SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ikrek nevelése 4. - Harc a klisék ellen: Nem vagyunk egyformák

Családinet [cikkei] - 2010-04-08
A tini ikreknek elegük van az állandó összecserélésből, meg az "egyensapkából", amit állandóan rájuk akar húzni a közvélemény.
Az ikrek nevelése 4. - Harc a klisék ellen: Nem vagyunk egyformák

Nem könnyű az egypetéjű ikrek helyzete, mert miközben identitásukat keresik, gyakran a saját „képmásukba” ütköznek.

Két egypetéjű ikertestvérpár portréján keresztül mutatjuk be, hogyan keresik ezek a fiatalok helyüket a világban.
 
Hanna pár napja levágatta a haját. A természetesen omló vörös fürtök helyett, most kócosnak ható rövid frizurát visel. Ezzel az ötletével egycsapásra teljesen, máshogy néz ki, mint testvére. Talán jobb is így, mert egyikük sem szeretné, hogy egy életen keresztül egy személyként kezeljék őket. 

Anna is fontolgatta még pár hete, hogy elmegy a fodrászhoz: „de nekem a rövid haj egyáltalán nem állna jól!” - Olyan energikusan rázta meg a fejét, hogy csak úgy úszott utána két copfja a levegőben. „De hiszen ezt mindenki láthatja, egészen más a fejformám!”
A járókelőknek, akik a 15 éves ikerpárral szembetalálkoznak a belvárosában, nyilván nem tűnik fel. Leplezetlenül megbámulják a két lányt. A testvérek egyöntetűen így vélekednek:
„Annyira megszoktuk, hogy megnéznek bennünket az emberek, hogy szinte furcsának tűnik, amikor egyedül megyünk valahova, és akkor nem bámulnak meg”. Utóbbi amúgy is ritkán fordul elő.

Az egypetéjű ikrek egy napból legalább 23 órát egymás társaságában töltenek el. Közös szobában alszanak, egy osztályba járnak, együtt mennek vásárolni, a baráti körük is közös. Csak a zeneórákon válnak el egymástól, Hanna szaxofonozni, Anna pedig gitározni tanul.

Talán pontosan azért tiltakoznak annyira az ikrek a rájuk erőltetett klisék ellen, mert kiválóan passzolnak rájuk külsejük alapján.
„Először is: nem legjobb barátnők vagyunk, hanem testvérek. Ez valami egészen más. Másodszor: vannak bizonyos dolgok, amiket soha, soha, soha sem mesélnék el Annának” - mondja Hanna.

Anna bizonyára nem először hallja ezeket a szavakat. Bólint és hozzáteszi:
„Igen, ez nálam is pontosan így van.”

Egyforma cuccok?

„Soha nem öltöztünk ugyanolyan ruhákba, az ilyet mi beteg dolognak tartjuk.”
Az a ruha, amit ma az ikrek felvettek, kissé hasonlít egymásra. Mindketten halálfejes topot viselnek.
„Az ízlésünk igen is hasonló” - ismerik el a lányok.
És mivel egyforma testalkatúak, ezért néha cserélgetik egymás között ruháikat.
Nagyon rosszul érinti őket az az előítélet, amikor az emberek úgy vélik, az ikrek egyformán gondolkoznak.
„Kifejezetten idegesít, amikor furcsán néznek rám, mert ellentmondok Hannának, valamiben” - mondja Anna.

Bármilyen természetesnek hangzik is, hogy ők ott vannak egymásnak, - erősen gondolkodóba ejti őket, hogyan is fog alakulni jövőjük.
„Semmiképpen sem szeretném, ha nyugdíjas korunkig együtt laknánk” - mondja Hanna.
„Az borzalmas lenne” - Anna elneveti magát.

Azt, hogy mikor válnak el útjaik, még egyikük sem tudja. Hanna rendező szeretne lenni. Anna valami „egészen mást szeretne”. Az ezt firtató kérdésre válaszolva elárulja, hogy szívesen dolgozna a médiában vagy filmiparban. Ezek szerint talán mindketten ugyanannál a cégnél fognak kikötni?
„Nahát, ez tényleg lehetséges”

A pszichológusok véleménye szerint az ikrek a pubertás és fiatalkori identitás-kereséskor kettős feladat előtt állnak: a normális pubertás okozta életkori válságon túl, lényük egyszeri és megismételhetetlen mivoltára törekszenek - az emberek ne szemléljék személyüket folyton a másik relációjában!.



A leválási folyamat sok kérdést vet fel számukra:
„Csak a szüleimtől legyek független, vagy a testvéremtől is? Vagy élvezzem még egy kicsit ebben a változásokkal teli korszakban, hogy ilyen szoros bizalmas viszonyban lehetek valakivel?”

Mindenképpen be kell következnie bizonyos mértékű elszakadásnak a testvértől is - vélik a szakemberek. Ha ez nem történik meg, nehézségek lépnek fel a testvérek életében. Vannak asszonyok, akik ikertestvérek és azt mondják: „először el kellett szakadjak a testvéremtől, hogy férjhez tudjak menni.”

Természetesen nem minden a pubertásban dől el: az autonóm módon nevelt ikertestvérek könnyebben „vészelik át” a kamaszkor nehézségeit. A kétpetéjű ikrek - különösen az eltérő neműek esetében - ez könnyebb, mert a fiúk és a lányok eltérő tempóban fejlődnek.
   
Hanna és Anna történetében egyre erőssebbé válik az igény a két lányban, hogy különbözzenek egymástól.

„Nem jó érzés nekünk, amikor csak egyszerűen ikrekként kezelnek bennünket. Mi két különálló személy vagyunk!” - mondja Kriszta. Dia még hozzá fűzi elgondolkozva:
„Érdekes, ez engem csak néhány hónapja zavar. Korábban nem tűnt fel nekem."
A rövid hajviselet akkor talán az önállóság demonstrálását jelentené nála?
„Kis szerepe lehet ennek is, igazából azért vágattam le a hajam, mert untam a régi frizurámat.”

János és Jónás egy évvel voltak fiatalabbak, mint a lányok, amikor külön szobát kaptak.
„Azelőtt szinte minden percünket együtt töltöttük, - de ez így is van jól, ha egykorúak vagyunk” mondja Jónás. Az egypetéjű ikerpár most 21 éves és a két testvér más-más városban lakik.

„Az elején még nagyon hiányzott a testvérem”, emlékszik vissza János, aki most a fővárosban tanul. Másrészt elvágyott szülővárosából. Jónás örömmel tapasztalja, hogy ők ketten sokkal jobban megértik egymást, mint korábban. Az egypetéjű testvérpár telefonon tartja a kapcsolatot heti rendszerességgel.
„Még mindig a testvérem az, akinek a legtöbb dolgomat elmondom” - meséli János.

Mindig sok mondanivalójuk van egymásnak: szóba kerül az elektrotechnika, és a mikroelektronika, hiszen mindketten nagyon hasonló szakon tanulnak. A fiúkat még egy nagy közös „szerelem” is összefűzi, ez pedig a zene. Pár éve még rendszeresen megfordultak DJ-ként diszkókban, különösen profik voltak különböző irányzatokban. Ma már inkább csak a szünidőben hódolnak ennek a szenvedélyüknek.

Vajon az ikertestvérség jelentett számukra egzotikus megkülönböztetést?
„Bizonyára ez egy olyan jegy, ami alapján régebben kiszúrtak bennünket, de ahhoz hogy a DJ-k között megálljuk a helyünket, jónak is kell lennünk” - magyarázza János.
Jónás egyedül is jól boldogul, akkor is, amikor János a fővárosban van. Nem tűnik fel senkinek, a fiatalembert már régóta nem érdeklik az ikrekre illesztett klisék.
A beszélgetés elején jellemző volt Jónás első mondata:
„Á, már beszélt a testvéremmel? Akkor nincs is szüksége a véleményemre, - végül is ikrek vagyunk.”

A cikksorozat korábbi részei:

Az ikrek nevelése 1. - Praktikus tanácsok ikrek neveléséhez
Az ikrek nevelése 2. - (más)hogyan neveljük az ikreket?
Az ikrek nevelése 3. - Az ikertestvérek identitása

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja