SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Az ellopott jövő! A hormonrendszert mérgező anyagok (EDC=endocrine disrupter chemicals)

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2010-05-10
Állítsuk meg terjesztését, terjedését!
Pár éve világszerte nagy felháborodást váltott ki, hogy dioxinnal mérgezték meg az ukrán elnököt, Viktor Juscsenko-t (Eastern Europe´s Biological Chamber of Horrors - New Scientist).(A cikkben látható 1. ábra)
Az ellopott jövő! A hormonrendszert mérgező anyagok (EDC=endocrine disrupter chemicals)
Viktor Joscenkó mérgezés előtt és után
1.ábra Viktor Juscsenko mérgezés előtt és után

Ellopott jövő (Stolen Future)Kevesen gondoltak kezdetben mérgezésre, pedig az volt. Az még nagyobb meglepetést okozott, hogy hasonló anyagok százai vannak környezetünkben, vízeinkben élelmiszerereinkben, játékainkban. Ezért is irányult a figyelem ezekre az EDC anyagokra és jelent meg egy nagyhatású tanulmány Al Gore, korábbi amerikai alelnök bevezetésével, amelyben az ellopott jövőre hívja fel a figyelmet. Az elmúlt héten a Magyar Endokrinológiai Társaság Kongresszusának volt egyik fő témája ez  népegészségügyi szempontból is fontos kérdés. Az alábbiakban rövid összefoglalót kívánok adni arról, amit ott elmondtam.

Mik azok az EDC anyagok? Ezek a hormonháztartást megzavaró vegyületeket, amelyek károsítják a természetes hormonok termelését, kibocsátását, transzportját, kötődését, reakcióját, vagy kiürülését. Az EDC anyagok egyre nagyobb mennyiségét állítják elő és egyre számottevőbb mennyiségben kerülnek a természetbe, így az eddig elhanyagolhatónak számító szennyezések jelentőssé váltak. Ilyenek a lángfogó polibrómozott -bifeniléterek (PBDPE-k), biszfenol-A és benzinadalékok. Ezen vegyületek káros hatásai sokáig ismeretlenek maradtak, mivel meghatározásukhoz nem állott rendelkezésre megfelelően érzékeny analitikai eljárás.  Az EDC-re jellemző a DDT története. Fél évszázad telt el azóta, hogy a DDT rendkívüli rovarölő (inszekticid) tulajdonságát felismerték és harminc éve, hogy katasztrofális környezeti hatásaira rádöbbenve használatát a fejlett országokban betiltották.
A legfontosabbak a következők:

 • Alkilfenolok és származékaik
 • Ftalátok
 • Biszfenol-A és hasonló fenolok
 • PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport
 • Égéstermékek (ezek nemcsak a gumiabroncsok, híradástechnikai termékek égetésekor szabadulnak fel, hanem nagyobb mennyiségben repülőterek környéki is kimutathatók
 • Halogénezett többgyűrűs égetési melléktermékek (dioxinok)
 • Rovarirtók (peszticidek)
 • Gyógyszerek (pl. Cordarone, Amiodaron)
 • Fémek és fémtartalmú vegyületek
 • Természetes anyagok (fitoösztrogének)

Ezek az anyagok nem kis részben felelősek hazánk népesedési helyzetéért. A kutatások azt bizonyították, hogy a DDE,  a DDT főmellékterméke, a testben hatásos anti-androgén, ami azt jelzi, hogy gátolja a férfi hormon hatásait. E tulajdonsága miatt, legalábbis részben, okozója a férfiak között egyre gyakoribb meddőségnek és impotenciának. Jóllehet a fejlett országokban a DDT használatát már legalább húsz éve betiltották vagy korlátozták, azonban nagyon lassan bomlik le (felezési ideje a természetben mintegy száz év!), felhalmozódik és koncentrálódik a táplálékláncban, s káros hatásai vannak a vadon élő állatok szaporodására is. Ezzel magyarázható, hogy használatának betiltása ellenére a DDT még ma is kimutatható minden ember szervezetében, főleg a zsírsejtekben. Az ösztrogén-jellegű (női hormon) EDC-k hatására mellrák alakulhat ki, de az utóbbi években a hererákos esetek száma is erősen emelkedett. Más anyagokról, így a fogamzásgátló tablettákról is egészségkárosító hatást tételeztek fel. Ez nagy mennyiségben igaz is, azonban szerencsére csak kis mennyiségben kerülnek ki a természetbe, ezért jelentőségük még nem nagy (ivóvízben még nem sikerült kimutatni hitelt érdemlően jelenlétüket). A környezetre sokkal jelentősebb veszélyt jelentenek a mosószerek, lágyítók, ugyanis ezek több ezer tonnás mennyiségben szennyezik a természetet. Az EDC hatású mosó- és mosogatószereket gyakran mutatták ki ivóvízből is.  Miután minden évben számos új vegyi anyag kerül forgalomba és a környezetbe az újabb és újabb mosószerekkel, kozmetikumokkal, műanyag adalékokkal, festékekkel (ezek cumisüvegekben, gyermekjátékokban is kimutathatók!), a jövőben a rendelkezésre álló vizsgálati módszerekkel azt is meg kellene rendszeresen határozni és ellenőrizni, hogy ezekből nem szabadul-e fel hormonhatású anyag.  
Az EDC anyagok egy külön csoportját alkotják a TDC („thyroid disrupter chemicals” azaz a pajzsmirigyet károsító anyagok). Ennek  az aktualitását mutatja, hogy  az elismert   folyóirat fő címben hozta ez év elején ezt a témát.

Times Online logo

January 21, 2010 David Rose, health correspondent

A háztartási vegyszerek között található perfluór-oktánsav pajzsmirigybetegséget okoz! („Household chemical perfluoro-octanoic acid linked to thyroid disease”).
A legújabb statisztikai adatok a következők:

 • Az USA-ban  a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III  (2009) által végzett részletes felmérés szerint 17.353 felnőtt  egyénből 7,5% volt pajzsmirigybetegek (20 millió ember!)
 • A csökkent pajzsmirigyműködés azt mutatta, hogy hypothyreosisos  betegek 65%-ban volt kóros vérzsír (koleszterin) érték és koszorúér betegség. A betegek hormonális kezelésével a vérzsír szintek normalizálódtak és a koszorúér rizikó 9-31%-ra csökkent
 • Az USA-ban 11 millió ember ivóvizében a perklorát szint magas, az anyatejben 10,2 ug/l, a tehéntejben 2 ug/l, ami súlyosan károsítja a magzat és az újszülött pajzsmirigy működését, rontja szellemi fejlődésüket.
 • A DDT és metabolitjai rendkívül lassan bomlanak le, felezési idejük 60-100 év.
 • Több ezer tonna biszfenol-A kerül ki a természetbe évente, elsősorban mint epoxigyanták ipari mellékterméke, de műanyag-adalékként, és fogtömésekben is alkalmazzák.
 • A hagyományos szennyvíz-tisztítók csak kis mértékben távolítják el a biszfenol-A-t.
 • Perfluor-oktánsav (PFOA) és származékaik. Ezek a teflon bevonatban találhatók és pajzsmirigybetegséget okozhat! (Teflon chemical may harm thyroid - Wales J et al. 2009)

Azt régóta tudtuk, hogy a jódnak és a szelénnek központi szerepe van a pajzsmirigy működésében, de az EDC vegyületek jelentőségére csak az utóbbi időben derült fény. Egyes EDC molekuláról, így a biszfenol-A-ról (BPA-ról) bebizonyosodott, hogy gátolja a pajzsmirigy hormonjainak kötődését a jelátvivő receptorhoz. Ráadásul kedvezőtlen, az immunrendszert károsító hatásai miatt fokozza az autoimmun gyulladásokat. Mindez a pajzsmirigy csökkent működéséhez, golyva kialakulásához vezet. A pajzsmirigy csökkent működése viszont elhízást, fokozott vérzsír szintet, magas vérnyomást, meddőséget okoz.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
- Környezettudatos szemléletváltás és gyakorlat.  A műanyag palackok helyett üvegedények használata!  Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy az egyébként kitűnő ásványvizek, tej és termékeik műanyag csomagolásban kerülnek a piacra és nehezen ellenőrizhető a kioldódó vegyszerek mennyisége. A mérgező anyagokat tartalmazó festékek, adalékok, rovarirtók kerülése!  A friss zöldségekről, primőrökről azt gondoljuk, hogy minden esetben hasznosak. Ez csak alapos tisztítás, mosás után igaz!
- Az ellenőrző (monitoring) rendszer fejlesztése. A mérgező anyagok kimutatására sok módszer van. Az egyik legegyszerűbb bizonyos rákok vizsgálata. Ezek a kis élőlényeg a mérgező anyagok jelenlétében elpusztulnak.

Xenopus laevis
Xenopus laevis  nagyon jó modell a TDC tesztelésére, mivel a metamorfózist (átalakulást) méri. A toxikus anyagok jelenlétében ez a metamorfózis nem következik be. Az „A” mérgezés előtt, a „B” a mérgezés utáni  állapotot mutatja.

- Teflon bevonatú edényTöbb hazai élelmiszert kellene fogyasztani! Az itthoni monitoring rendszer jobb, mint a külföldi, másrészt a hazai élelmiszerek lényegesen kisebb mértékben szennyezettek.
- Kerülni a műanyagban tárolt ételeket, a teflon bevonatú edények használatát
- A méregtelenítés különböző  formáit széles körben elterjeszteni:

 • Szauna kezelés, wellness módszerek
 • Szabad gyökfogók alkalmazása (Szelén, E vitamin)
 • A testsúly fokozatos és nem gyors csökkentése. A zsírszövetben felraktározódott méreganyagok a gyors fogyás során gyorsan kerülnek a szervezetbe és ez rendkívül káros lehet.
 • Az  ún. „savanyosodást” okozó ételek elhagyása
 • Olestra: szukróz poliészter előnyös lehet 16-20 g/nap 12-24 hónapon át

- Az endokrin, pajzsmirigy szűrővizsgálatokat ki kellene terjeszteni azokra, akik az átlagosnál nagyobb környezeti szennyezésnek vannak (ill. voltak) kitéve.Gondolni kellene a családtervezés (meddőség esetén) erre a lehetőségre is.
 

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja