SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Az ikrek nevelése 3. - Az ikertestvérek identitása

Családinet [cikkei] - 2010-02-23
Gyermekkorukban az ikrek erősen igazodnak egymáshoz. Az évek során azonban közülük a legtöbben rá fognak találni saját személyiségükre.
Az ikrek nevelése 3. - Az ikertestvérek identitása

A szülők ezt már kisgyermekkorban elősegíthetik, pl. amikor alkalmanként más-más tevékenységben vesz részt az ikerpár két tagja. Fontos, hogy kerüljék az „ikrek” megnevezést, a „ti ketten” szófordulat használatát. Ezekkel a „trükkökkel” felkeltjük a gyermekekben az igényt a saját magánszférájuk kialakítására.

Különösen nehéz az egypetéjű ikrekkel
 
Egypetéjű testvéreknél is egy sor eltérés mutatkozik meg személyiségükben fejlődésük során. Sem a szülők, sem a pedagógusok soha ne kategorizálják az ikrek jellemvonásait. Különösen az egypetéjű ikreknél fordul elő, hogy látszólag „átverik” szüleiket, ugyanis egyik napról a másikra „szerepet tudnak cserélni”, vagyis át tudják venni egymás magatartását. A saját érdeklődési kör és tehetség kibontakozásának elősegítése is hozzájárul az ikrek személyiségfejlődéséhez.

Az ikrek személyiségfejlődése

Már egészen kicsi korban (1-1,5 évesen) megfigyelhető a gyermeknél, hogy az egyik inkább tehetségesebb a nyelvi készségekben, a másik pedig inkább a sportban ügyesebb.
Az ikergyermeket nevelő szülőknek is ki kell alakítani saját magukban egy másfajta szemléletet. Azonos korú, sok mindenben egymáshoz hasonlító gyermekeikben lássák meg a két külön egyéniséget, akiknek saját fejlődési tempójuk, saját adottságaik, saját személyiségjegyeik vannak. A folytonos összehasonlítgatás, - főleg, ha ez az ikrek jelenlétében történik -, gyakran sokkal többet árt, mint használ. Ez különösen abban az esetben érvényes, amikor az ikerpár egyik tagja ügyetlenebb, zárkózottabb, vagy nehezen kezelhetőbb, mint a másik. A gyermek önbizalmát igen meg tudja rendíteni, amikor mindig csak a másik testvér „feltételezett” előnyös tulajdonságairól beszélnek a szülők.

Már óvodás korban is nagyon lényeges, hogy mindegyik testvérnek külön-külön baráti köre legyen. Ikrek gyakran hajlamosak „közösködni” a barátokon. Egyszerűen nem mernek kapcsolatokat teremteni a másik nélkül. „Mikor hívhatjuk meg a barátnőinket?” - kérdezték egy anyukától ikerlányai. Amikor már féléve óvodába jártak, egy alkalommal büszkén mesélték, hogy mindketten kézen fogtak egy másik gyereket a csoportból és úgy mentek sétálni. Először meglepődött az édesanyjuk, mert azt gondolta, elég jól sikerült integrálódniuk a közösségbe. Az anya
érdeklődésére az óvónő elmondta, egész délelőtt más gyerekekkel játszanak, vannak azonban bizonyos „rituálék”, amikor együtt vannak, pl. tízóraiznak vagy sétálnak az óvodán kívül.

Az ikrek édesanyja nem gondolja, hogy a testvérpár egymáshoz való bensőséges viszonyulása valaha is hátrányosan befolyásolná más emberekkel való kapcsolatukat. Pillanatnyilag viszont pozitív a vélekedése, hiszen miért kellene szétválasztani azt, ami eredetileg is összetartozott?

Az iker testvérkapcsolatok típusai

6 jellemző kategóriát különböztethetünk meg:


 

 1. Egységes identitás
  Itt összeolvad a személyiségük, tehát közös identitásról beszélhetünk. Az ő „énjük” közösen működik. A testvérek vagy „fél” személyiségek, vagy mindkettőjüknek ugyanazt a tevékenységet kell gyakorolni. Ez a típus különösen egypetéjű ikrek között fordul elő és kb. ötéves korig jellemző. A testvérpár tagjai többes szám 1. személyben beszélnek, a „mi”-formát használják. Nagyon nehezen alakul ki náluk az egyes szám 1. személy az „én” használata. Emellett egyformán ruházkodnak és ugyanazokhoz a dolgokhoz vonzódnak.  

   
 2. Kölcsönösen függő identitás
  Azok az ikertestvérek, akiknek identitása kölcsönösen függ egymástól, életük végéig a legjobb „társai egymásnak” vagy a legbizalmasabb „barátnők". Életük oly annyira összefonódik, hogy egymás közelségében élnek, az egymással való napi kommunikáció érdekében. Bár lehet egymástól eltérő a foglalkozásuk, érdeklődési körük, az érzelmi biztonság forrását azonban csak egymásban találják meg. Ők az ikertestvérek között fennálló viszonyt tartják életükben a legintimebb kapcsolatnak.
   
 3. Hasított identitás
  Amennyiben az ikertestvérek identitását két ellentétes énkép határozza meg, akkor beszélhetünk hasított identitásról. Akarva, akaratlanul, az ikertestvéreknek külön-külön szereposztásnak kell megfelelniük. A szülők így jellemzik őket: az egyikük „jó”, a másikuk „rossz”, az egyik testvért csupa pozitívumokkal jellemzik, a másikat pedig negatívumokkal.
  Ezen a kétféle megítélésen keresztül alakítják ki az ikerpár tagjai identitásukat.
   
 4. Idealizáló identitás
  Ők az ikertestvér mivoltukban látják életük legfőbb aspektusát. Azt gondolják, ikernek lenni valami nagyon különleges státusz, ezért kapcsolatukat egy életen át minden egyéb emberi viszony fölé helyezik. Mindenek előtt az iker-létforma pozitív tulajdonságait emelik ki, a negatívakat mellékesnek tekintik. Az ilyen testvérpárok jóllehet, gyakran idealizálják kapcsolatukat, azonban többnyire nem igazán elégedett emberek, mert hiányolják életükből a nyitottságot és az intimitást. Az egymástól való elszakadás és a közöttük fennálló konfliktusok igen gyakran nyugtalanítják őket.
   
 5. Konkurens-identitás
  A „konkuráló identitású” ikrek az egymással való versengésre koncentrálnak, eközben pedig tudatosan vagy öntudatlanul is magas mércét állítanak fel maguknak. A testvérek között fennálló kapcsolat az önmagukra való rátalálás vágyán alapszik, mindent szeretnének elérni, ami már a másik testvérnek sikerült és ezért a másiknál jobb teljesítményre törekszenek. A „versengő” ikrek gyakran nagyon sikeres karriert futnak be, mivel örömüket lelik az ellentétes adottságok fejlesztésében. Az ilyen típusú ikertestvérek könnyen rátalálnak saját, egyéni identitásukra, és jól el tudnak határolódni testvérüktől. Mindezek ellenére is szoros és tartós kapcsolat marad fenn köztük.
   
 6. Testvér-identitás
  Ezek az ikerpárok többnyire a „normál” testvérekéhez hasonló kapcsolatban vannak egymással, ezért ezt a kapcsolattípust testvér-ragaszkodás-identitásnak" is nevezik. Már önmagában a nemi különbségek is lehetővé teszik esetükben a két különálló identitás kialakulását. A köztük lévő kapcsolat intimitása igen változó az egyes ikerpároknál. Egyeseknek nagyon különböző az életről alkotott felfogásuk, ezért úgy érzik, eltávolodtak a másiktól, mások megint csak szoros közelségben érzik magukhoz testvérüket.

A cikksorozat további részei:

Az ikrek nevelése 1. - Praktikus tanácsok ikrek neveléséhez
Az ikrek nevelése 2. - (más)hogyan neveljük az ikreket?
Az ikrek nevelése 4. - Harc a klisék ellen: „Nem vagyunk egyformák”

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja