A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekápolási táppénz (GYÁP)

Családinet - 2015-01-16
A gyermekápolási táppénz a 12 éven aluli gyermek betegsége esetén a szülőt megillető pénzbeli ellátás.
Gyermekápolási táppénz (GYÁP)

Ki jogosult rá?

A gyermekápolási táppénzre jogosultság feltételei megegyeznek a táppénz általános jogosultsági feltételeivel, vagyis, a gyermekápolási táppénzre ugyanazok jogosultak, akik saját keresőképtelenségük esetén táppénzben részesülnének.

A gyermekápolási táppénzre jogosultságnak három alapfeltétele van:  

 • a fennálló biztosítási jogviszony, 
 • a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, 
 • az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség.

A közös háztartásban élő gyermek esetében bármelyik szülő igényelheti a gyermekápolási táppénzt. 

Mennyi ideig jár? 

A GYÁP időtartama elsődlegesen a beteg gyermek életkorától függ, és attól, hogy az igénylő szülő egyedül neveli-e a gyermeket.

Az egyévesnél idősebb gyermek betegsége esetén járó gyermekápolási táppénzes napok nem naptári évre vonatkozóan járnak, hanem a gyermek életkorához igazodóan, a gyermek születése napjától a következő születésnapig terjedő időre.

A gyermek életkorához igazodóan így alakul a GYÁP-os napok száma:

 • A táppénz az egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, ápolása címén a gyermek egyéves koráig időbeli korlátozás nélkül jár.
 • Az 1 és 3 év között évenként és gyermekenként 84 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható.
 • A 3-6 éves gyermek után járó gyermekápolási táppénz évenként és gyermekenként 42, egyedülállónak 84 naptári napig folyosítható
 • A 6-12 éves gyermek után járó gyermekápolási táppénz évenként és gyermekenként 14, egyedülállónak 28 naptári napig folyosítható.

Amennyiben az 1 évesnél idősebb gyermek után – a gyermek legutóbbi születésnapját követően – már részesült az igénylő gyermekápolási táppénzben, akkor annak időtartamát mint "gyermekápolási táppénz előzményt" a gyermek életkora szerint járó napokból le kell vonni. A szülő ilyenkor csak a fennmaradó időtartamra jogosult a GYÁP-ra.

Ha egyszerre több a beteg gyerek a családban, akkor is csak egyre vehető igénybe a GYÁP. 

Ha a kérelmező nem volt elég ideig biztosítva, akkor méltányossági alapon még kérheti a GYÁP folyósítását. 

Mekkora az összege? 

A gyermekápolási táppénz összegét a táppénz összegének megfelelően kell kiszámítani. 

Hol és hogyan kell igényelni?

Szükség van hozzá az orvos által írt keresőképtelenségről szóló igazolásra, és egy igénylőlapra, illetve a következő dokumentumokat is célszerű lehet beszerezni: 

 • igazolás a szülő részére a 18 éven aluli gyermekkel fekvőbeteg gyógyintézeti ellátása ideje alatt történő együtt tartózkodásának időtartamáról,
 • igazolás a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról,
 • foglalkoztatói igazolás,
 • folyamatos keresőképtelenség igazolásáról szóló adatlap.

A GYÁP igényt a foglalkoztatóhoz, egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, önfoglalkoztató esetén a székhelye szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez kell benyújtani. 

Ha a beteg gyermek szülőjének munkáltatója társadalombiztosítási kifizetőhelyet működtet, akkor innen fognak folyósítani, ha erre nincs mód, akkor a foglalkoztató székhelye szerint illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve bírálja el a kérelmet, és folyósítja a pénzt.

Az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet érvényesíteni a gyermekápolási táppénz iránti igényt. 

 

Kép: freedigitalphotos.net

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja