SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ön nem lenni magyar?

Családinet [cikkei] - 2010-07-16
Egy színész, ha képes különféle akcentusokkal beszélni, az maga a főnyeremény. A politikusok szinte valamennyien megpróbálnak egy bizonyos, a sajátjuktól eltérő hanglejtést, beszédstílust felvenni. Ám mi történik akkor, ha az akcentus nem szándékos, sőt megjelenése terápiás kezelésre szorul?
Ön nem lenni magyar?

A napokban új szakaszba lépett egy különös szindróma, a FAS (Foreign Accent Syndrome), az idegen akcentus szindróma kutatása, illetve e szinte hihetetlen állapot meghatározásának módja.

Az idegen akcentus szindróma egy nagyon ritka neurológiai állapot, melyből 1941. és 2009. között összesen 60 esetet regisztráltak világszerte. Ez az állapot szinte mindig valamilyen erős agyi károsodás mellékhatása: agyvérzésé, durva koponyasérülésé. A betegek egyik pillanatról a másikra, akár egy általuk sosem ismert, vagy használt nyelv akcentusával kezdik beszélni anyanyelvüket. Külön ki kell hangsúlyoznunk, hogy nem idegen nyelvet sajátítanak el.  (Szigorúan elhatárolandó az olyan esetektől, mint amilyen az a meg nem erősített hír, miszerint egy horvát kislány tökéletes német nyelvtudással ébredt a kómából, viszont anyanyelvét elfelejtette.) Nincs új szókincs, mondatszerkesztés, nyelvtani szerkezet, saját anyanyelvük kap sajátos színezetet. Hanghordozásuk, hangképzésük teljesen megváltozik, legtöbbször  hangszínük is olyannyira, hogy gyakran saját magukat sem ismerik fel. Ez az állapot lassan javul, de akár egy évig is eltarthat, mire a páciens elhagyja a furcsa kiejtést. Orvosok, beszédterapeuták folyamatban levő kezelések kimenetelével kapcsolatban már nem ilyen derűlátóak. Előfordulhat, hogy az akcentus archiválódik és sosem múlik el.

Hogy pontosan mi okozza az akcentus megjelenését, nem tudni. Világszerte tudósok kutatják a szindróma valódi okát. Az oxford-i egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy nem egy bizonyos agyi terület sérülése, hanem több apró sérülés kombinációja okozza az elváltozást. Az eltérés a hangok magasságának, hosszának, a Idegen akcentus szindrómaszótagok ritmusának, a nyelv állásának, az ajkak mozgásának, a hangszalagok rezgésének kombinált megváltozásából fakad. A legújabb kutatások szerint szinte biztos, hogy a kisagynak van meghatározó szerepe az idegen akcentus kialakulásában.

A szindrómát először egy francia tudós, Pierre Marie írta le 1907-ben, de az első világszerte dokumentált eset egy norvég nő, aki 1941-ben fejsérülést szenvedett egy légitámadás során. Felépülése után erős német akcentussal kezdett beszélni. A világháborús években ez nem volt túl bíztató jövő számára, mivel barátai, ismerősei német kémnek hitték.

Fejsérülés

Egy közelmúltbeli eset Port Angeles-ben, Washington államban azt is bizonyította, az idegen akcentus megjelenése akár késleltetett is lehet. Cindy Lou Romberg 17 évvel korábban szenvedett fejsérülést. 2008-ban, egy azóta is fájdalmas nyaki csigolyáját akarta helyretetetni. A kezelés után orosz akcentussal szólalt meg, sőt még azokat a nyelvtani hibákat is vétette, melyeket egy oroszajkú vét, amennyiben az angolt tanult nyelvként beszéli. Cindy élete gyökeresen megváltozott azóta. Egyre-másra azt kérdik tőle, hol született és bizony, hiába állítja, ő bizony tősgyökeres washingtoni.

Az az eset, amely a szindróma kutatását és megfogalmazását gyökeresen megváltoztatta a napokban történt, az angliai Plymouthban. Ez a legelső olyan eset, amelyben a FAS szindróma nem fejsérülés következtében jött létre, s ez most a tudósokat arra készteti, vizsgálják felül eddigi megállapításaikat. A 35 éves Sarah Colwill migrénben szenved, sajnos már tíz éve, és elég rendszeresen. A legutóbb olyannyira elkapta a roham, hogy férje mentőt hívott hozzá. Már a mentőápolók felfigyeltek furcsa kiejtésére. A hölgy angol akcentusa kínai anyanyelvre utalt, holott kórlapján semmilyen jel nem mutatott a kínai származásra, s a kérdésekre adott feleletekből kiderült, Sarah valóban nem járt soha Kínában, a nyelvet sosem beszélte. A kórházból felhívta ismerőseit, akik sorra lecsapták a kagylót, mondván, valaki Sarah nevében telefonbetyárkodik. Mire környezete valamelyest megszokta az "új Sarah"-t, akcentusa ismét megváltozott. Most inkább kelet európainak hangzik.

Az orvosok biztosan állítják, Sarah esetében nem volt agykárosodás, sem agyvérzés. Most azt kutatják, vajon a migrén hogyan okozhatott ugyanolyan tüneteket, mint egy agykárosodás. Sarah eleinte viccesnek találta a helyzetet, de ma már saját hangja roppantmód idegesíti. "Ez nem én vagyok." - mondja - "Vissza szeretném kapni a saját hangom. De lehet, ez sosem történik meg."

Forrás: tinkmara.freeblog.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja