SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hosszú távon súlyos betegségeket okozhat az alvászavar

Családinet [cikkei] - 2017-06-27
A több hónapon át tartó alvászavar súlyos betegségekhez vezethet, például depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez - mondta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Hosszú távon súlyos betegségeket okozhat az alvászavar

Purebl György pszichiáter szakorvos elmondta: az alvászavar leggyakoribb fajtája, az álmatlanság az emberiség egyharmadát érinti életében legalább egyszer hosszabb távon. Hátterében állhat a kevés testmozgás, az egészségtelen táplálkozás, a sok stressz vagy a magas vérnyomás.

Az alvászavar és a betegségek között egyfajta "tyúk-tojás" kapcsolat van, nehéz megmondani, hogy az alvászavar miatt alakult-e ki egy betegség vagy a betegség első tünete az alvászavar - magyarázta a pszichiáter.

Elmondta azt is, hogy az alvásnak óriási szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Ha valaki nem alszik eleget, sokkal éhesebb lesz másnap, mert megnő az éhséghormon szintje a szervezetben, a jóllakottsághormonra érzékeny receptorok pedig nem lesznek olyan érzékenyek, ezért az emberek jobban kívánják a magas szénhidráttartalmú ételeket, édességeket.

A legtöbb embernek 7-8 óra alvásra van szüksége, de mindenkinek más az alvásigénye. Ha egy hónapnál tovább áll fenn alvászavar, érdemes orvoshoz fordulni, valamint az életmódunkat is áttekinteni - tette hozzá Purebl György.

Érdemes ebéd után is ledőlni egy kicsit (felnőtt korban is!), ha van rá lehetőség: egy új kutatás szerint ugyanis életmentő lehet egy kis délutáni szunyókálás.

Az alvás sokkal, de sokkal fontosabb, mint gondolnánk, főleg gyermekkorban: Az alvás rendszertelensége árthat akár a gyermek intelligenciájának is, s orvosok figyelmeztetnek arra is, hogy sok veszély leselkedik a kialvatlan gyerekekre.

Forrás: MTI
Fotó: Enrica Garroni / FREEIMAGES

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja