A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az alváshiány súlyos következményei, amikre nem is gondolnál

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-15
Vannak azok az élethelyzetek - például az egyetemi vizsgaidőszak vagy a gyermekünk csecsemőkora -, amelyek automatikusan magukkal hozzák az alváshiányt. Sokan, akik család és munka mellett még tanulnak és háztartást is próbálna vezetni, úgy érzik, hogy nem engedhetik meg maguknak a napi pár óránál hosszabb pihenés luxusát. Pedig a krónikus alvásmegvonás komoly egészségügyi kockázatokkal jár.
Az alváshiány súlyos következményei, amikre nem is gondolnál

A legenda szerint Napóleon úgy tartotta, egy férfinak hat, egy nőnek hét, egy bolondnak pedig nyolc óra alvásra van szüksége. Nem volt igaza, hiszen hosszú távon mindenkinek árt, ha nem piheni ki magát. Az orvosok ma már számtalan betegséget és egyéb kellemetlenséget írnak a tartós alváshiány számlájára:

1. Korai öregedés: Egy 2013-as vizsgálatban 60, még a klimax előtt álló nőt figyeltek meg. Úgy tapasztalták, hogy azok, akik keveset aludtak éjjel, jobban ráncosodtak.

2. Szívbetegségek: Egy nagyszabású, 8 ország összesen 450 ezer lakosára kiterjedő kutatás szerint azoknál, akik éjjel rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszanak, 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki halálos kimenetelű szívbetegség

3. Elhízás: Alvásmegvonás hatására felborul a szervezetben az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya, ezért leszünk hajlamosak akár késő este is megenni bármit, főleg szénhidráttartalmú ételeket.

4. Balesetek: A fáradtság egyenesen hozza magával a figyelemhiányt és a késleltetett reakcióidőt, amely könnyen vezet balesetekhez.

5. Stroke: Egy 2012-es kutatás szerint az alváshiány azok esetében növeli meg a stroke veszélyét, akiknél amúgy semmilyenmás kockázati tényező nem áll fenn.

6. Csontritkulás: Állatkísérletek igazolták, hogy az alvásmegvonással sújtott patkányok csontsűrűsége jelentősen lecsökken. Valószínű, hogy az embereknél is létezik ilyen összefüggés.

7. Depresszió: Noha egyértelmű neurokémiai bizonyítékok még nem állnak rendelkezésünkre, a tapasztalat egyértelműen azt mutatja, hogy összefüggés van a kialvatlanság és a folyamatos rossz kedélyállapot között.

8. Korai halál: Vizsgálatok szerint a 6 óránál kevesebb alvás a férfiakat egyik leginkább fenyegető halálok. A kialvatlan férfiak hamarabb halnak, mint azok, akik egyéb egészségügyi kockázatokkal – például cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás – rendelkeznek, de eleget pihennek.


Tanácsok a nyugodt éjszakai pihenéshez

Az alábbiakat teheted, hogy kellemesebben teljen az alvás:

Feküdj le időben! Pofonegyszerűnek tűnik, mégis nehéz kivitelezni. Pedig ha reggel időre kelsz, nincs más megoldás, este időben le kell feküdnöd.

Ne mobilozz az ágyban! A kék fény felborítja az alvást elősegítő melatonin hormon termelődését.

Ne használ éjjeli fényt! A telefonhoz hasonlóan az éjjeli világítás is megzavarja a szervezetünket, amely így nehezebben vagy egyáltalán nem tud éjszakai üzemmódba állni.

Indokolatlan kialvatlanság esetén keress fel szakembert! Ha elvileg eleget alszol éjjel, mégis folyamatosan fáradt vagy, fordulj szakemberhez. Az alvási apnoé olyan, alvás közben fellépő légzészavar, amely a benne szenvedőnek nem tűnik fel, csak azt veszi észre, hogy bármennyi időt is töltött ágyban, képtelen kipihenni magát.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Claudio_Scott / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja