SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magzati alkohol-szindróma - egy döntés kihatása az egész életre

Családinet [cikkei] - 2014-09-23
A magzati alkohol-szindrómára vonatkozó nemzetközi számadatok meglepően magasak. Minden harmadik alkoholproblémával küzdő várandós nő folytatja az italozást a terhesség ideje alatt. Ez hosszútávon magzati károsodást idézhet elő. A magzati alkohol-szindróma miatt megjelenhetnek fizikai és neurológiai károsodások is. Tudatában vagyunk annak, hogy az alkohol mennyire veszélyezteti a gyerekeinket?
Magzati alkohol-szindróma - egy döntés kihatása az egész életre

A magzati alkohol-szindróma fogalma a 70-es években jött létre. Eredetileg ez egy olyan szindrómát jelentett, amely azokat az anyákat érintette, akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt a terhességük ideje alatt. Először csak azokkal a nőkkel hozták összefüggésbe, akik alkoholfüggők voltak, de idővel kiderült, hogy ennek a problémának sokkal nagyobb kihatása van.  Magyarországon, hasonlóan más országokhoz, sokkal több gyerek születik magzati alkohol-szindrómával, mint Down-kórral. Minden évben legalább háromszáz gyerek jön a világra magzati-alkohol szindrómával Magyarországon.

Mik a tünetek?

A terhesség alatti alkoholfogyasztás vetélést okozhat. Azok a gyerekek, akik mégis élve születnek, a magzati alkohol-szindróma fizika és neurológiai tüneteit hordozzák. Ezek különféle mértékben jelentkeznek. Az, hogy az alkohol milyen mértékben van hatással a magzatra, függ az egyéni fogékonyságtól, amely hasonlít a felnőttek tűrőképességéhez.

Fontos tudni, hogy nincsen úgynevezett „biztonságos terhességi időszak”, amely alatt nyugodtan lehet alkoholt fogyasztani a magzat sérülése nélkül. Minden terhességi trimeszterben okozhat károsodásokat az alkohol az adott periódusnak megfelelően a magzat fejlődésében.
Az első trimeszterben késés jelentkezhet a növekedésben és fejlődési diszmorfia állhat elő (átlagostól eltérő, kóros testformák), a második és a harmadik trimeszterben a központi idegrendszer a leginkább érintett, továbbá a neurotranszmitterek abnormális termelődése a jellemző (neurotranszmitterek: kémiai ingerületátvivő anyagok, amelyek a jeleket szállítják az agy, és a test többi része között).  

Ezért van az, hogy a magzati alkohol-szindrómában szenvedő gyerekeknek problémát okoz a testük irányítása akkor is, ha az agyuk tökéletesen érti az irányításra vonatkozó parancsokat – mondta Ma³gorzata Klecka, a Fastryga alapítvány vezetője. Ez az alapítvány az alkohol, és a különböző mérgek által a terhességi időszak alatt előidézett fejlődési rendellenességekben szenvedő embereken segít.   

Az egészséges életmód propagálása az első nőgyógyászati látogatás alkalmával

Az Amerikai Orvostudományi Intézet szerint a terhesség ideje alatti alkoholfogyasztás nagyobb károkat okoz, mint a drogok használata.  A magzati alkohol-szindróma az egyik olyan betegség, amely teljességgel elkerülhető.  A megoldás a teljes alkohol elvonás a terhességet megelőző és a terhesség alatti időszakban.  Az egészségügyi felvilágosítás és a megfelelő oktatás elengedhetetlen a magzati alkohol-szindróma előfordulásának csökkentéséhez. 

Még mindig nagyon sok a tennivaló az emberek oktatásában – mondta Ma³gorzata Klecka. A legfontosabb cél a tudatosság kiépítése ezzel a betegséggel kapcsolatosan a leendő anyáknál. A nőgyógyászoknak kulcsszerepük van, az elkötelezettségüktől, és a tapasztalatuktól függ, hogy a nő tudatában lesz-e a veszélyeknek, amelyeket a terhesség alatti alkoholfogyasztás okoz.

Többször találkoztam az alábbi kérdéssel:  „Veszélyes a babára nézve, ha nem tudtam, hogy terhes vagyok, és alkoholt fogyasztottam a terhesség alatt?"  - mondta az egyik DocPlanner.hu-n regisztrált nőgyógyász. 

Nagyon fontos, hogy ezeket az információkat minél hamarabb átadják. A nőgyógyászati látogatásra a legideálisabb időpont az, amikor a szülők már tervezik a terhességet. Az átfogó magyarázat a leendő anya teendőiről, és a pontos információ a kockázatokról hozzájárulnak a magzati alkohol-szindróma megelőzéséhez. 

Az Alberta Orvostudományi Egyesület orvosoknak szóló ajánlásában az első helyen szerepel a szindrómával kapcsolatos események megelőzése.  A magzati alkohol-szindrómával kapcsolatos megelőzés és oktatás felbecsülhetetlen értékű. Még mindig nagyon sok olyan nővel találkozom, akik isznak a terhességük alatt, anélkül, hogy tudatában lennének annak, hogy ezzel kárt okoznak a gyermeküknek.  

Ma³gorzata Klecka Még mindig nagyon sok mítosz kering a szülés előtti alkoholfogyasztásról: egy pohár bor nem árt”, „csak ne vidd túlzásba”, „a sör nem alkohol”, „a vörösbor jót tesz a terhességednek, ha vérszegény vagy”, „egy pohár konyak ellazít, jó kedvet csinál, és jobb a gyereknek, ha az anya nyugodt és boldog”. A közelmúltban beszéltem egy anyával, aki iszik a terhessége alatt. Ő ezzel érvelt: „Azért iszom most, mert a szülés után szoptatni fogok, és akkor már nem lesz rá lehetőségem.” 

A magzati alkohol-szindróma azon kevés betegségek közé tartozik, amelynek a kialakulására az anyának teljes ráhatása van. A terhesség alatti alkoholfogyasztás teljes elhagyása lehetővé teszi, hogy az anya megvédje a gyerekét a magzati alkohol-szindróma tüneteitől.

Forrás: DocPlanner.hu
Fotó: Victor Habbick/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja