SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás bemutatkozója - Dorka Szappan Családi manufaktúra

- 2016-09-09
A férjemmel együtt indított vállalkozásunk kézműves vegyszermentes kecsketejes szappanokat és natúr kencéket gyárt.
Családi vállalkozás bemutatkozója - Dorka Szappan Családi manufaktúra

Mi a vállalkozás neve? 

Dorkaszappan webáruház

Mutasd be, mivel foglalkozik a vállalkozás!

A férjemmel együtt indított vállalkozásunk kézműves vegyszermentes kecsketejes szappanokat és natúr kencéket gyárt. Vállalkozásunk hoteleknek és panzióknak is készít kis kiszerelésben szállodai bekészítéshez csomagokat. Webáruházunkból szeretnénk megoldani elsősorban az értékesítést és ennek népszerűsítésén dolgozunk.

Mikor indult?

Hivatalosan 2015 júniusában.

Hogyan segíti a vállalkozásod az ügyfeleidet, vásárlóidat? 

Terméktesztelőket választok minden hónapban akiknek biztosítok lehetőséget a vegyszermentes kozmetikum kipróbálásra.

Mi a vállalkozásod célja, mit szeretnél elérni vele?

A gyemekem  példáján és most már számos véleménnyel gazdagodva webáruházunkban, szeretném a sorstársaim figyelmét felhívni a bőrünk védelmére a szintetikus kozmetikumokkal szemben. A fő célom, hogy  a magánvállalkozásommal foglalkozhassam kizárólagosan fő állásban a férjemmel együtt.

Mennyi idő kellett, hogy beinduljon a vállalkozásotok?

Azt gondolom, hogy még nem önjáró a cégünk hiszen nem tartja el önnmagát, de 1 év alatt jelenetősen növekedett forgalmunk.


A vállalkozó szülő(k) bemutatása


Mivel foglalkoztál/foglalkoztatok a vállalkozás előtt?

Jelenleg is főállásban vagyunk. A férjem növényvédelmi szakmérnök, aki növényvédelmi szerek értékesítésével foglalkozik. Én pedig egy másik multinacionális cég műszaki értékesítési menedzsereként dolgozom főállásban.

Miért pont ebbe a vállalkozásba kezdtél?

A Dorka Szappan kézműves manufaktúránk egy kettősség eredményeképpen jött létre. Hiszem és vallom, hogy a természetes gyógymódok és a modern orvostudomány csak együtt lehet sikeres. Nem szabad csak a szintetikus szerekhez fordulni, mindig meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy egy betegséget természetes módon, natúr termékekkel is lehet gyógyítani. Ikreim születésével egy olyan helyzettel találtam szembe magam, amit akkor nem tudtam helyesen kezelni.Kislányom bőrén már csecsemőkorában az atópiás dermatitisz – vagy ahogy másképp nevezik: atópiás ekcéma –  tünetei lángoltak fel. Fiatal és tapasztalatlan anyukaként beleestem abba a hibába, hogy azonnal a szteroidos krémekhez nyúltam. Később azonban ez zavarni kezdett, hiszen a krémek csak ideiglenes megoldást nyújtottak, ráadásul hosszasan alkalmazva elvékonyítják a bőrt, ami nem egészséges. A férjemben merült fel először, hogy talán a kézműves, natúr szappan is megérne egy próbát. Akkor még nem sok tapasztalatunk volt ezekkel kapcsolatban, de – láss csodát – a szappanok hatottak! Mialatt gyermekeim gyógyultak és tünetmentessé váltak, beleszerettem a szappanok varázslatos illatába és csodatévő világukba.



Az általam készített, vegyszermentes szappan felé vezető út

Ekkor kezdett el komolyan foglalkoztatni a gondolat, vajon mi az a hatalom, amivel a natúr szappanok rendelkeznek? Miközben már jómagam is áttértem a vegyszermentes szappanok használatára,  hosszas kutatómunkába kezdtem, hogy kiderítsem, mi a jótékony hatásuk oka. Végzett agrármérnökként tisztában voltam vele, hogy gyógynövényeink számos jótékony hatással vannak egészségünkre, de a szappanokról semmit nem tudtam. Rájöttem, hogy a titkuk nagyon egyszerű: nem tartalmaznak szintetikus alkotóelemeket, viszkozitásnövelőt, tartósítószert, mesterséges színezéket, hiszen kizárólag természetes alapanyagokból állítják elő őket. Nem mérgezik bőrünket, így az fellélegezhet és megtisztulhat.

A kutatásaim során megértettem, eddig teljesen kiszolgáltatott voltam, és elvakítottak a fogyasztói társadalom csillogó ruhákba bújtatott mérgei! Száműztem fürdőszobánkból a szintetikus szereket, kozmetikumokat és fokozatosan fordultam a természetes gyógyítás felé. Egyre színvonalasabb termékeket kerestem, és mivel nem találtam a saját és családom igényeinek teljesen megfelelő tisztálkodószereket, ezért én magam fogtam kísérletezésbe. Így született meg a Dorka Szappan. A Dorka Szappan termékei csak és kizárólagosan, 100%-ban gondosan válogatott természetes alapanyagokból, szintetikus színezék, illatolaj és tartósítószer nélkül készülnek!

Hol tartunk most?

Ma már sokkal tudatosabban kezelem a tisztálkodást, odafigyelek családom bőrének egészségére, teljesen lecseréltük kozmetikumainkat, már csakis természetes alapanyagokból készült, vegyszermentes kozmetikumokat használunk. Szappanjaim segítségével segítettem száraz bőrű gyerekeken, gyógyult fekélyes lábú betegeken, enyhítettem aknés bőr tüneteit. Igyekszem minél szélesebb körben hirdetni küldetésem, amely szerint egy veszélyes világban élünk, és ezt bőrödön fogod érezni, ha nem váltasz természetes kozmetikumokra! Ebben leszek segítségedre írásaimmal, és remélem, te is megtalálod majd a számodra helyes utat.

2015-ben hivatalossá tettük és létrehoztuk kicsiny műhelyünket, illetve webáruházunkat
Mennyi ideig készültél rá, mi kellett, hogy belevágj? Mennyi ideig készültem? Kb Egy évig. Az hogy belevágtam az egy olyan gondolat volt részemről amibe lehet, hogy beletörik a fejszém de meg kellett, hogy lépjen. Nagyon sokáig vártam arra, mivel én is bérből és fizetésből élek és nevelem gyermekeimet és fizetem a csekkjeimet,tehát vártam pályázatra. Sajnos vagy nem de vagy túl öreg vagy túl fiatal vagy túl alkalmatlan voltam a pályázati feltétlek megfeleléséne. Így eldöntöttem, hogy a nyugdíjra már eddig félretett pénzem felhasználásával saját pénzünkből alkotjuk meg hozzuk létre és tesszük hivatalossá cégünket. Abban, hogy hivatalosan belevágjak egy dolog lebegett előttem. Szeretném azt csinálni ami tényleg foglalkoztat és szeretem csinálni nem pedig megélhetési kenyérkereset legyen. Élvezni szeretném a munkámat miközben segítek másokon is.

Hogyan teremtetted elő az induláshoz szükséges tőkét?

Hitelt nem akartam felvenni elég a meglévő lakáshitelem. A nyugdíjra félretett pénzemből valósítottuk meg.

Vállalkozás család mellett


Mit szólt a családod/szűkebb környezeted, amikor belevágtál a vállalkozásba? Támogattak-e?

A férjem mindenképpen támogat,sőt aktívan részt vesz a tervezés kivitelezés,gyártás és értékesítés folyamatában. Gyerekeim büszkék ránk, hogy munka mellett a "nevük" alatt céget hoztunk létre és ők is segítenek nekünk, megértik, hogy sokat dolgozunk, de egy közös cél érdekében megtanultak türelmesnek lenni.

Hány gyermeked van, és mennyi idősek? Hány évesek voltak akkor, amikor belevágtál a vállalkozásba?

Ketttő gyermek ikrek és 10 évesek lesznek októberben. 8 évesek voltak mikor a vállalkozásba kezdtünk.

Hogyan tudod összehangolni a vállalkozással kapcsolatos teendőket, a családi feladatokkal?

Nagyon nehezen tudjuk összehangolni. Azt gondolom, hogy mindig lemaradásban vagyok önnmagamhoz képest, rengeteg megvalósítatlan ötlettel és állandó lelkiismeret furdalással küzdöm. A férjem rengeteget segít a ház körüli teendőkben is hiszen én a másik cégnél kötettlen munkaidőben dolgozom. Ez rengeteg munkát és energiát emészt fel. A hétvégéket is sokszor a vállalkozásnak rendeljük alá így a család jelenleg háttérbe szorul. Azonban ez csak a kezdet azt gondolom és idővel meg kell tanulnunk, hogy időt is kell szakítanunk a családra ez az amit most nem engedhetünk meg jelenleg.

Szerinted jót tesz-e a családi életnek, ha együtt dolgoznak a szülők? Nincs ebből sok konfliktus?

A mi családunknak kifejezetten jót tesz, hogy együtt dolgozunk ebben a vállalkozásunkban. Nincs konfliktusunk és ha viták is vannak ezt mindig építőleg hatnak a cég előremenetelében is és magánéletünkbn is. Jó ha egy őszinte ember mond véleményt és a férjem maximálisan mellettem áll és támogat ebben.

Szerinted mik egy családi vállalkozás legnagyobb előnyei?

Együtt van a család és az időnket magunk osztjuk be.

Ki segít abban, hogy a vállalkozásodra is legyen időd a család mellett?

Férjem, édesanyám, testvéreim és férjem családja.

Szeretnéd a későbbiekben gyermekeidet is "bevonni" a vállalkozásba? A gyermekeink már most is nagyon szívesen segítenek nekünk, kérés nélkül is. Élvezik a munkát és azt, hogy felelőséggel tartoznak munkájukért.

Mennyi időt foglalkozol a vállalkozással egy héten?

Minden nap kell vele foglalkozni. Ami azt jelenti, hogy mikor befejezem a főállásom és este lefekszenek a gyerekek még előveszem és hétköznap legalább 2 órát valamint a hétvégén legalább 8 órát tudok rá szánni. Jelenleg ez kevés de főállás mellett és persze a család mellett másképp nem tudom megoldni.


 

A vállalkozás sikeressége


Szerinted mik a legfontosabb tényezők egy vállalkozás sikerességéhez?

Kitartás, állhatatosság,tőke, kreativitás és humor. Másképp nem megy.

Mi a te, saját vállalkozásod sikerének a kulcsa?

Sikerről egyelőre még nem beszélhetek, hiszen nem élek meg ebből. Viszont számos pici sikerem van amik mindig előrébb visznek és sarkallnak arra, hogy jó sőt kiváló az amit csinálok és ne adjam fel. Ilyen sikerek,melyeket elkönyvelhetek az az , hogy azok a vélemények ,melyek a webáruházamban és a facebook oldalon vannak más emberek véleményei és nem általam kreált vélemények. Én tudom és ez nagyon fontos számomra, de sikernek könyvelem el azt is, hogy számos viszonteladó keresett már meg és Budapestről rengeteg vásárlóm van akik visszatérnek folyamatosan. Ilyen pici sikerek éltetnek és hajtanak tovább.

Szerinted mik a vállalkozás legnagyobb buktatói?

A türelmetlenség, arrogancia, nagyképűség alázat nélküliség.

Miben jobb a te vállalkozásod, mint a konkurenciáé?

Csak kizárólag kecsketejjel és vegyszermentesen készítjük szappanjainkat.

Melyik volt a leghasznosabb tanács, ami segített előrevinni a vállalkozásodat?

Nem volt még ilyen. 

Kihez fordultál segítségért, ha elakadtál? Mi az, amihez mindenképpen szakértő segítségre van szükség?

Ha elakadtam, lelkileg a férjemhez és magamhoz fordultam segítségért. Ha szakmai segítségre volt és van segítségem akkor természetesen anyagi lehetőségeimhez mérten próbálok szakmai segítséget kérni. Szakértő segítségére jelenleg majd a webáruház személyessé tételéhez lesz szükségem és a SEO-záshoz használok már most segítséget. Az arculat megtervezéséhez is használtunk szakember segítséget és együtt terveztük meg a már végleges arculatot is.

Milyen szakmai segítsége(ke)t veszel igénybe?

A fentieken túl állandóan nyomon követem Wolf Gábor munkásságát és nem győzöm feldolgozni.

Te ki(k)től tanulsz leginkább? 

A saját és mások hibáíból és persze Wolf Gábortól.

Volt olyan pillanat, mikor úgy érezted, hogy feladod? 

Igen.

Van-e b-c-d terved arra az esetre, ha kudarcba fulladna a vállalkozás?

Egyelőre nincs és nem is gondlkodom ilyenen,mert tudom, hogy sikerül ezt a vállalkozást felfuttatni.

Elérted-e már azt a célt, amit kitűztél, amikor belevágtál a vállalkozásba?

Még nem értem el és azt gondolom soha nem is fogom. Maximalista vagyok, kigondolok valami célt, miután megvalósítottam, ill. már mielőtt elérném a célt, már újabb céljaim vannak. Ez olyan mint egy családi ház építése. Mindig van rajta módosítani korrigálni való.

Mik voltak az eddigi legnagyobb sikereid, mire vagy a legbüszkébb?

A legbüszkébb az ikreim sikereire vagyok. Hogy a vállalkozással kapcsolatban kérdezitek akkor pedig, hogy túlléptem a félelmemeimen és vállalkozóvá váltam és megalapítottam a Dorkaszappant.

Mennyi volt a vállalkozás utolsó éves árbevétele?

Félmillió forint.

Mai eszeddel újra belevágnál-e?

Igen.

Mit csinálnál ma már másképp?

Semmit.

Mit üzensz azoknak, akik már kacérkodnak a vállalkozás gondolatával, de még nem mertek belevágni?

Ha mindig csak csiszolgatod soha nem fogod elkezdeni!



Elérhetőség:

www.dorkaszappan.hu
Facebookon: Dorka Szappan
telefon: 0636/70/623-6072

Szeretnéd te is bemutatni saját családi vállalkozásodat? Küldd el nekünk a bemutatkozó leveled a Családinet felhívása alapján, részletek itt: Megjelenési lehetőség családi vállalkozásoknak és vállalkozó szülőknek

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja