A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Turbózd fel magad! - egyre több híve van egy új zsírégető diétának

Családinet [cikkei] - 2009-06-09
 [X]

Bár olyan egyszerű lenne, mint a reklámban: az ember kétoldalról megragadja a fölös kilóit, és letolja magáról, mint egy undok nadrágot. Mivel ilyen tényleg csak a reklámokban és a mesében van, keresnünk kell egy biztos módszert. Ilyennek tűnik egy fogyókúra, amely nálunk is egyre népszerűbb: a Turbó diéta gyors eredményt ígér, de az alapelve az, hogy éhezés nélküli zsírégetéssel lehet ledobni a felesleges kilókat.
Turbózd fel magad! - egyre több híve van egy új zsírégető diétának

Van egy dolog, amiről szinte a világ minden egyes fogyókúrás módszere inkább mélyen hallgat: a jo-jó effektus. Pedig ez az, amit valószínűleg mindenki ismer, aki már fogyókúrázott: nagy nehezen három kiló le, utána legalább kétszer annyi fel. Ettől a fordított "eredménytől" persze még inkább elkeseredik a kilók ellen harcba induló, még nagyobb önsanyargatásba kezd, aminek ugyanez lesz a vége, és kezdődik az ördögi kör elölről. Ezért találkozhatunk gyakran olyan esetekkel, amikor valaki a kitűzött álomsúly elérése helyett kövérebb lett, mint valaha.

Napjainkban hódítanak a drasztikus, megvonásos fogyókúrák, minden arról szól, hogy ne együnk. Ráadásul még mindig szilárdan tartja magát a régi beidegződés: aki fogyni akar, az koplal, mert a súlyveszteségért bizony meg kell szenvedni. Szenved is az elkeseredetten fogyni vágyó - egy ideig. Mert az egyre jobban kiéheztetett szervezet hamar riadót fúj, a zsírtartalékokat megpróbálja minél inkább elraktározni, az anyagcserét lelassítja. Egy idő múlva pedig annyira erős éhségérzet keletkezik, hogy képtelenség ellenállni testünk biológiai utasításának: fel kell tölteni a raktárakat! És ez tipikusan az a pillanat, amikor a többség nem alacsony kalóriatartalmú salátát kezd készíteni, hanem valósággal fejest ugrik a hűtőszekrénybe.

A hiba tehát nem a fogyókúrázó akaraterejében van, mint azt sokan, magukat ostorozva hiszik. Egyszerűen életbe lép szervezetünk kódolt védekező mechanizmusa, a tartalékolásra beállt szervezetnek pedig több se kell, a hőn áhított táplálékot az utolsó grammig beépíti. Pont, mint ennél az időszámításunk előtti időkből származó játéknál, a jojó-nál: le és fel, le és fel.

Ezért is akad meg az ember (éhségtől kopogó) szeme egy új diétán, ami már régóta létezik, és Magyarországon egyre nagyobb hírnévnek örvend. Ez a Turbó diéta, ami dr. Markert német orvos nevéhez fűződik. Persze, a "csodaszerekben" megannyiszor csalódott fogyókúrázó érthetően gyanakvással fogadja, amit a már nevében is gyors eredménnyel kecsegtető Turbó diéta ígér: tisztán a zsírpárnák tűnnek el, az izom marad, és eközben nő a teljesítőképesség, a vitalitás, szépül a bőr és csökken a koleszterinszint.

A Turbó is egy alacsony szénhidrát-fogyasztásra épülő diéta, hiszen Dr. Markert a modern kutatásokat alapul véve arra jutott, hogy elsősorban nem a zsírok fogyasztása hizlal és tesz beteggé, hanem a nem megfelelő, finomított szénhidrátoké. A program lényege, hogy a pajzsmirigy optimális működtetésével megtartja az izomfehérjéket, a súly csökkenése pedig kizárólag a testzsírból történik.


A kétkedők talán először akkor kezdik komolyan hinni, hogy beválhat az elsőre túlságosan is szépnek tűnő módszer, amikor kiderül: csodák valóban nincsenek, itt sem lehet büntetlenül enni, viszont - és ez a döntő különbség - nincs éhségérzet. A Turbó - ahogy a neve is mutatja - egy nagyon intenzív diéta, amellyel rövid idő alatt jelentős súlycsökkenést lehet elérni: két ruhaméretnyit fogyást 2 hét alatt. Általában ugyanis 14 napig ajánlott folytatni, de aki nagy súlytól akar megszabadulni, az többször is megismételheti, amíg csak el nem éri az áhított álomsúlyt.

A Turbó tulajdonképpen egy különleges léböjt kúra, amely során csak egy speciális fehérje-enzim italt és folyadékot - ásványvizet, zöldséglevest, teát - vesz magához a fogyókúrázó. Az újdonság igazából abban van, hogy szilárd táplálék megvonása ellenére a fogyni vágyónak nincsenek evésrohamai, sőt, nem is kívánja az ételt. Sok kipróbálója emellett azért dicsérte, mert nagyon egyszerű, nem kell időt tölteni főzőcskézéssel, ráadásul elkerülhető az a buktató, hogy többet eszünk a megengedett mennyiségnél.

A diéta egy alapos béltisztítással indul, amelynek köszönhetően drasztikusan lecsökken az inzulinérték, és máris beindul a zsírégetés. Ettől kezdve minden nap reggel-délben-este csak a vaníliaturmixhoz hasonló italt szabad fogyasztani, ami nem más, mint a fehérje-enzim por sovány tejbe, vízbe vagy zöldséglébe keverve. Rögtön az elején mindenkinek ki kell számolnia a testmagasság alapján, hogy milyen napi adagra van szüksége ahhoz, hogy fokozatosan olvadjanak le a kilók. Ezen kívül már csak arra kell ügyelni, hogy napi két-három liter ásványvizet vagy gyógyteát meg kell inni, ez biztosítja ugyanis, hogy kiürüljön a lebontott testzsír.

A két hét alatt a fehérjepor segítségével fokozatosan lebomlik - a kutatások szerint akár napi 300-600 gramm - testzsír, miközben az izom marad. Természetesen a sikeres Turbó diéta után sem lehet büntetlenül visszatérni korábbi étkezési szokásainkhoz, hiszen logikus, hogy ha ugyanúgy eszünk, mint a fogyókúra előtt, akkor ugyanúgy meghízunk. A Turbó gyakorlatilag átprogramozza a szervezetet, ezért az ideális táplálkozás elveit követő, normál étrend mellett könnyedén tartható a megérdemelten megszerzett álomsúly.

A www.turbodieta.hu weboldalon megtalálható a program részletes leírása, tudományos háttere, és választ kaphatunk minden felmerülő kérdésre, ezenkívül rendelésünket is könnyedén leadhatjuk.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja