SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 érv a mosható pelenkák mellett

Családinet [cikkei] - 2005-11-07
Miért jobb a babának, a mamának, a környezetnek, ha mosható pelenkát használunk?
Lássuk!
10 érv a mosható pelenkák mellett

1. A kisbaba kényelme

Ki szeretne 24 órán keresztül papírba, műanyagba és egyéb adalékanyagokba csomagolva ülni? Saját magunknak is igyekszünk természetes alapanyagú, finom puha fehérneműt választani. A finom pamut és a tudat, hogy a legkényelmesebbet választottam a picimnek, volt az egyik érv a textilpelenka mellett.

2. A környezetvédelem

Rajtunk múlik, hogy a gyermekeink és unokáink milyen világot örökölnek tőlünk. A tudatos vásárlási szokások kialakításával nagy mértékben csökkenthető a szemét mennyisége és az energiafelhasználás. Az eldobható pelenkák használatával egy gyermek szobatisztaságáig 1 tonnányi nem lebomló hulladék keletkezik. Érdemes figyelembe venni az előállítás során keletkező hulladékot és felhasznált energiát is, valamint a nagy mennyiségű puhafát, melyet alapanyagként használnak. Ehhez képest a textilpelenkázáshoz szükséges pelenkák előállítása és mosása elenyésző mértékben terheli a környezetet.

3. A gazdaságosság

Egy mosható nadrágpelenka készlet, melyet újszülöttkortól szobatisztaságig használhatsz, kb. 4-5 havi eldobható pelenka árából megvásárolható. A mosható nadrágpelenka-készlet egyszeri befektetés, mely bőségesen megtérül, míg az eldobható pelenkával apránként fogy a pénzed. A havi mosási költség meg sem közelíti a havonta eldobható pelenkákra kiadott összeget. A szemétdíjról se feledkezzünk meg, hiszen hetente egy kuka megtelik pelusokkal.

4. Korábbi szobatisztaság

A textilpelenkát használó gyermekek hamarabb és könnyebben válnak szobatisztává. Eldobható pelenkával a szobatisztaság több hónappal kitolódott, ami plusz költség. Lélektani szempontból is érdemes átgondolni. A szuper nedvszívó képességű eldobható pelenkákban a gyermek nem érzékeli a pisilés és a kakilás következményét. A kicsiknek nincs lehetőségük megtapasztalni és megtanulni, hogy valóban mi történik ilyenkor. Pedig ebben a korban nagyon fontos, hogy tudatosodjanak bennük saját testi folyamataik. A szobatisztává válás idején praktikusak a mosható leszoktató pelenka, melyet a gyermek saját maga is le tud tolni.

5.  A mosható pelenkák vegyszermentesek

A poliakrilát zselé, amely a nagy nedvszívást biztosítja az eldobható pelenkákban, viszonylag új anyag, nincsenek még adatok a hosszútávú hatásaira vonatkozóan. A megfigyelések szerint a poliakrilát zselé súlyosbíthatja az asztmás tüneteket, sőt okozhatja is.* Az eldobható pelenkák dioxint tartalmaznak. Az Ökotex minősítésű alapanyagból készült mosható nadrágpelenkák nem tartalmaznak káros anyagokat. A nem organikus termesztésű textíliák is tartalmaznak dioxint, azonban ez néhány mosás után kimosódik. Az eldobható pelenkánál azonban nem lehet a dioxintól megszabadulni.

6. Jobb a baba bőrének

A korszerű mosható nadrágpelenkák nedvszívása nagyobb, mint a hagyományos pelenkáké, a hiedelemmel ellentétben nem ázik fel benne a baba bőre. Egy tanulmány szerint az eldobható pelenkák elterjedése óta ugrásszerűen megnőtt a pelenkakiütések száma. Régebben a textilpelenka használata során előforduló kiütések inkább a fertőtlenítőszer és mosószer-maradványoknak voltak köszönhetőek. Az eldobható pelenkák nedvszívása hiába nagyobb, ezeket is cserélni kellene 3-4 óránként. A nagy nedvszívás és a költségek miatt azonban ez sokszor elmarad. Bizony ez nem tesz jót a bőrnek. Ráadásul milyen rossz lehet a kicsinek a pisivel teli nehéz csomagot cipelni. Az eldobhatók nedvszívása nagy, és nemcsak a pisit szívja be, hanem a baba bőréből a nedvességet is elvonja. Így könnyebben alakul ki pelenkakiütés. Kicsit furcsa, hogy a reklámok szerint a baba bőrének a minél szárazabb érzés a jó. Ha pedig felnövünk, a reklámok már a bőr hidratálását, nedvességtartalmának fokozását hirdetik.

7. Egyszerű és kényelmes a mamának


A mosható nadrágpelenkákat könnyű feladni a babára, jól illeszkednek. A mosás sem jelenthet problémát a mai, mosógéppel felszerelt háztartásokban. Napi öt percnél nem igényel több időt. Ennél több időbe telik az eldobható pelenkák beszerzése. És kevesebbszer kell kivinni a szemetet. :) Többet nem fordulhat elő, hogy akkor fogy el a pelenka, amikor a közelben minden üzlet zárva van.

8. Puha párna az induláskor

Amikor elindulnak a babák, számtalanszor huppannak popsira. Mennyivel jobb ilyenkor, ha a puha textil felfogja az ütődést. A laposabb, keményebb papírpelenkák nem tompítanak ilyen jól.

9. Próbáld ki, akár csak gondolatban

Az eldobható pelenkák akár egy hét alatt is jó nagy kupaccá gyűlnek össze. Csak egy pár napig rakd külön a pelenkákat, és képzeld el, mi gyűlik össze több év alatt. A lakóhelyünk nem ér véget a lakásunknál. Te szeretnél ekkora szeméthalom mellett lakni?

Képzeld el, hogy eldobható pelenkát kell hordanod egész nap. Ha ritkábban cserélnéd, akkor egy kényelmetlen csomag lenne a combjaid között, ami lelóg, és olyan, mintha súlyzós övet kötöttél volna a derekadra.

A pelenkában található zselé agresszíven gyűjti magába a nedvességet, akár a bőrből is elvonja. Ugye nem tennénk semmit például az arcunkra, ami elvonná a nedvességet? Helyette hidratáló krémeket és fürdés után is a bőr kiszáradását megelőző testápolót használunk. Akkor a babának miért lenne jó az a szárazság? Mert ezt ismétlik a reklámok?

10. Mutass példát

Kezdd te a környezetedben! A többiek is kedvet fognak kapni, ha látják, hogy működik, és jó. Így lesz egy kis változtatásból nagyobb változás. Kis tettekkel is hozzájárulhatunk földünk lakhatóbbá tételéhez.

Babó Krisztina
Monapel mosható nadrágpelenkák
www.monapel.hu
www.bababolt.com

Az eldobható pelenkák kibocsátott anyagai asztma jellegű tüneteket okoztak egereknél

WESTPORT, Oct 01 (Reuters Health) - Chemical emissions from disposable diapers leads to pulmonary irritation and other symptoms in exposed mice, researchers report in the September-October issue of the Archives of Environmental Health.

Indexkép: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja