SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kisajátította a MÁV az egyedülálló anya házát, egy szakértő szerint 10 millióval kevesebbet kap a piaci árnál

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-06-06
A Budapest-Belgrád vasútvonal építkezése elképesztő tempóval halad, már javában készítik elő a terepet a hatalmas teherforgalom számára.
Akadnak azonban olyan házak, melyek túl közel épültek a jelenlegi vasútvonalhoz, és a MÁV az állam nevében megvásárolja és kisajátítja őket. Az egyedülálló anyuka, Szilvia örökölt háza is ilyen - a piaci ár alatti összeget ajánlottak fel számára a költözésért cserébe. A nő nem tud mit tenni, 14 éves lányával nagyon rövid időn belül el kell hagyniuk az ingatlant.
Kisajátította a MÁV az egyedülálló anya házát, egy szakértő szerint 10 millióval kevesebbet kap a piaci árnál

Sokáig fogalmuk sem volt arról, hogy költözniük kell

Szilvia édesanyja tavaly hunyt el, bátyjával ketten örökölték meg a XXIII. kerületben található, 87 négyzetméteres ingatlant. Ebből két külön lakás lett kialakítva, így kényelmesen tudtak élni egymás mellett - egészen januárig, amikor tudomást szereztek arról, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal útjába kerültek.

Egy olyan lakcímen próbálták őket elérni, ahol 8 éve éltek, ráadásul a halott édesanya nevére küldték a megállapodás részleteit. Amikor nagy nehezen végre elérték az egyedülálló anyát, már április közepe volt, és ekkor az is kiderült, hogy jócskán alábecsülték az ingatlan értékét.

Szilvia és a bátya összesen 34 millió forintnak megfelelő összeget tudhat magáénak, igen ám, de ezt még elosztották két felé, így 17 millió forintból kellene mindkettőjüknek gazdálkodni. A mai ingatlanárak mellett ez lehetetlen, Budapesten hitel nélkül még egy kis lakást sem tudnának ennyi pénzből vásárolni.
 

40 napjuk van arra, hogy költözzenek

A kézhez kapott határozat szerint 60 napjuk van arra, hogy elhagyják az ingatlant, ám ez azóta már 40 napra csökkent, így már másfél hónapjuk sem maradt a költözésig. Egy élet munkáját kell bedobozolniuk, azonban jelenleg még azt sem tudják, hogy hova mennek.

A Blikk megkérdezett egy ingatlanszakértőt, aki a neve elhallgatása mellett válaszolt a kérdéseikre. Szerinte ugyan nagyban csökkenti a ház értékét, hogy a sínek mellett épült, azonban úgy véli, minimum 10 millió forinttal kaptak érte kevesebbet Szilviáék, mint amennyit kellett volna.

Az asszony még csak nem is fellebbezhet az ügyben, ugyanis azt csak az első értesítés után tehették volna meg - ami rossz címre érkezett. Polgári peres eljárásban beperelhetnék a MÁV-ot, de az évekig húzódhat, ami egyik félnek sem kedvezne, de leginkább az egyedülálló anyát viselné meg.
 

A MÁV mossa kezeit

A lap megkérdezte a MÁV-ot is: elmondták, hogy minden ilyen helyzetben a területszerzési eljárás kezdetén a kártalanítási összeg megállapítása érdekében, független igazságügyi szakértő kirendelését kérik a kisajátítási hatóságként eljáró illetékes kormányhivatal hatósági osztályától.

Ebben az esetben is így történt, meghatározták az ingatlan értékét, majd a tulajdonosok megkapták az ajánlatot, amit el is fogadtak. Amennyiben az ajánlatot valamely tulajdonos nem fogadja el, vagy a vételi ajánlatra nem válaszol, akkor a MÁV által megbízott ügyvédi iroda az adott tulajdonos tulajdoni hányadára kisajátítási eljárást indít az ingatlan fekvése szerint illetékes kormányhivatalnál, mint kisajátítási hatóságnál.

Kisajátítással az ingatlan tulajdonjogát csak kivételesen, törvényben meghatározott közérdekű célból, teljes, azonnali és feltétlen kártalanítás mellett lehet megszerezni. Erre alapvetően az állam, illetve a helyi önkormányzatok jogosultak - jelen esetben is az állam nevében járt el a MÁV.

A kisajátítás pontos szabályait és feltételeit a 2007. évi CXXIII. törvény tartalmazza. A kivételesség elve értelmében a kisajátításnak egyfajta végső megoldásnak kell lennie, vagyis előzőleg minden más lehetőséget meg kell próbálni, ami kedvezőbb a tulajdonos számára. A kormányhivatal a jelenlegi esetben közlekedési infrastruktúra közérdekű fejlesztésére hivatkozva hozta meg határozatát.

Indexkép: Ankush Minda képe az Unsplash.com oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja