A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Idén fogyjunk jojó-effektus nélkül!

Családinet - 2017-03-25
Villámdiéta? Káposztaleves-kúra és csodakapszulák? Ha összeszámoljuk, mennyi energiát és pénzt fordítottunk eddig fogyókúrákra, megdöbbentő eredményre juthatunk. Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője szerint az is döbbenetes, hogy a "kúrázók" 80-90 százaléka annak ellenére újra és újra próbálkozik csodaszerekkel, hogy csak a jojó-effektust tapasztalta meg.
Idén fogyjunk jojó-effektus nélkül!

Valójában hogyan fogyunk?

Egyre többen elfogadják, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség. Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek szerint élünk, ha a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás belefér a mindennapokba.
Ha megismerjük a fogyás mechanizmusát, érthetővé válik, miért nem válnak be a „csodaszerek”. Egy olyan egyensúlyi rendszerben kell lavírozni, hogy kevesebb energiát vigyen be a fogyókúrázó, mint amennyi energiát elhasznál napközben, miközben ne vigye az energia bevitelét az alapanyagcseréje alá, mert akkor már nem fogyás fog történni, hanem raktározásra áll rá a szervezete. Mindehhez pedig egy szélsőségektől mentes, mérsékelten csökkentett zsír és szénhidrát bevitelre van szükség.
 

Miért nehezebb fogyni 40 felett?

A harmadik-negyedik X után egyre makacsabbul tartják magukat a plusz kilók, amelyek feltűnés nélkül kúsznak fel. Könnyű legyinteni évi 1-1,5 kiló hízásra, holott az 10 év alatt 10-15 kiló pluszt eredményez. Az ok egyszerű: idő múlásával az alapanyagcsere – vagyis az olyan alapvető életfunkciók, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés - biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. A szervezetünkben zajló folyamat hatásai pedig külsőnkön is megjelennek. Változatlan étkezési szokások mellett sajnos egyre inkább nőni fog az „úszógumi”, a zsírpárnák. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy negyven, ötven, sőt hatvan felett már ne lehetnénk karcsúak, csinosak és fittek. A megoldás azonban semmiképpen sem a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra, hiszen az hosszútávon csak a jojó-effektust készíti elő.
 

Éhezés nélkül és alapbetegségekkel is lehet fogyni

Akik kapszulákkal vagy drasztikus diétával szeretnének lefogyni, szinte mindig visszahízzák, amit leadtak, sőt, akár még többet is, amikor kiéhezett szervezettel abbahagyják a hosszú távon tarthatatlan kúrát. Ráadásul az általános ajánlások sosem veszik figyelembe az adott személy állapotát, alapbetegségeit, igényeit, lehetőségeit. Sok diéta egy-egy tápanyagcsoport extrém mértékű lecsökkentésén alapul, így többségük vagy szénhidrátban, vagy zsiradékban nagyon szegény. Vagyis össze sem hasonlíthatók egy személyre szabott programmal, ami az egyéni célokra és adottságokra épül, változatos, nem jár koplalással és még mentális támogatást is biztosít.
–  Az életmódprogrammal az idősebbeknek és a krónikus betegséggel élőknek is van esélyük a testsúlyrendezésre, akiknek fokozottan ügyelniük kell a fogyásuk egészséges kivitelezésére – mondja Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője. – A cukorbetegek végképp nem kezdhetnek kampányszerű, gyors sikert hozó fogyókúrákba. Nekik folytonos odafigyeléssel és szigorú étrenddel arra kell törekedniük, hogy kivédjék vércukorszintjük nagy ingadozásait, ezért nem csökkenthetik drasztikusan szénhidrát-bevitelüket. Persze ez senkinek nem tesz jót, de számukra veszélyes is volna.
Ugyanígy különleges figyelmet érdemelnek a szív- és érrendszeri-, vagy éppen a mozgásszervi panaszokkal küzdők, akiknél szintén nem mindegy, mit és milyen intenzitással mozognak, hogyan táplálkoznak. A tartós eredményekhez nekik hatalmas segítség egy személyre szabott életmódprogram, amely természetesen az egészségeseknek is komoly pillér lehet. Hosszú távon pedig anyagilag, egészségileg és esztétikailag is jóval nagyobb a haszon, mint a csodadiétákkal való kísérletezésnél.

Forrás: Életmód Orvosi Központ
Fotó: Petr Kratochvil/PublicDomainPictures.net

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja