SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Terhesség hétről hétre - 40. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: negyvenedik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?

Terhesség hétről hétre - 40. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 40. hét

A negyvenedik hétAbban a pillanatban, amikor kitolod a kisbabádat (vagy kiemelik a hasadból), egy mindent elsöprő megkönnyebbülés és öröm fog eltölteni. De képzeld el, mit élhet át a kicsinyed! Húzzák, gyúrják, mint egy vekni kenyeret, aztán átpréselődik egy szűk kis nyíláson a külvilágba, ahol megrohanják a hangok, látványok szédítő összevisszasága. Idegen kezek felkapják, letörlik, csöveket dugnak a szájába, orrába, hogy kiszívják a magzatvizet, megkönnyítve az első levegővételt, aztán amikor először töltődik meg a kis tüdeje az addig ismeretlen levegővel, hát csoda, hogy az egy kiáltás formájában távozik belőle?
Az újszülött első órája igen mozgalmasan telik. Ellenőrzik a pulzusát, légzését, színét, izomtónusát és reflexeit (mindegyiket 0-2-ig pontozva) - az Apgar teszt szerint a legegészségesebb babák 8-10 pontot kapnak. Elvágják a köldökzsinórt, kap antibiotikus szemcseppeket és K-vitamin injekciót (hogy segítse a véralvadást) Tetőtől talpig össze-vissza bökdösik, megnézik, van-e csípőficama, hallható-e a kis szívében valami zörej, vagy van-e valami húgyúti rendellenessége.Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 40. hét

Ahogy végre kibújik a kicsinyed, olyan boldog leszel, (Itt van! Egészséges, ó milyen gyönyörű!...) hogy már nem is figyelsz arra, hogy még lesznek méhösszehúzódásaid, mikor a kék színű méhlepényt is megszülöd, mely táplálta és védte a gyermeked odabent. Ha császároznak, akkor tíz percen belül kiemelik belőled a kicsit, a placentát egy kicsivel később. Az egész műtét körülbelül 40 percet vesz igénybe.
 

 

 Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 40. hét

Azt a mindent elsöprő érzést, amit a gyermeked születése vált most ki belőled, sosem fog elhalványulni az életed során. És az apró emberpalánta, akit becsomagolva melléd tesznek, tűnhet még idegennek, de olyasvalakinek is, akit valahogy mindig is ismertél. Ha az első gyermekedet tartod a karodban, lehet, hogy rögtön felébrednek az anyai érzések benned, de az is lehet, hogy még egy kicsit meg vagy zavarodva, túl gyorsan történik minden.
Nem számít, mit érzel most, te és a párod csodálattal és tisztelettel fogjátok körülvenni ezt az apró kis jövevényt, aki végül is arra rendeltetett, hogy egy legyen az életeteket végigkísérő emberek között, akiket nagyon-nagyon szerettek.Teendők a 40. héten

Terhesség hétről hétre - 40. hét

1. Légy készen a magzatvíz elfolyására, a magzatburok megrepedésére és hasonló eseményekre.
2. Időzítsd az összehúzódásaidat.
3. Vásárolj néhány hűtő gátborogatást (perinealis hűtőborogatást) a drogériában, hogy használhasd, miután elfogytak a kórházban kapott hűtőborogatások.Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 40. hét

Amint megérkezel a kórházba, egy orvos meg fog vizsgálni, hogy megbizonyosodjon róla, mennyire tágult ki a méhnyakad. 3-4 ujjnyinál már nem fognak hazaküldeni. Onnantól az a dolgod, hogy teljes egészében a folyamatra és az újszülöttre koncentrálj.

Örömteli babázást kívánunk!A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja