SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 pontos gazdaság- és családvédelmi csomagot jelentett be Novák Katalin

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-04-08
A családtámogatásokhoz nem nyúlnak - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
5 pontos gazdaság- és családvédelmi csomagot jelentett be Novák Katalin

Az államtitkár öt pontban foglalta össze a koronavírus-járvány ideje alatt a családokat érintő intézkedéseket. Ezek:

  • a családtámogatások megvédése,
  • továbbra is a munkát szorgalmazzák a segély helyett,
  • segítenek átvészelni a veszélyhelyzetet,
  • támogatják a fiatalokat
  • és segítik az időseket.


Elmondta, hogy a munkahelyek megőrzése kiemelt cél, ennek érdekében átvállalják a fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait, szükség esetén biztosítják a gyermekek felügyeletét, átképzési programokat indítanak, a vállalkozóknak kedvezményes kölcsönöket nyújtanak, felnőttképzési diákhitelt hirdettek, és megemelték a SZÉP-kártyára elhelyezett összegek keretét.

Emellett 26 munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be, amelyek 90 ezer családnak havonta átlagosan 50 ezer forintos megtakarítást jelenthetnek - tette hozzá.

Novák Katalin a veszélyhelyzet átvészelését segítő intézkedések között kiemelte az év végéig szóló hiteltörlesztési moratóriumot, amely a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) felvett hitelekre és a babaváró támogatásra is vonatkozik, valamint szólt arról is, hogy a jelzáloghitel-elengedés továbbra is igényelhető.

Meghosszabbították továbbá a gyermekgondozási díjra (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes) és a gyermeknevelési támogatásra (gyet) jogosultságot a veszélyhelyzet végéig, egyszerűbbé tették a gyermekek otthongondozási díja (gyod), a csok és a babaváró támogatás igénybevételét, valamint ingyenes parkolást biztosítanak országszerte - sorolta az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy azok sem esnek el a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásától, akiknek már megítélték a támogatást, de még nem kötötték meg a szerződést. Arra a veszélyhelyzet után 60 napig lesz lehetőségük az érintetteknek.

A fiatalokat támogatja többi között a diákhitelek moratóriuma, amely azokra is vonatkozik, akik még csak most veszik fel a diákhitelt, az új, szabad felhasználású, kamatmentes diákhitel bevezetése és a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése a diploma megszerzéséhez - mondta.
Hozzáfűzte azonban, hogy a döntéssel nem szeretnék lebeszélni az embereket a nyelvtanulásról, hiszen a nyelvtudás fontos a hosszú távú boldoguláshoz.

Az idősek egészségének védelméért hozott döntések között említette a receptek kiváltásának, az ügyintézésnek és a postai szolgáltatásoknak az egyszerűsítését, és beszélt a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetéséről is.

Novák Katalin a húsvét közeledtével arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be a szigorú kijárási korlátozásokat, mert azok "nem önmagunkért vannak, hanem mindannyiunkért." Az államtitkár úgy fogalmazott: "vigyázzunk a családunkra, vigyázzunk egymásra, és aki teheti, maradjon otthon."

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI
Kép: MTI/Botár Gergely

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja