SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan zajlik és miért fontos a terhességi cukorterheléses vizsgálat?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-08-31
A babavárás időszaka megterheli a kismama szervezetét, és a hormonális rendszer néhány esetben nem tud alkalmazkodni a megváltozott igénybevételhez. A várandósság ideje alatt a lepény is hormonokat termel, melyeknek hatása az inzulinéval ellentétes, e változás miatt az édesanya szervezetének több inzulint kell termelnie, akár a normális mennyiség háromszorosát-négyszeresét is. Ha a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni, a cukorszabályozás felborulhat és terhességi cukorbetegség alakulhat ki. A baba megszületése után ez az állapot néhány nap alatt spontán rendeződik.
Hogyan zajlik és miért fontos a terhességi cukorterheléses vizsgálat?

Miért van szükség terhességi cukorterheléses vizsgálatra?

Magyarországon jelenleg a várandós nők 7-8 százalékát érinti a probléma, ami diétával jól kezelhető, ritkán van szükség inzulinos kezelésre, és a szülés után az is elhagyható, amennyiben az állapot a babavárással függött össze. Felismerni és kezelni azért szükséges, mert a tünetszegény vagy teljesen tünetmentes állapot mögött veszélyes szervi problémákat okozhat mind a baba, mind az édesanya szervezetében.


A cukorterheléses vizsgálat időpontja

A terhesgondozás során a 10.-12. héten kerül sor először vérvizsgálatra, éhgyomri vércukorérték megállapítására. Ha ez rendben van (4,1-5,6 mmol/l), akkor a terheléses vizsgálat ideje általában a 24-28. hét között történik.


Kockázati tényezők

Egyes esetekben az orvos hamarabb is elrendelheti a vizsgálatot, hiszen tekintettel van az édesanya szervezetében lévő kockázati tényezőkre, melyek a terhességi diabéteszre hajlamosítanak. Ilyen kockázati tényezők:
 

  • a túlsúly,
  • cukorbeteg családtag,
  • előző terhességek alatti vércukor probléma,
  • magasabb anyai életkor,
  • policisztás ovárium szindróma,
  • magas trigicerid szint,
  • korábbi terhességből születő nagy súlyú baba.
     

Ha a kockázati tényezők jelen vannak, az orvos már az első trimeszter végén kérhet cukorterheléses vizsgálatot.


A terhességi cukorterheléses vizsgálat menete

A terheléses cukorvizsgálat lényege, hogy ellenőrzött mennyiségű és minőségi cukor (glükóz) bevitele mellett folyamatos mérésekkel ellenőrzik, hogy a kismama szervezete két óra alatt hogyan tudja a vérből a szövetekbe juttatni a cukrot, hogyan működik az anyagcsere-háztartása, szélsőséges mennyiségű szénhidrátot adott időn belül fel tud-e dolgozni. Két óra alatt a termelődő inzulinnak a vércukorszintet le kell vinnie 5,6 mmol/l alá.

A terheléses vércukorvizsgálatra a nőgyógyász szakorvos, vagy a háziorvos ad beutalót. Érdemes magunkkal vinni a vizsgálatra egy ismerőst, mert nem könnyű fizikailag, és két órás bent tartózkodást követel, jó, ha ezalatt van velünk valaki. Ne felejtsünk el maszkot vinni, nehogy emiatt kerüljünk konfliktusba az egészségügyi személyzettel.

A vizsgálatot kiíró orvos információt ad arról, hogy a gyógyszertárból 75 gramm glükózt tartalmazó tasakot kell beszereznünk, ami nem vényköteles, ára nagyjából 350-500 forint körül mozog. Ezt a cukrot kell majd 250-300 ml vízben feloldani, és 5-10 perc alatt elfogyasztani.

Vannak olyan laborok, ahol megengedik, hogy otthon keverjük össze az egyveleget, és éjszakára a hűtőben tároljuk, így a hűvös ital egy kis citromlével ízesítve könnyebben befogadható. Jellemzőbb azonban, hogy a glükózt a személyzet szereti felbontani és összekeverni, valamint előttük kell meginni is, így inkább erre készüljünk. Fontos, hogy a vizsgálat mindenki számára egyforma, és így ellenőrizhető, nyomon követhető, ezért ügyel a labor dolgozója arra, hogy terv szerint történjen a vizsgálat.


Mire figyeljünk a cukorterheléses vizsgálat előtt?

Az OGTT (terheléses vércukor vizsgálat) éhgyomri méréssel kezdődik, tehát ne igyuk meg az első mérés előtt a cukros oldatot! Az éhgyomri mérés azt jelenti, hogy előtte 10 óráig nem fogyaszthatunk semmit, és nem is ihatunk, csak tiszta vizet. A reggeli kávé vagy tea még ízesítés nélkül sem fogyasztható. A terheléses vizsgálat előtti három napban a szokásos étrendünket kell tartani, és legalább 150-200 gramm szénhidrátot kell fogyasztanunk ezekben a napokban. Ha „rákoplalunk” a mérésre, lehet, hogy jó eredmény születik, de nem a valós. Ebben a három napban a szokásos mennyiségű fizikai munkát kell végezni, tehát ne most csináljunk nagytakarítást… A szélsőséges mértékű mozgás befolyásolja a cukorfelhasználást.

Érdemes viszont szendvicset és innivalót vinni a vizsgálatra, mert a második szúrás után már ehetünk, és szükséges is.


A vizsgálat eredménye

Az éhgyomri vérvétel eredményét a személyzet megnézi, mielőtt tovább mennének a vizsgálattal. Ha az éhgyomri érték is magas, nem terhelik tovább a szervezetet, hanem szakemberhez irányítják a kismamát. Minél többet tudunk a vizsgálatról, annál jobban képviselhetjük az érdekeinket – tehát ha azt látjuk, hogy az éhgyomri érték 6 mmol/l-nél magasabb, szóljunk a vizsgálat továbbvitelével kapcsolatos kételyeinkről.

Az OGTT vizsgálat lehet 3, 4, vagy ötpontos is, a jelenlegi gyakorlat a három pontos vizsgálatot részesíti előnyben, tehát az éhgyomri szúrást követően 60 percnél, és 120 percnél fogják megszúrni a vénánkat. Két óra múlva a magas cukortartalmú ételt fel kell tudni dolgozni, és a vércukorértéket 7 mmol/l alá vinni.


A cukorterheléses vizsgálat mellékhatásai

A vizsgálat megterhelő. Aki nehezen viseli a szúrást, kérheti, hogy fektessék le, amíg a tű a látható tartományban van. Érdemes a vizsgálatra egy citromot vinni, és tartalmát belecsavarni az italba, mert fogyaszthatóbbá teszi, és a cukorértékét nem változtatja meg.

Az éhgyomorra elfogyasztott édes szirup mellékhatásokat okozhat,

  • hányingert,
  • hányást,
  • izzadást,
  • szédülést,
  • szemszikrázást,
  • puffadást,
  • fejfájást.

A stressz emelheti a vércukor értéket, tehát igyekezzünk nyugodtnak maradni, és ne olvassunk félelmetes híreket és katasztrófa tudósításokat a váróban!

Ha ezeket a kellemetlen tüneteket sikerül legyőzni, két órát kell nyugalmi állapotban eltöltenünk, nem hagyhatjuk el a kórházat, és nem sétálgathatunk. Ilyenkor jól jön a kísérő, vagy a könyv, telefon. Ha nem sikerül a gyomrunkban tartani a folyadékot, és kihányjunk – ez bizony előfordul –, mondjuk el a nővérnek, mert a vizsgálat eredményét ez a kis malőr megváltoztatja.

Ebben az esetben egy másik alkalommal, próbareggeli formájában végzik majd el a mérést. A próbareggeli egy zsömlét és két dl tejet jelent, melynek elfogyasztása után két órával mérik a vércukorszintet. Ez a kellemesebb vizsgálati mód azért nem általános, mert a zsömle és a tej szénhidrát értéke nem annyira ellenőrizhető, mint 75 gr. tiszta glükózé.  

A bent töltött két óra alatt nem ehetünk mást, és nem is ihatunk, csak vizet, sőt, a dohányzás is tilos - bár ez kismamák esetében egyébként is kerülendő.


Terhességi cukorterhelés értékei:

 

 

Éhgyomri vércukorszint

120 perces vércukorszint

Normál vércukorérték

4,1-5,6 mmol/l

<5,6mmol/l

Terhességi hiperglikémia

>5,6 mmol/l

7,8 mmol/l

Terhességi diabétesz

>7,0 mmol/l

>11,1 mmol/l

 

Ha a 120 perces érték 7,8 mmol/l fölött van, akkor terhességi cukorbetegség áll fenn. Ebben az esetben fel kell keresni egy diabetológus szakorvost és egy dietetikus szakembert, akik segítségével össze lehet állítani egy diétás étrendet. A kezeletlen diabétesz veszélyezteti a babát is, méhlepény elégtelenséget, magzati szívproblémát, magas vérnyomást okozhat, és emelheti a koraszülés kockázatát is. A magas vércukorérték láthatatlanul rombol.

Ne indulj el a vizsgálat után úgy, hogy nem fogyasztasz némi ételt-italt! Fáradtságot és gyengeséget érezhetsz a nap további részében, inkább pihenés legyen a délutáni program.

Fontos még tudni, hogy lázas állapotban, akut betegség alatt, vagy műtét után nem végzik el a vizsgálatot.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja