SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy rejtélyes, gyermekkori alvászavar: az éjszakai rémület

Németh Noémi [cikkei] - 2015-09-14
Szülőként nagyon ijesztő lehet látni, ahogy gyermekünk éjjel felriad, remeg, akár sikítozik is. Szemei nyitva vannak, ám közeledésünkre nem reagál - másnap pedig semmire sem emlékszik az egészből.
Egy rejtélyes, gyermekkori alvászavar: az éjszakai rémület


Mi az az éjszakai rémület?

Az éjszakai rémület a mélyalvás azon szakaszában történik, amikor nem álmodunk - tehát nem összetévesztendő a rémálommal. Olyan, mint egy “roham” - a gyermek látszólag magánál van, pulzusa felgyorsul, remeg, nagyon zavarodottan viselkedik, és nem reagál a környezetére, szülei közeledésére. 
Mit él át ilyenkor pontosan? Megmagyarázhatatlan félelem keríti hatalmába, ijesztő képeket lát. Sírni, nyöszörögni, forgolódni, hadonászni kezd, akár még az ágyból is felkelhet. Bár úgy viselkedik ilyenkor, mintha ébren lenne, a szemei is nyitva vannak, valójában mindvégig alszik.  A külvilágot egyáltalán nem érzékeli, azt sem veszi észre, ha valamelyik szülője ott van mellette és próbálja megnyugtatni.
Az éjszakai rémület általában az elvalás után nagyjából másfél órával jelentkezik és 10-15 percig tart, de gyakran fél óra is eltelhet, mire sikerül megnyugodni az átélő személynek. 
Az éjszakai rémület felnőtteknél is előfordul, de inkább a kicsik körében gyakori. A kisgyermekek 3-6 százalékát érinti, nemre való tekintet nélkül. Leggyakrabban a 3-12 éves gyermekek szenvednek tőle. Mire serdülőkorba lépnek, a probléma általában megszűnik. 
 

Mi a különbség a rémálom és az éjszakai rémület között?

Az éjszakai rémületet nem szabad összetéveszteni a rémálmokkal.
A rémálmok az alvás REM szakaszában (gyors szemmozgás szakasza, vagy másnéven álom-szakasz) fordulnak elő, amikor nem alszunk olyan mélyen. 
Az a gyermek, aki rosszat álmodik, másnap reggel is emlékszik arra, mit látott az éjjel rémálma során, bár 2 éves koráig ezt nem tudja szavakba önteni, elmesélni szüleinek. 
Az éjszakai rémület ezzel szemben a nem álmodó szakaszban, a legmélyebb alvási fázisban történik. Az ijesztő képek, amiket lát, nem rendeződnek történetté, mint egy rémálom során. Van, aki félelmetes állatokat lát ilyenkor a szobában (kígyók, pókok, férgek, stb.), mások embereket, vagy egyéb rémisztő képeket. Rettegés uralkodik el a gyermeken, akár sikítozhat, sírhat is. Másnap a történtekből semmire sem emlékszik, hiszen a mélyalvási szakaszban zajlott az egész.
 

Mi lehet az éjszakai rémület oka?

A pontos kiváltó ok sajnos még ismeretlen. Vizsgálatok alapján az alábbi tényezők állhatnak leggyakrabban a háttérben:

  • Rendszertelen alvás
  • A szükségesnél kevesebb alvás
  • Túl sok stressz
  • Lázas állapot
  • Idegrendszerre ható gyógyszerek szedése


Mit tehetünk, ha rátört az éjszakai rémület?

Bár szülőként szörnyű nézni, hogy gyermekünk szenved, legszívesebben felkapnánk és magunkhoz ölelnénk - ne tegyük! 
Nem szabad ugyanis ilyenkor felébreszteni. Ne öleljük meg, ne rázzuk, ne próbáljuk fizikai erővel visszafogni, mert ezzel csak fokoznánk kétségbeesését. Csak arra vigyázzunk, hogy ne tegyen kárt magában - amíg tart a roham, ne hagyjuk magára. Kapcsoljunk fel egy kis lámpát, mely halványan megvilágítja a szobát, és beszéljünk hozzá nyugodt, lágy hangon. 10-30 perc elteltével meg fog nyugodni, és csendben alszik tovább. 
 

Mivel előzhetjük meg az éjszakai rémület előfordulását?

A leggyakoribb kiváltó okokat figyelembe véve van néhány dolog, amit megtehetünk, hogy elkerüljük a bajt. 

  • Először is ellenőrizzük, hogy gyermekünk eleget alszik-e, az életkorának és életvitelének megfelelően. Ha sportol, sokat mozog a szabadban, az átlagosnál több pihenésre van szüksége. Azok a kisgyerekek, akik este túl fáradtan fekszenek le, nagyobb valószínűséggel szenvednek ettől a fajta alvászavartól. Nem szabad hagyni, hogy gyermekünk teljesen kimerüljön - ha szükséges, fektessük le korábban, reggel hagyjuk tovább aludni, vagy növeljük meg a délutáni alvásidejét.
     
  • Állítsunk fel egy olyan alvási rendszert, mely - igazodva a család napi ritmusához - fenntartható hosszútávon is. Minden nap ugyanabban az időpontban fektessük le, és ugyanígy történjen reggel a felkeltés is.
     
  • Fontos, hogy a gyerek szobája, és különösen az ágya biztonságérzetet, nyugalmat sugalljon. A legjobb, ha egy kuckó-szerű helyen alhat, ahol igazán biztonságban érezheti magát.
     
  • A stressz elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy az esti lefekvés előtt kellően lecsitítsuk, megnyugtassuk gyermekünket. Ha zaklatottan alszik el, az olyan, mintha tárt karokkal várnánk az éjszakai rémület bekövetkezését. Ne maradjon el alvás előtt a meleg fürdő, az esti mese, az anyuka altatódala. Ha szereti a zenét, hallgassuk meg vele 1-2 nyugtató, lágy dalt.
    Ha éppen haragszunk rá valamiért, ha csúnyán viselkedett, akkor is tegyük félre a sérelmeket, amikor eljön a lefekvés ideje. Elalvás előtt mindenképpen öleljük meg, szeretgessük, bújjunk hozzá, és természetesen adjunk jó éjt puszit. 
     
  • Ügyeljünk rá, hogy véletlenül se nézzen ijesztő, agresszív meséket. Sajnos manapság egyre több ilyen rajzfilm készül, így fél szemmel mindig figyeljük a TV-t, még akkor is, ha ő éppen mesézhet, nekünk pedig más dolgunk lenne.
     
  • Ne engedjük, hogy erőszakos, agresszióra tanító számítógépes játékokkal játsszon. 
     
  • Ha gyakran jelentkezik az éjszakai rémület, megpróbálkozhatunk azzal is, hogy gyengéden felébresztjük még azelőtt, hogy bekövetkezne. Figyeljük meg, hogy az elalvás után pontosan mennyi idővel szokott rátörni a roham, majd 15 perccel korábban keltsük fel. Előfordulhat, hogy ezzel sikerül megváltoztatnunk az alvási ritmusát annyira, hogy elkerülje az éjszakai rémület.

Kép: dimitrisvetsikas1969 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja