SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 39. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harminckilencedik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 39. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 39. hét

Mostanra a pici elérte a születési súlyát, - ez általában 3 és 4 kiló körül mozog; a hossza 45-55 centi - és minden szerve működik. Mivel az anyák csupán 5 százaléka szül „időben”, a baba most már bármelyik pillanatban megérkezhet. A szülés többféleképpen kezdődhet: enyhe görcsökkel (a leggyakoribb forgatókönyv), szalma színű folyadék, a magzatvíz elfolyásával, vagy azzal, hogy mesterségesen indítják be a szülést vagy akár a császármetszéssel. Ha programozott szülésed lesz, a korházba érkezésed után akár császármetszésre készítenek elő, akár Prostaglandin gélt kapsz, hogy puhítsa a méhnyakad, - Oxytocint is fogsz kapni intravénásan, ez indítja el az összehúzódásokat, illetve segít a tejelválasztás megindulásában. Ha megvárod, amíg magától indul be a szülés, azonnal hívd az orvost tanácsokért, ha elfolyik a magzatvíz vagy ha az összehúzódások fájdalmasabbá válnak. Valószínűleg azt fogja mondani, hogy várj, amíg 5-8 percenként nem jelentkeznek a fájások, csak akkor menj be a kórházba. Ez hosszú órákba telhet, főleg ha első szülésről van szó, szóval próbálj egy kicsit aludni, sétálni vagy filmet nézni - tegyél bármit, ami kilazít és energiával tölt fel. Tekints úgy magadra, mint arra a futóra, aki másnap futja az első maratoniját. Kicsit meg van ijedve, de annál izgatottabb!



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 39. hét

A test változásai a harminckilencedik hétenMikor megérkezel a kórházba, megnézik, hogy mennyire van kitágulva a méhszájad. (10 centiméternél már jön a baba) Ha 3-4 centire már kitágultál, lehet, hogy megkérdezik, szeretnél-e epidurális érzéstelenítőt, hogy könnyebben elviseld a fájdalmat. (Nem minden kórházban ez a protokoll.) Vannak, akik esküsznek rá, és vannak, akik természetesen szeretnének szülni. Mindkét álláspont változhat a szülés során, de akkor sincs semmi baj.
 

 

 



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 39. hét

Emlékszel, milyen régen vársz erre a pillanatra? Előfordulhat azonban, hogy nem egészen úgy történik, ahogy elképzelted. Lehet, hogy elfolyik a magzatvized, de nem indulnak meg az összehúzódások - akkor mesterségesen kell, hogy elindítsák. És lehet, hogy hosszú órákon keresztül vajúdsz anélkül, hogy akárcsak egy kicsit is tágulnál - akkor muszáj, hogy megcsászározzanak. Ezt egyszerűen senki sem tudhatja előre.

Minden születés olyan egyedülálló, mint a kisember maga, aki a világra jön általa. És azok az események, amiket most katasztrofálisnak ítész, - hogy a férjed egy dugóban csücsül, valahol a munkahelye és a kórház között ,vagy hogy kint hagyta az összekészített kis pakkodat a kapu előtt az esőben, vagy a 20 órás (vagy 20 perces) vajúdásod - mind-mind a gyermeked születéstörténetének szeretett és féltve őrzött emlékei közé kerülnek. Szóval végy egy nagy levegőt, hagyd, hogy sodorjanak az események és élvezd inkább az életed egyik legmeghatározóbb élményét!



Teendők az 39. héten

Terhesség hétről hétre - 39. hét

1. Gyakorold mindazokat a relaxációs és légzési technikákat, amiket megtanultál.
2. Pakolj össze a munkahelyeden és állíts össze egy memót a helyettesítődnek arra az esetre, ha netalántán a vajúdás a tervezettnél hamarabb megkezdődne.
3. Beszéld meg a pároddal, hogy szeretné-e elvágni a köldökzsinórt.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 39. hét

Még ha hónapok óta tervezed is, hogy miként fog lezajlani a vajúdás, van rá esély, hogy egyáltalán nem a terveknek megfelelően fognak alakulni a dolgok. Például ha elfolyik a magzatvized, de nincsenek összehúzódásaid, akkor valószínűleg meg kell indíttatni a szülést. Készülj fel minden lehetséges eseményre és ne feledd, hogy még ha valami váratlan dolog is történik, az idővel már csak a gyermeked születése történetének egyik apró és gyakran felidézett emléke lesz.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja