SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogakat találtak egy csecsemő agydaganatában

Családinet [cikkei] - 2014-02-28
Fogakat találtak egy négyhónapos amerikai csecsemő agydaganatában. A betegség nagyon ritkán fordul elő, ilyen elváltozással ennél a daganatnál pedig korábban valószínűleg senki sem találkozott - olvasható az eset orvosi leírásában.
Fogakat találtak egy csecsemő agydaganatában

A daganat eltávolítása után a kisfiú jól fejlődik. Az orvosok úgy vélik, az eset rávilágít arra, hogyan alakul ki a daganatoknak ez a ritka formája - tudósított a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál a New England Journal of Medicine friss számában leírt esetről.
    
Az orvosok akkor kezdték gyanítani, hogy valami nincs rendben, amikor a baba feje gyorsabban kezdett nőni, mint a hasonló korú csecsemőké általában. Az agyi képalkotó vizsgálat daganatot mutatott ki, melyben az alsó állkapocs fogaihoz hasonló struktúrák tűntek fel.
    
A tumort eltávolították, és kiderült, belsejében számos, teljesen kifejlett fog helyezkedett el - olvasható a jelentésben. A szövettani vizsgálat megállapította, a kisfiúnak kraniofaringiomája volt. Az agydaganatoknak ez a ritka típusa golflabdánál is nagyobbra megnőhet, ám nem képez áttételeket.

 A kutatók mindig gyanakodtak, hogy ez a daganat ugyanolyan sejtekből jön létre, amilyenek a fogak kialakulásában is részt vesznek, azonban valódi fogat még soha nem találtak az efféle tumorok belsejében - mondta Narlin Beaty idegsebész, a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának idegsebésze, aki kollégájával, Edward Ahnnal a kisfiút megoperálta.
    
Találtak már fogakat más típusú agydaganatban: a teratómában, amely az embrionális kor három alapszövetéből épül fel. Ezzel szemben a kraniofaringioma csak egy szövetréteget tartalmaz. A kisfiú esete újabb bizonyíték arra, hogy a daganatnak nála kialakult típusa valóban a fogakat felépítő sejtekből jön létre.
    
Az agydaganatnak ez a fajtája gyakrabban fordul elő 5-14 éves gyermekeknél, kétéves kor alatt pedig igen ritkán diagnosztizálják az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet adatai alapján.
    
Orvosai szerint a kisfiú a körülményekhez képest jól fejlődik. Betegsége a fontos hormonok kibocsátásában részt vevő agyalapi mirigy daganata volt, és a tumor sok fontos agyi kapcsolatot pusztított el, ezért élete végéig hormonkezelést kell kapnia.
    
Beaty hozzátette: a jókora daganat pontosen a baba agyának közepén alakult ki, a modern műtéti technikák korszaka előtt nem valószínű, hogy túlélhette volna.

http://www.livescience.com/43706-brain-tumor-teeth.html

Forrás: MTI

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja