SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kásás Tamás és a genetika

Dr. Nagy Zsolt (PhD) [cikkei] - 2009-10-30
Vajon hogyan kerülhet kapcsolatba egy sportoló a genetika tudományával, és vajon milyen információkkal bírnak a sportolók legjobbjai közé sorolt játékosok?
Kásás Tamás és a genetika


Genetika és Sport

Sokan gondolhatják, hogy ez a két fogalom igen távol áll egymástól, azonban ha jobban az információk mögé látunk és gondolunk, megtudhatjuk, hogy nem is annyira függetleníthetőek egymástól. A genetika az a tudományág, ami az emberi örökítőanyag analizálásával (is) foglalkozik. Az emberi örökítőanyag, azaz a DNS már fogantatásunk pillanatától jelen van a szervezetünkben, és a benne kódolt gének egy sajátos, csak ránk jellemző tulajdonsággal ruháznak fel minket. A DNS-ben kódolt információk magukba foglalják a testalkatot, izomösszetételt, szem- és hajszínt, de ugyanígy meghatározzák a betegségekre való fogékonyságot, hajlamot is, mely életünk során – a környezeti hatásokra válaszul kialakulhat. Így tehát a DNS meghatározza, hogy mivé válhatunk, azonban azt, hogy a későbbiek folyamán valóban mivé válunk, azt már a környezet alakítja ki.

Miért fontos ez egy sportoló szemszögéből?

A genetika tudománya, a génvizsgálatok és a géntérképezés egy nagyon fontos és hasznos szűrővizsgálat a sportolók életében. A géntérképezés módszerével előre jelezhető a későbbi testalkat, kapacitás, betegségekre való fogékonyság, amely nagy segítséget nyújt a szülőknek és az edzőknek a megfelelő és gyermekre szabott sportágválasztásban.
A sporttudományi felméréseknek fontos része a géntérképezés. A géntérképezés egy alapot nyújt arra, hogy az egyéb sporttudományi módszereket felhasználva eredményes sportolók születhessenek. Itt nem csak profi, hanem amatőr sportolókra is gondolok, hiszen az egészséges magyar lakosság eléréséhez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás.

Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót kérdeztem a témáról:

• Mit gondol, mennyire tudná kamatoztatni a magyar sportvilág ezt a lehetőséget, akár utánpótlás szempontjából? Mennyire fontos Önnek, hogy a jövő sportolói is hasonló sikereket érjenek el, mint Önök?

- Természetesen nagyon jó lehetőségnek gondolom. Sok fontos információt hordoznak magukban a gének, melynek ismerete mindenképpen előnyünkre szolgál, sok mindenre enged következtetni. Azonban az is tény, hogy a komoly sikerek eléréséhez rengeteg munka, szorgalom, kitartás és lemondás kell. Ehhez azonban nem jó génekre, hanem hatalmas akaraterőre van szükség.

• Bár Ön a sportolók legsikeresebbjei közé tartozik, hiszen megnyert mindent, amit lehetett. Elvégeztetné a sportalkat géntérképezést, összehasonlításként, hogy vajon mennyiben járultak hozzá a génjei sikerei eléréséhez?

- Szívesen elvégeztetném a tesztet, mert érdekelne az eredmény, de úgy gondolom, lehet, hogy felesleges, mert édesapám, Kásás Zoltán és én a jó géneket igazoljuk.

• Közhely, de igaz: nincs két egyforma ember, mindenki más, mindenki különböző, ezért mindenkinek mások az igényei, szükséglete is. Ezt figyelembe véve dolgozták ki az egyénre szabott vitamint is, ami szintén rendkívül hasznos lehet a sportolók számára is. Milyen tapasztalatai vannak, mióta az Ön saját igényei szerint összeállított vitamint szedi?

- Meglepett, amikor először találkoztam az egyénre szabott vitaminnal és arra gondoltam, ez miért nem egy általánosan elterjedt dolog. Sportolók számára az egyik legalkalmasabb kiegészítőnek tartom, amivel hozzá tudunk járulni egészségi állapotunk javításához, megőrzéséhez.

• Mi fontos Önnél egy vitamin megválasztása során? És ennek miképpen felel meg az egyénre szabott vitamin?

- A jó minőségű vitamint tartom elfogadhatónak, mert csak ez épül be hatékonyan a szervezetbe. Az egyénre szabott vitaminban nagy lehetőséget látok, mert ha az én szervezetemben más arányban hiányoznak a sport révén a nyomelemek, mint egy atlétáéban, akkor olyat szeretnék fogyasztani, ami rám van szabva.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja