SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Terhesség hétről hétre - 38. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harmincnyolcadik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 38. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 38. hét

Mostanra feltehetőleg az utolsó simításokat végzed csemetéd babaszobáján, és megbizonyosodsz, hogy minden megvan a babakelengyédhez, hogy készen várhasd a picurka érkezését. Nagyon jó mulatság megtervezni és összeválogatni a babaszoba minden berendezését és részletét, mégis a legfontosabb a biztonság. Szerelj föl egy füstjelzőt, és győződj meg róla, hogy a kárpitok és az elektromos vezetékek elérhetetlenek az apró kezek számára. A legtöbb bababiztonsági felszerelést csak akkor szokták beszerezni, amikor a csemete felfedezőútra indul, de például az ablakzár, konnektor fedők, radiátor takarók már a kezdet kezdetén helyükön kell hogy legyenek. Ne legyen paplan vagy párna a bölcsőben - megfulladhat tőlük a baba. Inkább adjál rá télen vastag hálózsákot, nyáron meg egy vékonyabb pizsamát. Kerüld a zsinórok és gombok használatát, ha leesnek könnyen lenyelheti őket a kicsi.Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 38. hét

Láttál már macskát vagy kutyát szülni? Mielőtt elkezdenének vajúdni, a cica- vagy kutyamamák keresnek egy védett zugot, letapodják körbe-körbe a földet, újságpapírokat tépdesnek-, és rendezgetnek kényelmes fészekké az alom számára. Sok nőnek is beindul ez a fészekrakó ösztöne, elsöprő vágyat éreznek, hogy kitakarítsák, rendbe tegyék a gyerekszobát, hogy minden egyes kis részlet a megfelelő helyére kerüljön. De olyan kismamáról is hallottak, aki hajnali háromkor a garázzsal küzdött épp. Hagyd, hogy egy kicsit munkálkodjon benned ez az ösztön, de ne ess túlzásokba! Ne fess vagy takaríts mérgező vegyi anyagokkal, és ne próbálj megbirkózni nehéz tárgyakkal egyedül! Gondold el, a csemetéd mit sem fog törődni azzal, ha például nem áll glédában a fiókban minden pici holmija, tisztán és élre vasalva a születése napjára.Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 38. hét

Amikor épp rajtad van a fészekrakó ösztön, remek alkalom, hogy összepakold a kis csomagodat, amit a kórházba magaddal viszel. Ne engedj a kísértésnek, hogy a komplett háztartást becsomagold! (A szülőszoba várójából a párodnak kell átvontatni a pakkot abba szobába, ahova kerülsz majd a babával.)  A család vagy a barátok később is utánad tudják hozni majd a kedvenc fürdőköpenyed, vagy mindkettőtök „hazamenős” ruháját vagy bármit, amit elfelejtettél. Lehet kétfelé is pakolni a szükséges holmikat: egy csomagot a szüléshez, egy másikat a szülés utáni napokra. (Hagyd a bejárati ajtó közelében, hogy csak felkaphasd, ha eljön az idő.)
A szüléshez összekészített csomagban fontos hogy legyen:

  • TB kártyád
  • vastag zokni (a szülés alatt kihűlhetnek a lábaid) és papucs
  • zene, ha szeretnéd, hogy szóljon valami a szülés alatt. (volt egy anyuka, aki Bob Dylanre szült, egy másik meg Händel Vízizenéjére)
  • ha hosszú a hajad, hajráf vagy hajgumi, hogy ne hulljanak a homlokodba rakoncátlan tincseid a szülés alatt.
  • könyv vagy újság - a vajúdás hosszú óráira
  • egy kis pénz - hogy a párod elszaladhasson valami harapnivalóért, ha megéheznél
  • mobiltelefon vagy telefonkártya a felhívandók listájával
  • fogkefe, fogkrém és mentolos cukorka - a szülés miatt sárkányleheleted lesz!
  • fényképezőgép vagy videokamera - ha tényleg biztos vagy benne, hogy szeretnéd...


Teendők az 38. héten

Terhesség hétről hétre - 38. hét

1. Varrd el az elvarratlan szálakat a pénzügyeiddel kapcsolatban.
2. Készíts listát arról, kivel szeretnél kapcsolatba lépni, amikor a baba megszületik. A listában a nevek mellett tüntesd fel a telefonszámokat és e-mail címeket is.
3. Véglegesítsd a babának kiválasztott keresztneve(ke)t.Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 38. hét

Mostanra már sok leendő kismama átvált „fészekrakó üzemmódra”. A takarítás és rendrakás nagyon jó módszer arra, hogy ne unatkozz a terhesség végi időszakban, de ne túlozd el a dolgot - elvégre kilenc hónapos terhes vagy! Tartalékolj valamennyit az energiádból, hisz szükséged lesz rá a vajúdáshoz!A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja