SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Szeretet Rendjei a párkapcsolatban

Boldog Dániel [cikkei] - 2011-04-13
Legnagyobb boldogságunk és legnagyobb szenvedésünk egyaránt emberi kapcsolatainkból ered. Párkapcsolatunk lehet a földi mennyország vagy maga a pokol - vajon min múlik? Bert Hellinger szerint a szeretet rend nélkül nem lehet teljes - amint egy bimbó is saját belső törvényszerűségei szerint borul virágba, úgy az emberi kapcsolatoknak is van egy belső rendje, amely alapján kibontakozhatnak.
A Szeretet Rendjei a párkapcsolatban

A családállításról

Bert Hellinger rendszerszemléletű pszichoterápiája családállítás, vagy családleképezés néven vált ismertté hazánkban. A most 85 éves Bert Hellinger élete első szakaszában katolikus papként misszionáriusi munkát végzett a dél-afrikai zuluk között. A náluk tapasztalt törzsi kultúra mélyen megérintette, és 50 éves kora körül nagy váltásra határozta el magát: a legújabb pszichoterápiás irányzatokat kezdte tanulmányozni. Módszerében összeköttetést teremt a hagyományos keresztény gondolkodásból ismerős értékek, valamint az archaikus törzsi bölcsesség, illetve a nyugati pszichológia világa között.

A családállítás általában csoportban zajlik. A kérdező, a kliens kiválasztja családtagjainak képviselőit a csoporttagok közül és felállítja őket a terem közepén (innen az elnevezés – családállítás). Bár idegen emberek képviselik a számukra ismeretlen családtagokat, mégis tisztán leképezik, megjelenítik a családi rendszer dinamikáját. Van, akihez vonzódnak, van, aki taszít, esetleg valaki hiányzik… Ilyenkor kiderülhet, a kérdező tudattalanul kihez kötődik, kinek a sorsát cipeli. Talán egy előző kapcsolatához való kötődése akadályozza abban, hogy saját életét élje és új párkapcsolatot építsen. Az út ekkor a tiszteletteli elfogadáson keresztül vezet. Csak a régi kapcsolatot megtisztelve, értékeit szívébe fogadva léphet tovább az ember. A neheztelés, harag dédelgetése további kötést eredményez, ami megnehezíti az életét.

Mindez nem elmélet, vagy szabálygyűjtemény, hanem élő valóság, mely egy családállításon a szemünk előtt bontakozik ki. Ha nyitottan figyelünk, magunk láthatjuk azokat a törvényszerűségeket, a Szeretet Rendjeit, amelyek egy családi rendszerben vagy párkapcsolatban működnek.

Lássunk ezek közül néhányat:

Gyökerek

Életünket szüleinken keresztül, szüleinktől kapjuk. Életerőnkkel akkor kerülünk kapcsolatba, ha tiszteljük és elfogadjuk ezt a tényt. Ha megítéljük, kritizáljuk őket és elvárásokat támasztunk, azzal megpróbálunk föléjük kerekedni. Ekkor azonban az Élet iránya ellenében menetelünk, nem csoda hát, ha nehézségeink vannak, mintha ellenszélben gyalogolnánk. Az Élet iránya szüleinktől halad felénk, és rajtunk keresztül gyermekeink felé.  Velük való kapcsolatunk ebből a szempontból soha nem lesz egyenrangú, hiszen ők adnak és mi elfogadunk. Ha képesek vagyunk elfogadni, kapcsolatba kerülünk gyökereinkkel, erőnkkel, s ez túlcsordul rajtunk: továbbadjuk párunknak és gyermekeinknek.

Bár az életet édesanyánk és édesapánk együtt adja tovább nekünk, mégis, férfiként az apához, nőként pedig az anyához kell valamivel közelebb állni lelkileg. Hiszen a férfierőt az apától kapja a férfi, a női erőt pedig az anyától kapja a nő. Először tehát a saját családban kell rendet tenni, hogy a férfi tisztelje az apját, a nő pedig tisztelje az anyját – írja Bert Hellinger. Ekkor lesznek képesek felnőtt kapcsolat kialakítására.

Párkapcsolat

Szüleinkkel szemben Kisebbek vagyunk, és ők a Nagyok. Egy párkapcsolat azonban egyenrangú felek szövetsége. Egyenrangúak vagyunk, de nem egyformák. Mindannyian ismerjük, ahogy a feleség nevelni igyekszik a férjét vagy a férj megpróbálja átformálni a feleségét. Nagy baj azonban, ha ez sikerül – ha egyformák leszünk, eltűnik a polarizáció, az éltető feszültség közöttünk.



Hellinger barokk versenyműhöz hasonlítja a párkapcsolatot. Az állandó alsó szólam, a basso contiuno, mely minden dallamot aláfest, így hangzik: Elfogadlak téged! Elfogadlak feleségemnek! Elfogadlak férjemnek! Ha ez zeng közöttünk, minden konfliktusra találunk megoldást. Ha nem, mindenből tudunk konfliktust gyártani.

Egy párkapcsolatban állandóan adunk és kapunk. Ha e kettő kiegyensúlyozottan működik, a kapcsolat épül, egy felfelé tartó spirálba kerülünk. Adok, a párom pedig ezt viszonozza valamivel, s mert szeret, kicsit többet ad vissza. Ezt én elfogadom, s késztetést érzek, hogy én is adjak, kicsivel többet, mint amennyit kaptam. Így egy folyamatos adok-kapok építi a kapcsolatunkat.

Mi történik akkor, ha az egyik csak ad, a másik pedig csak elfogad? Ilyenkor felborul az egyensúly, és annyira eltolódik, hogy aki addig csak kapott, már nem fogja tudni viszonozni, s végül elmenekül a kapcsolatból. Ezt azzal előzhetjük meg, ha megtanulunk várni és elfogadni. Miután adtunk, megállunk és lehetőséget adunk a másiknak, hogy ő is adjon.

Hellinger szerint, nem csak a jót kell azonban viszonozni, hanem a rosszat is. Ha az egyik feltétel nélkül megbocsát, azzal ismét csak felborul az egyensúly. Azt javasolja tehát az egykori katolikus pap, hogy a megbántott fél adja vissza a rosszat is – ám a szeretet okán, egy valamivel kisebb mértékben! Így a mérleg újra egyensúlyba kerülhet. Ez egyike Hellinger provokatív és sokat vitatott kijelentéseinek. Érdemes azonban szem előtt tartani: a puding próbája az evés! Ezt a megfigyelést a tapasztalat szülte és a gyakorlat igazolja.

Valami nagyobb felé…

A párkapcsolat sokak számára a cél, pedig valójában ez még csak a kezdet. A teljes emberi élet kezdete, amelynek hihetetlen mélységei vannak. Amíg csak a másik embert vesszük észre, valahogyan korlátozott a  látásmódunk. Valami még hiányzik. Fel kell nőnünk oda, hogy kimondjuk: Szeretlek téged, és azt is, ami téged és engem vezet. Ekkor kitágul a horizontunk, felfedezünk valami rajtunk túlmutató erőt. Valamit, ami nagyobb mindkettőnknél, s amelynek mégis mind a részei vagyunk.

Befejezés

Rövid írásomban nem törekedtem teljességre. Más, nálam avatottabb szerzők megtették ezt: javaslom az Olvasónak, ha valami megfogta mindebből, olvasson utána a családállítás egyre szélesebb körű, magyar nyelven is elérhető szakirodalmában. Itt köszönettel említem a Bert Hellinger előadásaiból válogató Maradandó Boldogság című könyvet, melyből cikkemhez is merítettem (a szó szerinti idézeteket dőlt betűvel jelöltem).

Olvasni jó – még jobb azonban saját szívünkben tapasztalni az összetartozás és megbocsátás gyógyító erejét. Ma már sokan foglalkoznak családfelállítással, azt javaslom, az érdeklődő keressen szakavatott vezetőt. A választásban hallgasson bátran a szívére!

A Napszikra Terápiás Stúdióban havi rendszerességgel érhetőek el a családállítás alkalmak, bővebb információt a www.napszikra.hu oldalon találhat.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja