több ásványi anyag: kalcium-, magnézium-, vas- felszívódását, továbbá B-vitaminokat, K-vitamint és egyéb védő-anyagokat termelnek a szervezet számára. A bélflóra olyan, mint az ujjlenyomat, minden embernek egyedi összetételű, rá jellemző baktérium törzsekből álló mikrobanépessége, azaz mikrobiom él a bélrendszerében. Ezekben több ezer baktériumcsaládnak több mint 100-szor több génje van, mint szervezetünk összes sejtjének!  Tehát a bélflóra genomja több mint százszor annyi gént tartalmaz, mint az ember génállománya.
 

A kórossá váló mikrobiom szerepe az emberi szervezetben

A szív és érrendszeri betegségek kialakulásának okaként ismert gyulladásos jelenségek hátterében az elmúlt években előtérbe került a humán mikrobiom kutatása. A mikrobiomnak nemcsak a bélrendszer normális működésében van meghatározó szerepe, hanem az immun- és endokrin rendszerre is hat.
A baktériumok változatosságának, sokszínűségének (diverzitásának) csökkenésével párhuzamosan kialakul a dizbiózis, ami szoros kapcsolatot mutat a funkcionális bélbetegségekkel (un. IBS, Crohn betegség), elhízással, diabetesszel, a pajzsmirigy autoimmun és a kardiovaszkuláris betegségekkel.
Ha a bélflórát alkotó baktériumok jótékony diverzitása károsodik, bizonyos törzsek elszaporodnak, az immunrendszer számára antigént, „triggert” azaz indukáló tényezőt hoznak létre, és ez másodlagosan a gyulladás következtében a bél károsodásához is vezet. A helytelen összetételű tartós étrend következtében az egészséges egyensúly felborul, ennek súlyos következménye lehet: az elhízás, az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, továbbá növekedhet egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
A bélrendszer belső felszíne mintegy kétszázszor nagyobb, mint a testünk felszíne. A bél falát beborító sejtréteg, az ún. endothel áteresztő-képességének károsodásakor a sejtek eltávolodnak, és a makromolekulák a bélből a keringésbe jutnak. A helyileg kialakuló gyulladás hasmenést, székrekedést, fájdalmat, fokozott gázképződést eredményez. Kóros elhízás esetén csökken a mikrobiom sokfélesége, ezzel a külső környezettel szembeni védekezőképessége is.
A mikrobiom annál hatékonyabb, minél változatosabb, ez azonban nemcsak ország-, családfüggő, hanem az egyénre mindig jellemzően módosuló változó! A kedvező és káros bélbaktériumok érzékeny egyensúlyát elsődlegesen az elfogyasztott táplálékok határozzák meg! Ha a bélben lévő baktériumok bejutnak a szervezetbe, vagyis átjutnak a bélfalon, akkor szöveti károsodást, majd a keringésbe jutva immunglobulin (IgG) ellenanyag termelést okoznak. Az immunsejtek a bél falában folyamatos kapcsolatban állnak a mikrobiommal (1. ábra).


(1. ábra)
 

A mikrobiom vizsgálata

A mikrobiom genomikai módszerekkel történő objektív vizsgálata segíthet azonosítani azokat a bélben lévő, immunreakciókat kiváltó faktorokat, amelyek hozzájárulhatnak a személyre szabott kezelési stratégia megválasztásához, aminek markáns része az életmód átalakítása is. A speciális széklet genomikai teszt (SGT) a bélflórát alkotó törzsek és fajok pontos genetikai azonosítása révén meghatározza a sokszínűség változását, illetve azonosítani tudja bizonyos bélbaktériumok túlnövekedését. Az egyénre jellemző mikrobiom viszonylag állandó, azonban időszakosan változó (pl. antibiotikum!).
Az elvégezhető széklet-genomikai teszt során (SGT) a bélflórát alkotó törzsek és fajok pontos genetikai azonosítása révén meghatározható a sokszínűség változása, illetve azonosítható bizonyos bélbaktériumok túlnövekedése! A diagnózis alapján javaslat tehető az életmód változtatásra, mellyel egészséges irányba terelhetők a kedvezőtlen változások.
 

Melyek a legfontosabb, székletben található baktériumtörzsek?

Normális összetétel esetén a Bacteroides és Firmicutes családok mutathatók ki a legnagyobb arányban, kisebb mértékben van jelen az Actinobacteria és a Proteobacteria. Ezek a baktériumok képesek rövid és hosszú távon alkalmazkodni az életmód változtatáshoz. Az anyai baktériumtörzs meghatározó jelentőségű, ami később, a születéskor az egyénre jellemző módon módosul. A természetes módon született csecsemők bélflóráját, bél mikroorganizmusát elemezve nagyobb arányban észleltek „normális megoszlást”, mint a császárműtéttel világra segített újszülöttek körében. Legnagyobb számban a bifido-baktériumok, a legkisebb arányban a Clostridium difficile és az E. coli volt kimutatható.
Bacteroides törzs tagjai megtalálhatók a talajban, a tengeri állatok és az ember bélflórájában. Állatkísérletek arra utalnak, hogy a Firmicutes/Bacteroidetes emelkedett aránya gyakran társul elhízáshoz, és ez az arány rendeződik a testsúlycsökkenés hatására. Evidencián alapuló tanulmányok szerint a legjelentősebbek a Lactobacillus- és Bifidobacterium-törzsek, valamint a növényi eredetű Saccharomyces boulardi, illetve e fajták törzseinek kombinációi. Az emelkedett Firmicutes arány mind állatokban, mind emberben túlsúllyal társul, és a testsúly csökkenésekor számuk is csökken. Számos alosztálya és alcsoportja ismert (Clostridiumok, Bacillusok ezen belül a Listeria, Staphylococcusok, Lactobacillusok).
 

Bélbaktériumok és a magas vérnyomás kapcsolata

A mikrobiom összetétele alapvetően a táplálkozástól függ, tehát metabolikus szindróma esetén meghatározó jelentőségű. A Firmicute baktériumok elszaporodása és a Bacteroides törzsek csökkenése a túlsúlyos állatokban és emberekben egyaránt gyakran mutat szoros összefüggést. Hasonló összefüggés mutatható ki inzulin rezisztencia esetén is.
Patkányban a szájon át adott minocyclin hatásosságát is elemezték a bél baktériumflórájának helyreállításában. A minocyclin a vérnyomás csökkentése mellett képes volt a hypertoniás patkányok dysbiotikus mikrobiotájának egyensúlyát helyreállítani, csökkentette a Firmicutes/Bacteroidetes arányt. A megfigyelések arra utalnak, hogy kapcsolat áll fenn a magas vérnyomás és a bél baktériumflóra egyensúlyának a megbomlása között, mind állatkísérletes körülmények között, mind emberben észlelhető magas vérnyomás esetén. A vizsgálat eredményei azt is felvetik, hogy a bél mikrobiotájának étrenddel történő befolyásolása a magas vérnyomás nem gyógyszeres kezelésének egy innovatív módszere lehet.

A mikrobiom és a pajzsmirigybetegségek kapcsolata a tudományos megfigyelés és kísérletek alapján bizonyított.

Röviden két fő összefüggést sikerült bizonyítani:

  1. A mikrobiom hatására megváltozik a pajzsmirigy hormonjainak lebomlása, metabolizmusa. (Virili C, Centanni M.: "With a little help from my friends" - The role  of microbiota in thyroid hormone metabolism and enterohepatic recycling. Mol Cell Endocrinol. 2017 Feb 4. pii: S0303-7207(17)30075-8. doi: 10.1016/j.mce.2017.01.053. [Epub ahead of print])
  2. A mikrobiom károsodása, kóros működése elindíthatja és fenntarthatja az autoimmun folyamatot. (Mori K,, Nakagawa Y, Ozaki H. Does the  ut microbiota trigger Hashimoto's thyroiditis? Discov Med. 2012 Nov;14(78):321-6)
     

Gyakorlati következtetések: „életmód program diagnosztika és kezelés”

Állatkísérletben igazolták, hogy a baktériumok mennyiségét és megoszlását, diverzitását számos egyéb tényező mellett a fizikai aktivitás is módosítja. Az egyes egyénekre ugyanazok a tápanyagok, ételek különbözően hatnak, ezért a különböző diéták eredményessége is eltérő (Atkins, paleo stb.). Biztosan kijelenthető, hogy a bélben lévő baktérium tömeg kóros irányú elváltozása megváltoztatható, megfordítható.
Az egészséges egyensúly helyreállítható, bár nem könnyű, mert az egészségtelen összetételű bélflóra befolyásolja az étrend megválasztását is: a beteg olyan ételeket kíván, amelyek a káros baktériumokat táplálják! A nagy zsír/kevés rosttartalmú „nyugati” étrend elősegíti a bélben egyes („un. Gram negatív”) kórokozók elszaporodását, ennek következtében megnő a bél lipopolyszacharid tartalma, mintegy endotoxaemiát, azaz mérgezést okozva. Ez a folyamat állatkísérletekben a testsúly növekedését okozta, emelkedett vércukorértékkel, inzulinszint növekedéssel. A hazai táplálkozási felmérések szerint a lakosság rost fogyasztása a javasolt mennyiségnek (25-30 gr.) a felét sem éri el.
A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásában (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, metabolikus szindróma, pajzsmirigybetegségek) veszélyeztető tényezőként szerepelhet. A rostok olyan növényi alkotórészek, összetett szénhidrátok, melyek nem emésztődnek meg, nem szívódnak fel, érintetlen formában jutnak le a bél alsó szakaszába. Egy részüket a vastagbélben található baktériumok képesek lebontani, és ezáltal olyan savas közeget létrehozni a vastagbélben, ami gátolja a rothasztó baktériumok elszaporodását. Gátolják továbbá a keményítőbontó amiláz aktivitását, amelynek eredményeként lassul a szénhidrátok felszívódása, csökken az inzulin igény, javul a szénhidrát anyagcsere, csökken az étkezések utáni hirtelen vércukor emelkedés, így a vércukorszint ingadozása is, amely csökkenti a szív-érrendszeri szövődmények kialakulását.

A vízben oldódó élelmi rostok előnyösen befolyásolják a zsíranyagcserét is, megkötik az epesavak formájában ürített koleszterin egy részét, amely így nem szívódik fel újra, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét.
A vízben oldódó, növényi rostok a pektin, a mézgák, guárgumi, néhány hemicellulóz, laktulóz-A. Legfontosabb a pektin, amely a gyümölcsökben (alma, citrusfélék, a legtöbb friss és aszalt gyümölcs), a zöldség- és főzelékfélékben, a gabonafélék közül a zabkorpában, zabpehelyben található. Magas rosttartalmú gyümölcsök közé tartozik a ribizli, szilva, mogyoró, dió, körte, eper, alma.
A vízben nem oldódó növényi rostok közé a cellulóz, hemicellulóz, lignin tartozik. Cellulóz a zöldségfélékben (nagy rosttartalmú zöldségfélék a zöldborsó, karalábé, cékla, káposzta és nagy rosttartalmú gabonafélék a búzakorpa, bab és más hüvelyesek, búzacsíra, rozs, kukorica), teljes kiőrlésű lisztek, gyümölcsök héjanyaga, olajos magvak (mák, mandula, mogyoró) található.
Hemicellulóz: magvak külső héjanyaga, fás szövetekben, és a lignin növények durvább, fás részeiben (például fás karalábé) van nagyobb mértékben.

 

Általános táplálkozási tanácsok

A vastagbélben a bélbaktériumok a rostokat bontják, erjesztik, ami igen kellemetlen, és jelentős gázképződéssel jár. A napi rostfogyasztás mennyiségét csak fokozatosan növeljük, hogy a tápcsatorna alkalmazkodni tudjon a terheléshez. Ügyeljünk a bőséges folyadék bevitelre (2,5 liter!). Ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ami pedig inkább a székrekedés kialakulását segíti elő. Főzés, hőkezelés hatására a rostok vízfelvevő képessége csökken (!), ezért inkább nyers formában fogyasszuk a zöldség- és gyümölcsféléket.

Kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (magas glikémiás index!), mert nagyfokú vércukor ingadozást okoznak. Lassan felszívódó szénhidrát tartalmú diéta pl. natúr zabpehely joghurttal. Cukor helyett sem a méz, sem az édesítőszer használata nem javasolt. Az édesítőszerek is megemelik az inzulinszintet, tehát a diétás üdítők fogyasztása is kiváltja az inzulinválaszt, és hosszú távon inzulin rezisztenciához vezet. Fokozatos változtatás javasolt: az étrenden mindig csak 10%-ot változtassunk. Először pl. az édességet ajánlott elhagyni, és ha már ez sikerült, utána következhet a fehér kenyér, a krumpli, stb. elhagyása. A 10%-nál nagyobb változtatás hosszabb távon nehezen tartható. A probiotikumok alkalmazása során a szervezet kedvező immunválasza gyakran megfigyelhető. A koleszterin és triglicerid csökkenése, inzulin rezisztencia csökkenése néhány tanulmányban már olvasható. Az élelmiszerekben lévő nem emészthető prebiotikumok a bélben élő baktériumok anyagcseréjét módosítják. Az inulinok számos élelmi rostban megtalálhatók és kedvező hatásuk számos kórállapotban igazolt.

Összegezve: A mikrobiom megismerése és az ismeretek gyakorlati alkalmazása több betegség megelőzésében és kezelésében jelentős előrelépést jelent. Az általános irányelvek könnyen megfogalmazhatók, azonban a személyre szabott tanácsadás csak a mikrobiom ismeretében javasolt. 

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja