SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meddőség: nem csak a nő lehet felelős érte

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2011-02-18
Hazánkban a meddő párok aránya eléri a 25 százalékot. Fontos hangsúlyozni, hogy - a legtöbbször legalábbis - párokról van szó, hiszen a fogamzási nehézség legszűkebb értelemben véve is két embert érintő probléma. Ennek ellenére még mindig népszerű az a felfogás, hogy a meddőségért a nő a felelős. E témában szakértőnket, Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosát kérdeztük.
Meddőség: nem csak a nő lehet felelős érte

Ennek a hátterében nagy valószínűség szerint az áll, hogy évszázadokon keresztül alá-fölérendeltségi viszonyban éltek a házastársak, ahol elképzelhetetlen volt, hogy a férfi viselje a gyermekáldás elmaradásának felelősségét, és csorba essen a férfiasságán. A másik ok pedig az, hogy a nő testi változásai teszik nyilvánvalóvá a gyermek érkezését.

Négy ciklus

Még akkor is mindössze 25 százalékban következik be a megtermékenyülés 35 év alatt, ha mindkét fél egészséges, és az ovuláció időszakában kerül sor az együttlétre. „Ez alapján elmondhatjuk, hogy átlagosan négy ciklusra van szükség ahhoz, hogy nagy valószínűséggel megfoganjon egy gyermek. A WHO előírásai szerint egy év rendszeres szexuális élet mellett nyilvánítanak egy párt meddőnek, ezalatt azt értjük, hogy a pár 3-4 naponként él védekezés nélküli nemi életet”- mondja Dr. Vereczkey Attila.

Lehetséges okok

A meddőség okainak feltérképezésénél mindkét fél teljes kivizsgálására sor kerül, hiszen ez alapján tudják az orvosokkal közösen megtervezni a következő lépéseket. Először elbeszélgetnek a páciensekkel, felveszik az anamnézisüket, és megbeszélik a további teendőket, ezt követően kerül sor a kivizsgálás megkezdésére. Férfiak esetében két oka lehet a fogamzás elmaradásának. Az egyik az, hogy a férfi valamilyen szexuális jellegű zavarral küzd, vagyis hiába jó minőségű az ondó, nem jut el a rendeltetési helyére. „Ebben az esetben ezen a problémán segítünk a megfelelő szakember bevonásával – folytatja a főorvos. Ha testi okot találunk a háttérben, akkor azt kezeljük, azonban gyakran pszichológiai segítségre van szükség, ami szerencsére már egyre inkább elfogadott a páciensek körében is. Mindenesetre nagy megkönnyebbülést jelent a férfiak számára, amikor ismét képesek szexuális életet élni, hiszen ez a probléma sokszor rányomja a bélyegét a párkapcsolatra is.”

Lusta spermiumok



A férfi meddőség hátterében azonban testi okok is állhatnak, sokszor kiderül ugyanis, hogy a spermiumok lassan mozognak (astherozoospermia), vagy pedig alacsonyabb a számuk (oligozoospermia), a WHO ajánlása szerint a normál érték legalább 15 Millió spermium/ml. Emellett az is előfordul, hogy a sperma más módon károsodott (teratozoospermia), ami nem csoda, hiszen sok környezeti ártalom befolyásolhatja károsan a termékenységet, például ilyen a dohányzás, illetve a rendszeres alkoholfogyasztás. Bár ez a szám óriásinak tűnhet, azonban a spermiumoknak sok akadályt kell legyőzniük a petesejt megtermékenyítéséig, emellett fontos, hogy a legéletképesebb győzzön. Ilyenkor egyébként megkérik a pácienseket, hogy adjanak mintát, akár arra is van lehetőség, hogy ezt otthonról hozzák be, emellett vér és vizelet vizsgálatára is sor kerül, hogy kizárják a belgyógyászati, illetve a szexuális úton terjedő betegségeket. A klinikán emellett genetikai vizsgálatokra is lehetőség van a pár mindkét tagja számára, hiszen ilyen okok is állhatnak a meddőség hátterében.

Női szakasz

Egy hölgy kivizsgálása hasonló módon zajlik. Szintén fontos, hogy pontosan feltérképezzék a gyermekáldás elmaradásának hátterét. Ennek során gyakorlatilag áttekintik azt az utat, amelyet a petesejtnek kellene bejárnia, és megnézik, hogy hol van esetleg olyan akadály, ami miatt késik a baba. „Ennek során a vér és vizeletvizsgálaton kívül azt is megnézzük, hogy van-e tüszőérés, termelődnek-e egészséges petesejtek, illetve egy kontrasztanyag bejuttatása segítségével azt is megtudhatjuk, hogy átjárhatóak-e a petevezetők. Ezen vizsgálat során a méhüregi rendellenességek feltárására is sor kerül, sok esetben jóindulatú izomdaganat, azaz myoma, vagy méhfejlődési rendellenesség állhat a háttérben. Ez a vizsgálat nem igényel altatást, lényegében fájdalommentes, és nagyjából tíz percet vesz igénybe” - osztja meg velünk Dr. Vereczkey Attila. Az anamnézis egyébként sokat segít, hiszen ha a hölgy teherbe esett már a múltban, akkor az azt jelenti, hogy a méh környékén érdemes keresni a probléma hátterét. Emellett klinikánkon szoktunk javasolni egy ingyenes pszichológiai konzultációt is, amely megkönnyítheti a várakozás időszakát.

Kezelés

„Fontos tehát, hogy nagyon alaposan feltérképezzük a probléma hátterét, hiszen ilyen módon tudunk a leghatékonyabban segíteni abban, hogy a gyermekre vágyók akár hosszú évek várakozása után megfoganjanak. A problémától függően sokféle kezelés létezik, ha például a spermiumok minősége nem megfelelő, vagy nem képes a spermium megtermékenyíteni a petesejtet, akkor PICSI eljárás segíthet, vagyis a spermiumokat versenyeztetjük egy olyan anyag segítségével, amely odavonzza a legegészségesebbeket, és ezek közül ültetünk be egyet a petesejtbe. Ha azonban kiderül, hogy hormonális okai vannak a fogamzás elmaradásának, akkor endokrinológus szakvéleményét kérjük, amit esetleg kiegészíthet egy dietetikus segítsége” – tudhattuk meg a Versys Clinics szakemberétől. A pontos kivizsgálások tehát rendkívül fontosak abban, hogy célzottan és hatékonyan tudjanak beavatkozni a rendszerbe, hiszen a gyermekáldás elmaradásának számos oka lehet, érdemes tehát időt szentelni ezekre a vizsgálatokra.

Fotó:tanakawho:Calla lily in sepia: http://piqs.de/fotos/2709.html

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Az életkorral összefüggő látásproblémák közül a szürkehályog a leggyakoribbak közé tartozik, hiszen a legtöbbünknél nagy valószínűséggel kialakul az életünk során. Bár sokaknál évekbe telhet, amíg a szürkehályog jelentősen befolyásolja a látást, olyan eset is akad, mikor néhány hónap alatt jelentős látásromlást él meg a beteg. A kezelési kockázatok minimalizálása érdekében döntő fontosságú lehet, meddig várunk a műtéttel a tünetek észlelését követően.
A szerkesztő ajánlja