SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

New York a szoláriumok ellen

Családinet [cikkei] - 2010-07-13
Hamarosan New York Állam bátor lépésre szánja el magát, elsőként Amerika államai közül. Betiltja a 18 éven aluliak számára a szoláriumok használatát. Az onkológusok, bőrgyógyászok szerint már rég meg kellett volna hozni ezt a döntést.
New York a szoláriumok ellen

Az állam területén, többek között Long Island-en is már egy ideje, írásos szülői engedély kell a 18 éven aluliak részére a szoláriumok használatához.

Felmérések szerint egyetlen mesterséges napfürdőzés is akár 75%-kal megnövelheti a rákos elváltozások megjelenésének esélyét.
 
Jonah Eller-Isaacs, 28 éves, két év küzdelem után a melanómával talán életben marad. "És én még szerencsés vagyok, mert nem volt agyi áttétem. 5 műtéten estem át, 3 teljes kemoterápiás kezelésen, 2 sugárterápián, s ha jól emlékszem, 17 áttételem volt, külső, bőrön megjelenő, illetve a belső szerveken. Nem lepődtem meg, amikor kiderült, hogy bőrrákom van. Gyakori vendég voltam a szoláriumokban gyerekkorom óta."
 
Kirsty McRae még középiskolás. Egyik szoláriumozás alkalmával bőrének 70%-n megégett. Napokig intenzív osztályon feküdt, lélegeztetésre szorult.
 
Egy másik iskoláslány az arcán szerzett olyan égési sérüléseket a szoláriumban, melyek örök életén át elkísérik.
 
A melanómás bőrelváltozások száma félelmetes méreteket ölt, főleg a fiatalok körében. Évente 4000 új beteget regisztrálnak az Egyesült Államokban.
"Olyan melanómákkal találkozunk tinédzsereken, amilyenekkel még sosem. - mondja Dr. Arnold Baskies, az American Cancer Society vezetője. - Olyan egyértelmű a kapcsolat a bőrrák és a szolárium között, hogy kétség sem merülhet fel. Az új törvénnyel talán meg lehet védeni a gyerekeket.
 
A fiatalok képtelenek felmérni a veszélyeket. 15-30 perc a szoláriumban megfelel egy olyan napnak,  melynek teljes 24 óráját a tűző napon töltöttük. Egyetlen szolárium kezelés 75%-kal megnövelheti a melanóma esélyét, ezek a fiatalok pedig hetente háromszor-négyszer használják. A megjelenés, a külső annyira fontos számukra, hogy a szülők sem tudják visszatartani őket. Szükség van a törvényre. A szoláriumok nincsenek szabályozva és ez bűn."
 
Ezt a bűnt hamarosan nem lehet elkövetni New York Államban. Természetesen a szoláriumok tulajdonosai tiltakoznak és az ésszerű használat mellett állnak ki. Volt szoláriumhasználók azonban a törvényhozatal mellett voksolnak, elmesélve, hogy 16 évesen menő volt szoláriumba járni hetente többször is, felnőtt fejjel azonban belátják, egyáltalán nem volt az, sőt van olyan megszólaló is, aki gusztustalannak tartja ma már az egész szoláriumozási kultúrát.
 
Jonah blogot is indított, melyben a fiatalokat figyelmezteti, okítja a szolárium veszélyeire, illetve elmeséli a rákkal folytatott küzdelmét. Amikor a híreket olvastam, magam is odakattintottam Jonah blogjára, ahol döbbenten olvastam, hogy a pár nappal ezelőtti internetes forráson talált jóhír már nem érvényes. Jonah szervezetében újabb rákos daganatot találtak június 28-án. Hamarosan újabb műtétre kerül sor.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja