SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kedvezményes méhnyakrák elleni védőoltás a középiskolákban

Családinet [cikkei] - 2010-03-25
A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság Országos HPV Infó Prevenciós Programja keretében a szokásos térítési díjhoz képest 25%-os megtakarítással juthatnak a védőoltássorozathoz a vakcinát igénylők.
Kedvezményes méhnyakrák elleni védőoltás a középiskolákban

Méhnyakrák (HPV) elleni védőoltás
A fiatalok szexuális és mentálhigiénés felvilágosítását évek óta rendkívül hatékonyan szolgáló és a megelőzésre minden téren nagy hangsúlyt helyező Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2010 áprilisában kezdődő kampányában rendkívüli kedvezménnyel biztosítja a humán papillómavírus okozta méhnyakrák- és egyéb HPV okozta megbetegedések elleni négykomponensű védőoltást a középiskolai tanulók (lányok és fiúk),
Méhnyakrák (HPV)
elleni védőoltástanárok, valamint családtagjaik részére (az indikációnak megfelelően). A vakcinát igénylők a szokásos térítési díjhoz képest 25%-os megtakarítással juthatnak a védőoltássorozathoz - a Társaság Országos HPV Infó Prevenciós Programja keretében.


Mérföldkőnek tekinthető ez a kezdeményezés, hiszen a fiatalok egyre korábban kezdik meg nemi életüket, és ezáltal mind fokozottabban vannak kitéve a főleg szexuális érintkezés útján terjedő fertőző betegségeknek, ezek közül is a HPV-vírusok által előidézett súlyos betegségeknek.

Ez a víruscsalád, melynek sok típusa ismert, igen elterjedt: az emberek akár 50–80%-a is áteshet élete során valamilyen humán papillómavírus-fertőzésen. A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik, és itt idéz elő elváltozásokat - nőknél és férfiaknál egyaránt. A „kis kockázatú típusok” szemölcsöket okozhatnak a bőrön, a külső nemi szerveken. Első megjelenésük rendszerint a serdülő- és fiatal felnőttkorra tehető, fiúkat, lányokat egyenlően érintve. Ezek többnyire jóindulatú elváltozások, de kezelésük kellemetlen és hosszadalmas, és gyakran ki is újulnak. Az „erősen rákkeltő” HPV-típusok a hámban, nyálkahártyában idézhetnek elő „rákot”, vagy olyan elváltozásokat, amelyek „rákká” fejlődhetnek. A fiatal nőknél a méhnyakrák a második leggyakoribb, évente 500 nő, édesanya hal meg értelmetlenül ezen betegségben, pedig a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal időben felismerhető lenne. A HPV okozza a végbélnyílást érintő rákesetek legalább 80%-át, a szeméremtesti-, hüvely és hímvesszőrákok legalább 40-60%-át, és a szájüregi daganatok egy részéért is felelős.


Magyarországon 3 éve kapható a gyógyszertári forgalomban humán papillómavírus elleni oltóanyag. Jelenleg két gyártó készítménye érhető el. Az egyik kétkomponensű, a HPV 16-os és 18-as, a méhnyakrák kialakulásáért felelős törzsek ellen képes védelmet biztosítani, a másik négykomponensű: a méhnyakrákot előidéző 16-os és 18-as típusok mellett a nemi szervi szemölcsökért felelős 6-os és 11-es HPV-törzs ellen is hatékony védelmet biztosít. A teljes védettség eléréséhez háromszori vakcina-beadás szükséges.


Méhnyakrák (HPV) elleni védőoltásAz oltássorozatra a kedvezményes programhoz most csatlakozó középiskolákban lehet jelentkezni - legkésőbb április közepéig. A részletes tájékoztató, a jelentkezési lap és egyéb dokumentumok a www.hpvinfo.hu honlap Iskolai oltóprogram menüjében olvashatók, illetve tölthetők le. Ugyanitt, illetve a 06-40-200-748 (helyi tarifával hívható) kékszámon kaphatnak bővebb szakmai felvilágosítást magáról a HPV-fertőzésről is.

SzNPTT
(Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság)


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja