SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi kell egy jó szülinapi bulihoz? 2. rész

Családinet [cikkei] - 2009-10-09
Hogyan készüljünk a bulira?
Mitől lesz jó a hangulat, mit játsszunk a gyerekekkel?
Mi kell egy jó szülinapi bulihoz? 2. rész

Előkészületek
A meghívókat saját elképzelés szerint el lehet készíteni akár számítógépen is. Ki lehet nyomtatni egy alapszöveget, ráragasztjuk egy kartonlapra, ezt saját fantáziánk  szerint díszíthetjük.
A menüből ne csináljunk gondot! Akinek van ideje és tehetsége hozzá, az elkészítheti otthon is a tortát. Ha kéznél van egy nagymama, az még jobb. 
Ne legyünk szégyenlősek: szervezzük meg, ki mivel tud hozzájárulni a bulihoz. Pl. az egyik család hoz egy doboz kekszet, a másik vesz a pékségben egy fél kiló pogácsát, a harmadik hoz egy nagyobb zacskó chipset, sós aprósüteményt, a negyedik gyümölcsöt, stb. Emellett mindenki vehet fejenként egy doboz gyümölcslevet, egy üveg üdítőt, ásványvizet. Készíthetünk még szendvicseket is, de ne vigyük túlzásba, lehet, hogy nem az evéssel fognak foglalkozni a gyerekek. Ha mégis gyorsan fogy, előkészített alapanyagokból (pl szeletelt sajtból, szalámiból) pillanatok alatt készíthetünk utánpótlást. 

Készítsük elő a terepet!
Próbáljuk úgy berendezni a lakást, vagy azt a szobát, ahol a buli lesz, hogy maradjon hely a táncra, mozgásos játékokra. A megterített asztalt el lehet helyezni a szoba falához közel vagy másik helyiségben. Az nem túl szerencsés, ha a társaság az ölében eszik, mert könnyen összekenik magukat és a lakást is. Az üdítőket is helyezzük biztonságba. A poharakat célszerű ellátni kis matricákkal vagy pohárjelölőkkel. Aki nagyon utál mosogatni az, vehet papír- vagy műanyag poharakat, tányérokat, eldobható evőeszközöket. (Azért a porcelán tányér mégis csak esztétikusabb.)
A szobát ki lehet dekorálni lufikkal, színes papírláncokkal, szerpentinekkel, poszterekkel, kartonra ragasztott újságkivágásokkal, ebben a gyermek is szívesen közreműködik.
Ha féltjük a szőnyeget, akkor csavarjuk fel, a takarítás is könnyebb lesz ezután, mert elég összesöpörni és felmosni. Tegyünk le a gyerekeknek ülőpárnákat, plédet, polifoamot, amin játszhatnak, hogy ne legyen hideg, kemény a felület.
Ha szőnyegpadló van, akkor egy kis tálban készítsünk elő enyhe mosószeres levet, körömkefét és néhány rongyot arra az esetre, ha kiborítanának valamit. Ha szemmel tartjuk a szobát, akkor valamennyire megelőzhetők az ilyen „balesetek”.

Álló lámpát, asztali lámpát, a nyitott polcokon elhelyezett törékeny dísztárgyakat érdemes ilyenkor elpakolni a szobából, vagy legalább bezárni szekrénybe.

Legyünk játékmesterek!

Mindenkinek van tehetsége és fantáziája hozzá...
Tehát kedves apukák, anyukák, nagymamák, nagypapák, egyéb rokonok, engedjétek játszani a bennetek lakozó gyermeket!

Néhány alapszabály, amikre érdemes odafigyelnünk, hogy mindenki jól szórakozzon a partin.
 - Ne terheljük túl a gyerekeket a különféle tevékenységekkel, mert nincs rosszabb, mint egy erőltetett foglalkozás.
 - A kisebb gyerekeket hagyjuk magukban tevékenykedni, ha látjuk, hogy szívesebben rajzolnának vagy építenének, babáznának egyedül. Kicsit segíthetünk nekik, hogy a kevésbé mozgékony vendégek is bekapcsolódhassanak a csoportos játékba.
 - Lehetőleg ne legyenek bonyolult szabályok és ne használjunk túl sok kelléket!

Kedvcsinálónak, íme néhány ötlet.
(Amíg jó az idő, a kert a legjobb helyszín.)

Kincskereső kalózok
Rajzoljunk egy térképet a lakásról és írjunk rá apró feladatokat (pl. számoljátok meg, hány kép van a falon, menjetek 12 lépést a konyha irányába) majd a kertben folytatjuk, ott további feladatokat helyezünk el, mondjuk az orgonabokor alatt. Ha végrehajtották az utasításokat, apró plüssfigurákat, kulcstartót, stb. fognak találni a megadott helyen.

Mini golf
A nagyobb szülinapi vendégek golfpályát készíthetnek deszkák, kartonpapír, üres dobozok és háló felhasználásával. Ütő lehet pl. régi esernyő, teniszütő. A labda pedig teniszlabda.

Nevetőzsák
Két-két gyerek bebújik egy-egy régi paplanhuzatba és úgy helyezkednek el a földön, hogy oldalvást legyen nekik a cél. Miután begomboltuk ezeket, felhangzik a startjel. Amint elkezdenek gurulni a zsákok, garantáltan nevetés fog felhangzani belőlük. Az a győztes páros, aki legelőször ér célba. Természetesen ezért „jutalom” jár. 

Folytatjuk!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja