SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nők 70%-ának megnő a lába a terhesség alatt és után - Íme a magyarázat

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-07-12
Ahány gyerek, annyival nagyobb számú cipő? Anyukák számoltak be arról, hogy szülés után ki kellett dobniuk kedvenc lábbelijüket - ugyanis már nem jött fel többé a lábukra, ami akár több számmal is megnőtt. Észszerű magyarázatnak tűnhet, hogy a vizesedés és a terhesség alatti plusz súly az okozója a lábméret növekedésének, azonban ez nem így van. Hiszen a változás tartós, a lábfej a terhesség után sem áll vissza az eredeti méretére. De akkor ki vagy mi felelős a misztikus lábnövekedésért?
A nők 70%-ának megnő a lába a terhesség alatt és után - Íme a magyarázat

A lábméret növekedése terhesség alatt

3 gyerek, 3 számmal nagyobb cipő?

Mónika 3 gyerek édesanyja, azt mondja, minden gyerek után egy számmal nagyobb cipő jött csak fel a lábára.

”Először azt hittem, hogy azért van mindez, mert meghíztam. De hiába nyertem vissza a régi alakomat, a cipőmet akkor sem tudtam már felvenni.”

Egy másik nő épp várandós, ő így osztotta meg aggodalmát a közösségi médiában: ”Tényleg igaz az, hogy terhesség után megnő az ember lába? Nekem már most 41-es, és alig találok magamra cipőt, nem szeretném, ha még ennél is nagyobb lenne.”

Eszter lába a szülés után 38-asról, 39,5-re változott.

Azokat a cipőket, amiket 5 évvel ezelőtt vettem, már nem tudom hordani, mert mind kicsi lett. 2 éve szültem, és már nem lesz kisebb a lábam.”

A relaxin nevű hormon hatása: megnyúlt szalagok, lazább ízületek

Dr. Kerekes Tímea, szülész-nőgyógyász azt mondja, terhesség alatt egyes hormonok dominánssá válnak, ilyen például a progeszteron hormon.

”Termelődik egy relaxin nevű hormon is, ami lazítja az ízületeket. Ez azért fontos, hogy később, amikor a szülésre kerül a sor, akkor a medence ízület egy kicsit alkalmazkodni tudjon a kisbaba fejméreteihez. A baba fejméreteihez képest a női medence ugyanis meglehetősen szűk, ezért kell egyfajta alkalmazkodás. Ilyenkor az összes ízületünk lazább lesz, akár egy térd-, vagy bokasérülésnek is megnőhet a kockázata a terhesség alatt - és emiatt nő meg a lábméret is.”

Vagyis azok a kis szalagok és ízületek, amik a lábnak - bokától a talpig - az apró csontocskáit összetartják, azok sokkal lazábbak lesznek, ezért akár a boltozatok meg is süllyedhetnek. Emiatt pedig nagyobb lesz a lábméret.

”Magamon is észrevettem a lábméret változást, én egyébként két babát szültem. Terhesség alatt pedig könnyen kifordult a bokám, ha egy kicsit is egyenetlen volt a talaj."
 

Szoptatás alatt tovább lazulnak az ízületek

Dr. Kerekes Tímea szülész-nőgyógyász hozzátette, hogy szoptatás alatt is termelődnek ezek a hormonok.

”A prolaktin és az oxitocin felelősek a tejtermelésért és a tejleadásért, de a progeszteron hormon ezt nagyban támogatja. Emiatt van az, ha valaki 3 évig szoptat, akkor a terhesség és a szoptatás időszaka összeadódik, vagyis azt mondhatjuk, hogy ő szinte 4 évig kapta ezeket a hormonokat.”

Ráadásul a babát az anya ilyenkor sokat hordozza, és előfordulhat az is, hogy a terhesség alatt felszedett plusz kilók még nem mentek le teljesen. Ezek a plusz terhek pedig mind hatással vannak az ízületekre és elősegítik, hogy lazuljanak. Ez is szerepet játszik tehát a lábméret növekedésében.
 

Ha megnő a láb, akkor már úgy is marad

Szoptatás után a lábunk mérete már nem lesz kisebb, vagyis nem megy vissza eredeti méretére. Ha terhesség előtt 38-as volt a lábunk, ami 39,5-esre nőtt, akkor kénytelenek leszünk lecserélni a cipőinket nagyobbra.

”Van, aki azt veszi észre, hogy hosszában növekszik a lába, van, aki azt, hogy széltében, tehát ezek a boltozatok nem tartanak már annyira jól.”


Középidőben nagyobb a sérülésveszély

Ez a relaxin hormon nemcsak terhesség alatt, hanem középidőben, peteéréskor is termelődik a szervezetben, de ez, szemben a terhességgel és a szoptatással, csak pár napig tartó hatás.

”Kutatások igazolják, hogy ha a sportolók peteérés körüli állapotban voltak, akkor könnyebben megsérültek a versenyen. Egy idő után rájöttek arra, hogy nem szerencsés a ciklus közepén elindulni egy versenyen, de persze ez nem megoldható. Ilyenkor a relaxin és a megnövekedett progeszteron szint miatt nagyobb a sérülés kockázata.”
 

Tornával megelőzhető

lábtornaMART PRODUCTION fotója a Pexels oldaláról

Érdemes már a terhesség alatt tornázni. A lábfejtorna ugyanis erősíti ezeket az ízületeket, így kisebb a kockázata a sérülésnek. Vagyis kisebb eséllyel fordul majd ki a bokánk, ha gyerekünk után szaladunk a játszótéren és közben elbotlunk valamiben.

Indexkép: Artem Beliaikin fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja