SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészségnap Cibakházán a méhnyakrák elleni védőoltás pályázat keretében

Családinet [cikkei] - 2009-10-21
A Magyar Vöröskereszt, az Egészséges Településekért Alapítvány és a GlaxoSmithKline Kft. harmadik éve hirdeti meg pályázatát térítésmentes méhnyakrák elleni oltásra, amelynek keretében eddigi években összesen 400 hátrányos helyzetű lányt oltottak be. Idén a pályázati keret emelkedésével másfélszer annyian kaphatják meg az oltást, így 300 gyerek juthat ingyenesen a vakcinához.
Egészségnap Cibakházán a méhnyakrák elleni védőoltás pályázat keretében

A pályázaton az 5000 fő lakosságszám alatti, hátrányos és leghátrányosabb helyzetű települések alap- és középfokú oktatási intézményei vehettek részt.

„A tudományos kutatások eredményeképp egyre modernebb eszközök és lehetőségek állnak rendelkezésre a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Ennek egyik kiemelkedő mintája a hazánkban már elérhető méhnyakrák elleni vakcina, melyhez ezen a szolidaritást és köz-felelősséget példaértékűen tükröző pályázati lehetőségen keresztül olyan hátrányos helyzetű települések serdülő lányai is hozzájuthatnak, akik családjai egyébként nem engedhetik meg maguknak a szérum megvásárlását.” - hangsúlyozta beszédében Dobrev Klára, az Egészséges Településekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A tavalyi felhívásra közel 200 iskola, több mint 8000 vakcina igénylésére adta be pályamunkáját.

Az idei pályázati kiírás összetettebb munkát vár el a szándéknyilatkozatot beadó iskoláktól. A tanulók egészségmegőrzéssel kapcsolatos feladatokat is kaptak. A nyári szünidő alatt egészségnaplót kell készíteniük, amelyben folyamatosan vezették, hogy a vakáció alatt mennyire figyelnek oda az egészségükre, majd ősszel egy vetélkedőből és plakátkészítésből álló egészség-délutánt kell megszervezniük az intézményeknek. Mintegy 100 iskola nyújtotta be pályázatát. Célunk az, hogy minden pályázó iskolát aktívan bevonjunk az egészségmegőrzéséért folytatott mozgalomba. A pályázatban elnyerhető támogatást olyan intézmények tanulóinak ítéljük, akik a program ideje alatt maguk is tesznek egészségükért és szakemberek segítségével minél több ismeretet szereznek meg ezen a területen.

„A GlaxoSmithKline elkötelezett a méhnyakrák megelőzése mellett, és büszke arra, hogy közös társadalmi összefogás keretében tudja felhívni a figyelmet a betegség megelőzésére.  A 300 oltás pályázati úton való felajánlása nem egyszeri alkalom, hanem -összhangban a cég társadalmi felelősségvállási stratégiájával, ami a betegségek megelőzésére, és az egyéni felelősségvállalásra koncentrál, évről évre meghirdetjük majd ezt a pályázatot” - mondta el Leitner György, a GSK ügyvezető igazgatója.


Méhnyakrák
A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) onkogén (rákkeltő) típusaival való fertőződés okozza. Minden szexuális életet élő nő veszélyeztetett a HPV-fertőzés szempontjából, mely az érintett nő családi kórtörténetétől függetlenül méhnyakrák kialakulásához vezethet. A méhnyakrák a második leggyakoribb, a nőket érintő daganatos betegségek között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a méhnyakrák évente 270 000 nő halálát okozza, az új méhnyakrákos betegek számát pedig évi 500 000-re becsülik. Európában mintegy 30 000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18-adik percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60 000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak. Magyarországon még az unióhoz képest is súlyosabb a helyzet. Hazánkban tavaly 417-en haltak meg méhnyakrákban, pedig az időben felfedezett betegség szinte 100%-ban gyógyítható. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők 6-6,5 százaléka vesz részt évente, annak ellenére, hogy a vizsgálat fájdalommentes és Európában szinte egyedülállóan térítésmentes, valamint még az útiköltséget is visszatéríti az OEP. Hazánkban hetente 10 nő meghal méhnyakrákban, míg az észak- és nyugat európai országokban csak évi néhány ilyen haláleset történik.  A felvilágosító kampány célja, hogy minden nő életkorra való tekintet nélkül tudja - a méhnyakrák ellenes védőoltással és a rendszeres szűrésen való részvétellel szinte teljesen kizárható a méhnyakrák okozta elhalálozás.

Az oltás
A méhnyakrák megelőzés első lépése lehet, hogy védőoltással megelőzzük a betegségért felelős HPV-fertőzés lehetőségét. Az oltóanyag a vírus elleni természetes immunitásunkat erősíti, megakadályozza a HPV leggyakoribb rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását. A teljes oltási sor három adagból áll, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. A védőoltások receptkötelesek, a háziorvos, a házi gyermekorvos és a nőgyógyász is beadhatja annak, aki kéri. A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül. Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell, a szűrés és az oltás együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet méhnyakrák ellen.

www.egeszsegterv.hu


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja