SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magyar kórházak szülészeteinek szolgáltatásai

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-01
Kórházanként különbözik a szülészeti osztályok szolgáltatása. Míg egyes helyeken bevett szokás az alternatív-, vagy apás szülés, addig más helyen ezek a kérések akadályba ütközhetnek. Egyes szülészeti osztályokon nem nyílik lehetőség a gyógyszeres- és vezetékes fájdalomcsillapításra, csupán császármetszés esetén.
Magyar kórházak szülészeteinek szolgáltatásai

A különböző szülészetek szolgáltatásai alapvetően különbözhetnek egymástól. Míg egyes kórházakban szinte rábeszélik a kismamákat a fájdalomcsillapításra, addig más helyen erre egyáltalán nem is nyílik lehetőség. Célszerű tehát idejében számba venni a lehetőségeket: vessük össze elvárásainkat a kórházak által nyújtott lehetőségekkel, s válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

Néhány hónap után egyre több "rémtörténetet" hallhatunk ismerőseinktől, melyben egyes orvosok, kórházak, és gyakran maga a fájdalomcsillapítás szerepel első számú ellenségként. Mások ajánlása nem lehet az egyetlen szempont a fogadott orvos megválasztásánál.

Elvárásaink, elképzeléseink, egyéni fájdalomküszöbünk és gyengeségeink is egyénenként változóak lehetnek. Ezért a legjobb, ha több orvost is felkeresünk, és személyes tapasztalat alapján választjuk ki azt az embert, aki majd támaszunk lesz a nagy esemény során.

Szent Imre kórház

Szülés előtt: Az osztály orvosai, szülésznői és csecsemőgondozói által tartott tanfolyamokon oktatják a leendő édesanyákat. Gyógytornán való részvételre is lehetőség nyílik, valamint egy pszicho terapeuta segítségével relaxációs módszereket sajátíthatnak el a kismamák.

Szülés: Az édesanyák lehetőséget kapnak rá, hogy gyermeküket vízben hozzák világra. Az alternatív szülőszobában az otthonszülés körülményeinek megfelelő berendezés várja a szülőket. A kismamáknak lehetőségük van különböző gyógyszeres (EDA, injekció, gáz)- és természetes (masszázs, önhipnózis, vízben vajúdás) fájdalomcsillapító módszerek igénybevételére. 

Szülés után: 24 órás roaming-in(baba-mama szoba) szolgáltatás igénybe vehető, azonban egy kismamára nézve sem kötelező. A korai hazabocsátást preferálják, általában 5 nap a bent töltendő idő, azonban kompromisszumoktól sem zárkóznak el.

Szent István kórház

Szülés előtt: a kismamák ingyenes szülésre felkészítő tanfolyamon vehetnek részt, valamint lehetőség nyílik a szabad szülésznő választásra is.

Szülés: Három különálló szülőszobával is rendelkeznek, melyek közül egy franciaágyas, egy pedig állítható szülőággyal rendelkezik. EDA és más fájdalomcsillapítási lehetőségek is rendelkezésre állnak, azonban leginkább a természetes szüléskönnyítő módszereket részesítik előnyben.

Szülés után: 24 órás roaming-in szolgáltatás működik az osztályon. Szinte minden gyermek édesanyjával tölti az éjszakát.

Péterfy Sándor utcai kórház

Szülés előtt: az édesanyák előadás sorozaton vehetnek részt, ahol szüléssel, terhességgel és gyermekgondozással kapcsolatban juthatnak hasznos információkhoz.

Szülés: Nagy hangsúlyt fektetnek a gátvédelemre. Ebben az EDA is segíthet, mely segít a gáttájék ellazulásában, így megkönnyítve a baba útját. Kötelező az aneszteziológussal való konzultáció, aki tájékoztatja a kismamát a fájdalomcsillapítási lehetőségekről. A császármetszések legnagyobb részét is EDA-val végzik, így a kismama ébren lehet gyermeke születésekor.

Szülés után: Tápszert csak kivételes esetben alkalmaznak, ugyanis az édesanya a nap 24 óráját együtt töltheti gyermekével. Persze szükség/igény szerint a kisbabák az újszülött osztályon is tölthetik az éjszakát.

Kútvölgyi kórház

Szülés előtt: a kismamák többféle tanfolyamon is részt vehetnek, mely megkönnyítheti a szülést, s hasznos információkkal szolgál a leendő anyukák számára.

Szülés: A kismamákat nem kényszerítik a gátmetszésre, azonban felvilágosítják őket a lehetséges sérülésekről, melyeket a metszés hiánya okozhat. Lehetőség nyílik a szabad szülésznőválasztásra, és szinte minden fájdalomcsillapítási forma igénybe vehető. Az édesapa is részt vehet a szülésen.

Szülés után: A kismama igény szerint éjjel-nappal, vagy a szoptatás idején együtt lehet gyermekével. Tápszert a gyermekek csak édesanyjuk beleegyezése után kapnak.

A legtöbb szülészeten biztosítottak az alternatív szüléshez szükséges körülmények, s az édesapák jelenléte is megengedett. Császármetszés esetén ugyan nem megszokott az édesapa jelenléte, mivel azonban ma már legtöbbször altatás nélkül végzik a műtétet, néhány esetben az apuka is bent maradhat az édesanyával.

Várjuk tapasztalataitokat, tanácsaitokat a többi kismama számára! ITT

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja