SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elkaptam a koronavírust! Szoptathatok? Hogy védjem meg a babát a fertőzéstől?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2020-11-18
Ha a szoptató anya megfertőződött a COVID 19 vírussal, a saját gyógyulásán túl az a legfontosabb, hogy megvédje az újszülött gyermekét. A koronavírus beteg anyák babái közül minden tizediknél jelentkezik enyhe-közepes légzészavar. A vírus az anyatejben nem választódik ki, cseppfertőzéssel lehet átadni.
Elkaptam a koronavírust! Szoptathatok? Hogy védjem meg a babát a fertőzéstől?

Anyatej

Az anyatej olyan antitesteket tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a csecsemőket a különféle fertőzésektől, ráadásul erősítik az immunrendszert. Az anyatejben lévő immunanyagok pedig csökkentik a tüdőgyulladás kockázatát.

A szoptatás az édesanyáknál és a gyermekeiknél is csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Többek között ezek miatt tehát az a legfontosabb, hogy az édesanya COVID fertőzése esetén semmiképp ne hagyja abba a szoptatást, akár a szülés előtt, akár utána betegedett meg.

Szoptatás

A fertőzött anyák tejében olyan antitestek és immunfaktorok termelődnek, amelyek erősítik a babák szervezetét, hogy hatékonyabb választ adjon fertőzés esetén. Ha az édesanya akkor kapja el a koronavírust, amikor már szoptat, akkor a csecsemő már találkozott a vírussal akár az anyán, akár más családtagon keresztül. Ezért is fontos, hogy ne hagyja abba a szoptatást.

Súlyos tünetekkel

Ha az édesanyának magas láza van, akkor meg kell várni, hogy a láz 38 fok alá csökkenjen, mielőtt tejet ad a babának. A 38 fok feletti anyatej ugyanis nagyon forró, és megégetheti vele a nyelőcsövet.

Ha a tünetek annyira súlyossá válnak, hogy az édesanya nem tudja ellátni megfelelően a csecsemőt - például erős köhögőrohamok lépnek fel-, akkor a lefejt anyatejes táplálás javasolt. A lefejt tejet ugyanúgy lehet hűtőben vagy mélyhűtőben tárolni, mint járványmentes időszakban. Hűtőben 72 óráig, a fagyasztóban pedig 6 hónapig használható fel.

Ha az anya kórházba kerül, akkor ugyanúgy meg kell próbálni folytatni az anyatejes táplálást, ameddig ez nem ütközik akadályba.

A megszakítás kockázatai

Ha megszakítjuk az anyatejes táplálást, a következőkkel kell számolni:

  • csökken a tej mennyisége
  • a cumisüveg miatt a baba később elutasíthatja az anyamellet
  • nő a megbetegedés kockázata

Megelőzés

Anyatejjel nem, csak cseppfertőzéssel adható át a vírus. Az alábbi óvintézkedéseket kell megtenni, hogy ez ne történjen meg:

  • gyakori kézmosás, különösen szoptatás előtt és után
  • a csecsemő jelenlétében maszk használata
  • köhögés vagy tüsszögés esetén kézfertőtlenítés
  • szellőztetés a lakásban naponta több alkalommal
  • a baba környezetében lévő tárgyak gyakori fertőtlenítése
  • puszilgatás kerülése

Ha betartjuk a higiéniás szabályokat, jelentősen csökkenthetjük a baba megfertőződésének kockázatát. A jelenlegi vizsgálatok szerint pedig arra nagyon kicsi az esély, hogy az édesanya vagy a baba maradandó károsodást szenved, ha elkapja a koronavírust.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja