SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lehet, hogy megtalálták a bölcsőhalál kiváltó okát

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-05-17
A bölcsőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, rövidítve SIDS) sajnos számos család életét nehezíti meg a mai napig. Az elmúlt évtizedek kutatásai során hiába próbálták megfejteni, hogy mi lehet a kiváltó oka, sajnos nem értek el konkrét, bizonyítékokkal is alátámasztható eredményeket. Most azonban egy kutatócsoport rábukkant valamire, ami talán elvezethet a megoldásához.
Lehet, hogy megtalálták a bölcsőhalál kiváltó okát

Mi is az a SIDS, vagyis a hirtelen csecsemőhalál?

A böcsőhalál egy olyan jelenség, ami általában a gyermek 1 éves koráig jelentkezhet, legtöbbször alvás közben. A baba minden előzmény nélkül álmában veszíti el az eszméletét, amiből gyakran sajnos már nem lehet visszahozni. Számos halálesetet vizsgáltak meg az elmúlt évtizedekben, de legtöbbször nem találtak semmilyen szervi elváltozást, így a tudósok is a sötétben tapogatóztak.

Közel vannak a tudósok a bölcsőhalál okainak megtalálásához

Leálló légzés, hiányzó enzim

Az ausztráliai Sydney-i Westmead Gyermekkórház kutatói dr. Carmel Harrington vezetésével azon a nyomon indultak el, hogy a jelenséget valószínűleg az agy azon hibája okozhatja, amely szabályozza az alvásból való ébredést és légzést.

Harrington 29 éve hasonló körülmények között veszítette el a kisfiát, így személyes érintettsége okán is szeretett volna valamilyen apró jelet találni, amivel közelebb kerülhet több százezer szülő a megoldáshoz. Tudóstársaival vérmintákat elemeztek, amikor észrevették, hogy egy enzim (a butiril-kolinészteráz vagyis BChE) aktivitása jóval alacsonyabb azoknál a csecsemőknél 2-3 napos korukban, akik később hirtelen csecsemőhalálban hunytak el. Ez az enzim szabályozza az agy izgalmi folyamatát, így további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy biztosak legyenek a szerepében. A teljes kutatás az alábbi linken olvasható angol nyelven.


Mit tehet egy szülő, hogy csökkentse a bölcsőhalál kockázatát?

Amíg a tudósok azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak a problémára, addig a szülők feladata az, hogy megakadályozzák a hirtelen csecsemőhalál bekövetkezését.

  • A legfontosabb dolog egy légzésfigyelő beszerzése, számtalan változat létezik már a piacon, nézzünk meg több verziót és döntsünk belátásunk szerint.
  • Sokat segíthet, ha csecsemőt a hátán vagy az oldalán altatjuk az első pár hónapban, és nem teszünk az ágyába semmiféle plüssállatot, kis játékot, ami esetleg akadályozhatja a szabad levegő áramlását. 

    Olvasd el ezt is: Ezért nem szabad semmilyen tárgyat, plüsst, párnát tartani a kiságyban! - hátborzongató videó került fel a TikTokra
     
  • Egyes kutatások a szoptatással is összefüggésbe hozzák a hirtelen csecsemőhalált: eszerint minél tovább táplálja az édesanyja ilyen módon a babáját, annál kisebb az esélye annak, hogy megtörténjen a tragédia.
  • Fontos az is, hogy ne öltöztessük túl a babát még télen sem az alváshoz, valamint rendszeresen szellőztessünk a szobájában, főleg akkor, ha a családban valaki dohányzik. Sokan az egy ágyban alvást sem ajánlják, azonban ha babafészekben alszik mellettünk a csecsemő, akkor nincs probléma, valamint egy babaöböl is kiváló választás lehet, ha szeretnénk a kicsit a közelünkben tudni.

Indexkép: Felipe Salgado képe az Unsplash.com-ról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja