SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Az ősember sem rakta át egy másik barlangba az újszülöttjét" - Mit tegyünk, ha a gyerek nem tud egyedül aludni?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-06-13
Még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik a helyes út: ha a baba kezdettől fogva külön ágyban alszik, vagy ha kettőnk között, esetleg az egyik szülővel közös ágyban. Mit tegyünk? Aludjunk mindenáron külön, még ha fárasztó is sokszor felkelni, bemenni, elaltatni, visszamenni? Vagy válasszuk a kényelmesebb utat, a cicin visszaalvást? De akkor mi az apa szerepe? És mi lesz így a párkapcsolattal?
"Az ősember sem rakta át egy másik barlangba az újszülöttjét" - Mit tegyünk, ha a gyerek nem tud egyedül aludni?

Együtt aludjunk a babával vagy sem?

Örök vitatéma, melyben a szakértők sincsenek egy állásponton. Pszichológusok és gyermekorvosok véleményét gyűjtöttük össze - melyek közül mindenkinek érdemes azt a megoldást választani, ami számára a legmegnyugtatóbb.
 

Az ősember sem rakta át egy másik barlangba az újszülöttjét

Bojti Andrea pszichológus szakértőnk az RTL Klub Fókusz című műsorában nyilatkozott arról, hogy szerinte miért is teljesen természetes az együtt alvás.

"Az a természetes és az a természetesen evolúciós, hogy újszülött kortól együtt alszanak a gyerekkel a szülők. Azért, mert egy emlős faj vagyunk és a gyermek egy nagyon éretlen formában születik a világra, és iszonyúan nagy szüksége van arra, hogy megkapja a megfelelő tápanyagokat, hogy éjszaka megkapja ezt a gondoskodást. Egy újszülött nem tud végigaludni egy éjszakát táplálék nélkül, meg egyáltalán anyai közelség, törődés nélkül. Egy nagyon egyszerű mondat, hogy az ősember sem rakta át egy másik barlangba az újszülöttjét."

Mint mondja,

az a legrosszabb, ha hagyjuk a gyereket sírni, amikor igényelné az édesanyja közelségét. Ha a baba sír és nem megyünk be hozzá megnyugtatni, akkor egy idő után valóban elalszik majd, de ebből csak azt tanulja meg, hogy ez a világ egy kiszámíthatatlan hely, ahol ha kér, nem kap segítséget. Ezért inkább legközelebb már nem is kér segítséget, mert tudja, hogy úgysem számíthat rá.

A szakértő szerint a leválás folyamata is teljesen természetes, és iskoláskorra a legtöbb gyerek már a saját szobájában alszik.
 

Vekerdy Tamás: ”Valósítsák meg a külön alvást, még ha hiányozni is fog a szuszogó gyerek, vagy a gyereknek a mama közelléte az elalvás előtt”

Vekerdy Tamás ezzel szemben mindig is a külön alvás híve volt, véleményéért sokan kritizálták is őt. Azt a nézetet vallotta ugyanis, hogy a babát kezdetektől fogva altassuk külön szobában és ágyban. Ha a gyerek éjszaka felkel és átjön, akkor vigasztalás után vigyük vissza a saját szobájába - még akkor is, ha ez a jelenet rengetegszer lejátszódik egyetlen éjszaka alatt.

Szerinte nem mindegy, hogy egy egész család alszik együtt, mint például a természeti népeknél, vagy egyetlen szülő egyetlen gyermekkel. Míg előbbinek szerinte nincs, utóbbinak lehetnek káros hatásai.
 

A gyerekorvos szerint életveszélyes együtt aludni a babával

Dr. Varga Károly gyerekorvos semmiképp nem ajánlja az egy ágyban alvást, az ugyanis úgy véli, életveszélyes.

”Aludhat olyan mélyen a szülő, hogy nem ébred fel arra, hogy véletlenül ráfeküdt a babára. Ahogy a kiságyba sem szabad párnát tenni, a közös ágyban lévő párna is fulladásveszélyes lehet. Ha a baba fejére kerül egy párna vagy a takaró, könnyen megfulladhat.”

De a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) kockázata is nagyobb abban az esetben is, ha más egyéb rizikófaktorok - mint alkohol- vagy drogfogyasztás, szegénység, túl puha fekvőhely, egyedülálló szülő, túl mély alvás - nem szerepelnek a család életében.

Olvasd el ezt is: Lehet, hogy megtalálták a bölcsőhalál kiváltó okát


Nincs hatással a kötődésre

Egy kutatás, aminek eredményeit a Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics című lap közölte, arra világított rá, hogy a biztonságos kötődés kialakulására egyáltalán nincs hatással az, hogy a baba a szülők ágyában alszik vagy sem.

Vagyis akik attól tartanak, hogy azért nem tökéletes anyák, mert nincsenek 24 órában testi közelségben a gyerekükkel, azok megnyugodhatnak. A kötődés kialakításáért éppen eleget tehetünk azzal, hogy:

 • napközben sok időt fordítunk a babánkra
 • igény szerint szoptatunk
 • sokat dúdolunk, énekelünk neki
 • ringatjuk
 • simogatjuk, puszilgatjuk
 • átöleljük
 • a testünk melegével és a hangunkkal nyugtatjuk meg.
   

Alternatív megoldások

Az egy ágyban alvás pedig nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk egy légtérben a babával, ma már számtalan olyan ötlet közül választhatunk, amelyek segítenek abban, hogy együtt aludjunk, de mégis külön.

Például:

 • vásárolhatunk szülői ágyhoz csatlakoztatható kiságyat
 • a rácsos kiságyat odatolhatjuk az ágyunk mellé
 • babaöböllé alakíthatjuk a kiságyat.

Indexkép: Depositphotos.com

Olvasd el ezt is: 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja