SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csilla kisfia belehalt az otthonszülésbe - A szakértő szerint nemcsak otthon, hanem kórházban is lehet háborítatlanul szülni

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-05-13
200 kilométert utazott az a miskolci kismama, aki budaörsi lakásában, dúlák segítségével hozta világra gyermekét. Erről a Bors írt. Az újszülött azonban nem sírt fel, a baba születésénél segédkezők pedig nem tudták újraéleszteni.
Csilla kisfia belehalt az otthonszülésbe - A szakértő szerint nemcsak otthon, hanem kórházban is lehet háborítatlanul szülni

Sokkos állapotba került Csilla, az a miskolci nő, aki a Bors információi szerint önfeledten készült párjával a kisbaba érkezésére, szépen berendezett babaszobával és minden szükséges kellékkel, amik a gondozáshoz kellenek. Mégsem ölelheti magához kisfiát.

A lap úgy tudja, hogy a nő 200 kilométert autózott, hogy egy budaörsi lakásban szülhessen. Mint írják, azt nem tudni, hogy ”a gyermek eleve halva született, vagy a születés után hunyt el”, de az biztos, hogy a szülésnél segédkező, egyébként szülésznő végzettséggel is rendelkező két nő hiába alkalmazta a szokásos eljárást, amikor nem sírt fel a baba, nem sikerült az újraélesztés.

A lap szerint ezután értesítették a koraszülött mentésre szakosodott céget, azonban annak munkatársai már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A lap úgy tudja, hogy az édesanyát a mentők az egyik budapesti kórház szülészetére szállították, ahonnan már hazaengedték.

A Borsnak az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt a tájékoztatást adta, hogy ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt. A nyomozók szakértők bevonásával vizsgálják többek között, hogy kórházi körülmények között megmenthették volna-e a kisfiú életét, illetve hogy pontosan mi okozta a gyermek halálát.

A témában Dr. Csermely Gyula PhD auditált ultrahang-specialista, szülész-nőgyógyász nyilatkozott a Családinetnek. A szakértő kiemelte, hogy a szüléseknél mindig előfordulhat valamilyen szövődmény.

újszülött Vidal Balielo Jr. fotója a Pexels oldaláról

”Ha ez a szövődmény egy kórházi környezetben fordul elő, akkor több esélyünk van arra, hogy ezt a szövődményt jól el tudjuk hárítani. Ha azonban otthon történik, akkor kisebb az esély, hogy el tudjuk hárítani ezt a szövődményt.” – hangsúlyozza Dr. Csermely Gyula, aki a császármetszést említi példaként.

”Ha a szülőszobán egy olyan helyzet alakul ki, hogy hirtelen császármetszésre van szükség, akkor csak át kell tolni egy másik szobába a pácienst és ott meg lehet operálni. Otthon a műtőig való eljutás még a legjobb szervezés mellett is sokkal több időt vesz igénybe.”

Vagyis mint mondja, ennek megfelelően még az alacsony rizikójú csoportnál is kicsit rizikósabb az otthonszülés, mint a kórházi.

”Én azt gondolom, hogy két dolgot évek óta összemosnak az emberek: ez pedig nem más, mint a háborítatlan szülés és az otthonszülés. Az otthonszülés hívei azt mondják, hogy ott tudnak háborítatlanul szülni, hiszen a kórházban fölösleges beavatkozásokat fognak csinálni a páciensekkel. Én azt gondolom, hogy a jó megoldás az olyan kórházi környezet, ahol nem csinálnak felesleges beavatkozásokat a kismamákon.”

születésJonathan Borba fotója a Pexels oldaláról

A szülész-nőgyógyász szerint ez egyfajta megnyugtatás is lehet azoknak, akik az otthonszülést azért választanák, hogy ne legyen aktív szülésvezetés. Mint mondja, erre egyre több kórházban van lehetőség.

”Az én álláspontom az, hogy megértem azokat, akik otthon akarnak szülni. Egy jól megválasztott körben, megfelelő szakemberrel ez végezhető is ma Magyarországon, de alapvetően még így is kevésbé biztonságos, mintha a kismamák kórházban lennének.”

Végezetül pedig egy nagyon fontos üzenetet szeretne átadni az embereknek.

”Amit mindenkinek szem előtt kellene tartania az az, hogy a végcél nem a szülés. A végcél egy egészséges anya és gyerek. Sokszor azt látni, hogy valaki annyira vágyik a háborítatlan szülésre, hogy a végcélról megfeledkezik, és így egy kevésbé biztonságos megoldást választ.”

gyermek fogja anya kezétPixabay fotója a Pexels oldaláról

Indexkép: depositphoto

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja